Victorinox Venture Pro + Kit

Snacka om att jag blev förvånad när jag nyligen fick veta att Victorinox tagit upp kampen om Bushcraft människornas gunst med en ny och genomtänkt kniv, en kniv som jag faktiskt kommer att recensera inom kort.

Den nya kniven heter Venture och kommer i två olika modeller, en vanlig och en Pro version, med möjlighet att utöka funktionaliteten via ett ”kit”. Hjärnan bakom denna kniv är ingen annan än Felix Immler, den ikoniska experten på just Victorinox. När jag säger hjärnan bakom så är det förstås inte han som designat eller tillverkat kniven, utan har varit med under utvecklingen som en expert-rådgivare.

Det som är spännande med det hela är att kniven faktiskt är tillverkad av Sandvik 14C28N stål, som även finns i Morakniv Garberg. Det är även här som den största konkurrensen kommer att finnas, då både Garberg och Venture Pro hamnar i samma prisklass, samtidigt som dom faktiskt har liknande funktioner och prestanda.

Låt oss titta lite närmare på den nya Venture Pro och vilka saker den erbjuder, i vanlig Victorinox anda. Då jag och troligen väldigt många andra inte har något intresse av den vanliga modellen så kommer jag att fokusera på Pro-serien av Venture.

Slidan
En sak som jag älskar hos knivar, som borde vara uppenbart vid det här laget, är slidor som stödjer både vänster och höger hängning. Venture Pro har denna funktionalitet, samtidigt som den erbjuder en penna och även en pincett, vilket är perfekt när man är ute i skogen på äventyr. Venture Pro har hållare för eldstål också, Victorinox speciella eldstål anpassat för kniven. Denna ingår vid köp, verkar det som, men kan även köpas separat för ungefär 100-120 kr i Sverige.

Kniven
Kniven är som sagt tillverkad i 14C28N från Sandvik, samtidigt som handtaget är i TPE-plast, likt Garberg. Venture Pro har platt slipning av bladet, så kallat ”full-flat-grind”, medan Garberg förstås har den ikoniska Scandi slipningen. Detta gör att Venture Pro troligen kommer att bli känsligare i eggen, samtidigt som den faktiskt kommer att skära bättre än Garberg. Allt kommer att avslöjas i mina test senare. Handtaget har även en integrerad metall-kopp, som man kan använda om man ska göra friktionseld, för att träet ska glida enklare.

I änden på handtaget återfinner man en ”bit -hållare” i standard storlek, så att man kan använda borrar och annat (se bild nedan). Allra längst ut så sticker knivens tånge ut, vilken är slipad i 90 graders vinkel. Detta är för att man ska kunna dra eldstål, skrapa trä och göra många andra moment som man helst inte använder baksidan av kniven till. Värt att nämna är att även Garberg har denna funktionalitet, bara så att ni vet.

Kit
Precis som med Garberg så går det att köpa ett ”kit” till kniven, för att utöka funktionaliteten. I detta kit ingår två slipstenar och en 20 mm borr, för att användas vid bushcrafting projekt av olika slag. Med Venture Pro så använder man slidan för att skapa ett slipsystem som är lättanvänt, likt Spyderco’s smidiga lösningar från förr. Ingen dum idé, bara den klarar av att hålla för användningen och inte börjar ”glappa”, vilket då kan påverka slip-resultatet negativt. Även denna aspekt ska bli spännande att testa.

Slutligen
Felix Immler har lovat en hel serie med filmer som rör Venture Pro specifikt nu till hösten. Detta gör att alla som har tur nog att få tag på en kniv innan dess kan följa med i hans äventyr, samtidigt som man själv testar att bygga det han bygger. =)

Mina personliga tankar runt denna kniv är att det är svårt att sätta fingret på hur den kommer att fungera. Visst verkar det som att Victorinox äntligen har tänkt på det mesta när det rör denna kniv, men kommer den verkligen kunna slå en Morakniv Garberg med Survival Kit? Det ska bli spännande att jämföra.

Jag kommer som sagt att förhoppningsvis få tag på denna kniv inom kort och efter min sedvanliga testperiod kommer jag att presentera både testet på Venture Pro, men även jämförelsen mellan Garberg och Venture Pro i en head-to-head utmaning i många olika moment. Det blir spännande.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.