”Vakna Fällkniven!”

Jesper skriver en lång ”rant”:

“Fällkniven AB har länge varit kända för sina knivar, men det är svårt att inte bli besviken över deras prispolitik. Deras knivar är extremt dyra, vilket gör dem oåtkomliga för många kniventusiaster. Det är svårt att rättfärdiga att betala en så hög summa för en kniv, oavsett hur bra den kan vara.

Det verkar som att Fällkniven AB har fastnat i sin egen lyxiga bubbla och glömt bort den bredare kundbasen. Knivar är verktyg som bör vara tillgängliga för alla, oavsett ekonomisk ställning. Att sätta ett så högt pris på sina produkter kan tolkas som en form av exklusivitet och snobberi.

Visst, Fällkniven AB hävdar att deras knivar är av högsta kvalitet och tillverkade av finaste material. Men är de verkligen värt det överdrivna priset? Det finns gott om andra tillverkare som erbjuder liknande kvalitet till betydligt mer rimliga priser.

Det är dags för Fällkniven AB att ompröva sin prissättning och vara mer rimliga gentemot sina kunder. Att erbjuda mer prisvärda alternativ skulle vara ett sätt att visa att de faktiskt bryr sig om sina kunder och deras behov. Det är hög tid att sätta slut på överdrivet dyra knivar och istället erbjuda bra kvalitet till rimliga priser”.

Jag vet inte riktigt hur jag ska bemöta detta, eftersom jag delvis håller med. Prissättningen på Fällknivens knivar är lite skev, helst med tanke på hur mycket bättre material man kan få i knivar för samma pris. Dock verkar deras ”prispolitik” fungera, vilket är positivt för dom. Jag har valt att skippa deras knivar under en längre tid nu, just på grund av att jag lätt hittar jämförbara knivar för betydligt mindre pengar.

Om dom fastnat i sin egen ”lyxiga bubbla” så beror det nog främst på att prissättningen har fungerat bra i många år. Om den senaste prishöjningen på marknaden kommer att peta priset ”over the top” återstår att se. Jag vet i alla fall att istället för att köpa en militär överlevnadskniv i stål och gummi för 5000 kr så kan jag i princip välja vilken annan kniv på marknaden, även custom knivar som är handgjorda av hantverkare, för samma eller billigare pris.

Det kan också vara så att Fällkniven AB inte har så bra avtal med sina leverantörer, vilket är en faktor man måste titta på. En av orsakerna till det dyrare priset på deras knivar kan faktiskt bero på att dom i sin tur betalar höga priser för att få tillgång till material som behövs för att tillverka knivarna. Jag vet att dom gamla laminerade stålen som använts kommer från Japan, vilket gör att frakt, tull och övriga kostnader är en stor del av kostnaden på kniven till kunden i slutänden, vilket i och för sig inte gör att kniven blir bättre, men förklarar varför dom är så dyra.

Jesper skriver också ”Är det värt det överdrivna priset?”. Jag skulle sträcka mig till att säga att om man inte tycker att Fällkniven-knivar är värda priset, köp dom inte. Det är förstås det mest logiska. Att bli upprörd över deras prissättning är lite ologiskt eftersom dom inte tillhandahåller något som man lagstadgat behöver äga. Skippa att köpa en kniv av dom och leta upp något billigare och/eller mer prisvärt istället.

Slutligen vill jag påpeka att Jesper skickade in detta meddelande den 3 juli, men jag har dragit mig för att svara på det, då jag inte riktigt vetat hur jag kunde bidra med något vettigt svar eller råd rörande detta ämne. Fällkniven är inte på något sätt exklusiva med att sälja knivar för dyra pengar, det finns många tillverkare som verkligen tar i från tårna när dom skriver priset. Oftast så är det stål som man inte kan sätta fingret på om det är bättre eller sämre än något annat, eftersom dom har en egen benämning.

Det finns förstås tester som visar hur dom verkligen presterar. Bland annat JoeX på YouTube testar knivar till sina bristningsgränser och där har inte Fällknivens knivar presterat speciellt bra. Många knivar för en fjärdedel av priset har visat sig tåla betydligt hårdare användning.

Det som måste bestämma vilken kniv man köper bör dock vara behov och ekonomisk förutsättning. Köp inte en kniv för så mycket pengar att du inte törs använda den till allt du behöver. Om du köper en billigare kniv så har den också en tendens att användas oftare och till allt. Detta i sin tur gör att du blir mer bekväm med kniven och hanteringen blir säkrare och roligare.

Ha en riktigt bra dag och jag hoppas att detta var svar på ditt meddelande Jesper. Annars är det bara att höra av dig igen.