Spyderco Dragonfly 2 LW

Redan innan jag började använda min nya Dragonfly 2 så insåg jag att detta troligen är den mest intressanta EDC kniv jag råkat på. I lightweight utförande så väger den knappt 34 gram, vilket är extremt lätt för vilken kniv som helst. Den är faktiskt så lätt att jag glömmer bort att jag har den på mig, vilket aldrig hänt tidigare.

Låt oss börja titta närmare på denna speciella Spyderco från Seki City Japan.

Ergonomi
Det första man blir överraskad av med Dragonfly 2 LW är vikten, den andra överraskningen är när man håller i kniven för första gången. Genom att använda tum-rampen och den nedre delen av bladet så får mina 3 övriga fingrar plats på handtaget. Greppet känns säkert och det är inga problem att pressa hårt med bladet om så skulle behövas.

Kniven är 8.5 cm ihopfälld och lite över 14 cm utfälld. Bladlängden är 6 cm med en skärande egg på 5 cm. Till skillnad från minimala Spyderco Bug så har Dragonfly 2 en ordentlig back-lock låsning på bladet. Det finns dock ingen ”fidget-känsla” i kniven, eftersom den saknar någon form av bussningar eller kullager. Bladet glider direkt mot handtagets insida, vilket gör att den går lite tungt och inte ”faller ut” som på större knivar.

Handtaget är FRN (Fiber-Reinforced-Nylon) vilket mer eller mindre är standard på Spyderco Lightweight modellerna. Det närmaste jag kan beskriva känslan i handtaget är hård-glasfiber. Det är minimalt med flex och den känns i princip helt solid. Mönstret gör att man får bra grepp, om än det är lite för greppigt när man ska fästa kniven i fickan eller på bältet.

Mönstret är väldigt vasst och har en tendens att vilja fastna rätt så hårt och nöta på det som ligger mellan clips och handtag. Detta kan vara värt att tänka på om du inte vill fransa upp fickan på dina nya jeans.

Skära
Dragonfly 2 är riktigt vass och utan problem så skär man papper, kapar paracord, öppnar kartonger och till och med täljer en grillpinne. Bladet är litet och man bör nog inte ge sig på allt för stora uppgifter, men samtidigt har jag svårt att tro att Dragonfly 2 skulle svika på något sätt, så länge man inte börjar misshandla kniven.

Bladet är ca 2 mm tjockt på den tjockaste delen och den har så kallad ”full flat grind”, vilket ger hela bladet en ”kil-form” ända från ryggen till eggen. Detta gör att man får till utsökta snitt och utan vidare kan pressa kniven genom tjockare rep och paracord, utan större ansträngning.

Material
Handtaget i Spyderco Dragonfly 2 är som sagt i ett stycke glasfiberförstärkt nylon och bladet i Japanskt VG10 stål. Den tillhör med andra ord inte den absoluta toppen, utan är ganska medioker på just materialsidan. Dock tror jag den kommer att hålla bra för dom flesta, då det är i princip omöjligt att vara våldsam med denna kniv. Det troligaste som skulle hända är att man skulle skada skada sig själv om man försökte.

Med tanke på knivens storlek så anser jag materialvalet vara okej. Jag tror jag ska investera i en Dragonfly med G10 handtag härnäst, då den troligen går lättare och erbjuder lite bättre ergonomi.

En hand
När vi tittar på en-hands-hantering så finns det nog ingen tillverkare som lagt ned mer tanke och research på att få den aspekten att fungera perfekt än Spyderco. Redan på 80-talet släppte Spyderco sin då unika fällkniv ”Worker” med ett hål, för att underlätta utfällning av bladet.

Spyderco Dragonfly 2 är en kapabel en-hands-kniv. Man kan öppna den genom att använda ”Spideyhole” eller genom att hålla i bladet och svinga ned handtaget. Man kan även stänga den genom att trycka på back-lock-knappen och sedan svinga ned bladet en bit, för att sedan använda fingrarna att dra bladet till stängd position.

Matberedning
Det är inte många knivar som bemästrar detta moment, men när man tittar på Spyderco Dragonfly 2 så kan man snabbt konstatera att den inte är kockens bästa vän i köket. Att skära upp en morot eller sallad är fullt möjligt, men att hantera kött eller liknande är uteslutet.

I nödfall så duger den säkert gott och väl. =)

Göra upp eld
Att göra tunna och fina fjäderstickor är faktiskt inte speciellt svårt och att dra ett eldstål mot ryggen på kniven är även det väldigt lätt. Spyderco Dragonfly 2 får faktiskt bra betyg på detta moment och även lite bonus för att det gick att skrapa fram ”tänd-ull” från en gren med baksidan av bladet.

Skärpa
När vi tittar på skärpan på Spyderco Dragonfly 2 så levereras den rakbladsvass och håller skärpan väldigt bra. Jag har tidigare haft erfarenhet av VG10 och anser faktiskt att det är ett bra stål, helst i knivar som inte utsätts för tyngre moment. Dragonfly 2 behöver inte ett ”superstål”.

Slipa
Att slipa Spyderco Dragonfly 2 är super-enkelt. Det korta bladet gör att även det minsta keramiska brynet blir tillräckligt stort för att bekvämt kunna dra hela knivens längd. Även att stroppa upp bladet till extrem skärpa är enkelt och bekymmersfritt. Riktigt trevlig kniv.

Ekonomi/Prisvärdhet
Är Dragonfly 2 värd pengarna? Med en prislapp på 889 kr så tycker jag faktiskt att den är värd pengarna. Den kanske bara är en cool grej att ha i fickan på kontoret, men trots sin ringa storlek så är det faktiskt en väldigt vass och välgjord kniv, med överraskande bra grepp.

Slutord och betyg
Spyderco Dragonfly 2 har mycket som talar till dess fördel. Stålet är bra, ergonomin är bra och vikten är i det närmaste obefintlig. Men det som jag främst uppskattar är bladets formgivning. Det tunna lövformade bladet är fantastiskt att skära med och spetsen är utsökt vass för dom allra finaste arbeten.

Jag lyckades få ut en sticka från handen enbart genom att använda spetsen på Dragonfly 2, nästan som en skalpell i form av en fällkniv. =)

Om jag skulle kritisera något så är känner jag att G10 versionen av Dragonfly 2 hade varit ett bättre val. Jag skulle gärna vilja ha lite mer substans i mina knivar, men samtidigt så blir straffet mer vikt i fickan.


Kommentarer

Ett svar till ”Spyderco Dragonfly 2 LW”

  1. Snygg recension! Blev också positivt överraskad när jag såg att man kunde få ett bra grepp om kniven med en hand, trots att den är ganska liten. En mycket trevlig liten krabat!