Sociala nätverk som inte fungerar

Under 2017 så märkte jag att användningen av ”Sociala nätverk” betydligt minskat än tidigare. Instagram öppnas kanske 2-3 gånger per vecka, Twitter öppnas ungefär lika mycket. Jag vet inte om detta är en pågående trend hos många eller om det bara är jag som har börjat trappa ned. Problemet med att jag inte längre använder dom ”sociala nätverken” längre är att jag känner mig betydligt mer fri än tidigare. Att tvångsmässigt behöva posta och uppdatera dessa nätverk tar mycket värdefull tid och, om sanningen ska fram, gör dig inte mer social än tidigare.

Ett nätverk som personligen tänkt börja använda betydligt mer är Google+. Inte för att det är den främsta, men jag får betydligt mer information och ”matnyttigt” via detta nätverk än alla andra. Tro det eller ej, men att posta bilder på vad man äter för stunden intresserar inte speciellt många människor, egentligen. Jag vill kunna styra vad jag ser och hur det presenteras för mig. Något jag anser att Google+ har lyckats med riktigt bra.

Men varför har intresset för dom sociala nätverken plötsligt svalnat så pass mycket (för mig) som det har gjort? Den enda orsaken jag kan tänka mig är reklam… Alla former av påtvingad reklam kan göra mig otroligt ointresserad av något. Introduktionen av ”fake inlägg” i form av annonser i Instagram var precis en sån sak som verkligen träffade helt fel hos mig. Samma gäller Facebook, som jag har lagt ned sedan långt tillbaka på grund av all reklam och främst all datastöld från Facebooks sida. Något som många har glömt och inte längre bryr sig, trots att inget har förändrats.

Twitter är något som fortfarande stundtals kan fånga mitt intresse, men även här är det jobbigt och tidsödande att hitta något vettigt att läsa. Twitter är ju av naturen enbart några tecken och oftast förkortade till oigenkännlighet. Twitter har en positiv egenskap i och med att allt är precis nu och sällan gamla nyheter, dessutom finns nästan alla kända människor på detta nätverk, vilket underlättar om man vill följa någon speciell person.

Samtidigt som Twitter erbjuder en uppdaterad och snabb överblick så betyder det väldigt lite om du som ”ingen” kommenterar eller försöker vara ”social” på detta nätverk, vilket givetvis är trist. Men det ligger i nätverkets natur att fungera så, så det är inget fel i det.

På Google+ så är i princip alla ”ingen”, vilket gör det enkelt att vara ”social” för den som känner för det. Men främst så är det en utsökt källa till längre inlägg och matnyttig information.

Men, vi får väl se hur det går med dom övriga nätverken. Jag tyckte faktiskt att Instagram var trevligt, tills reklamen kom. Kanske lugnar jag ned mig och försöker ännu en gång, men senare…

 

Ha en trevlig dag.