Samsung Note 20 Ultra

Hur många Note som än kommer ut så känner man ett enormt sug att gå tillbaka till Samsung på heltid. Låt oss titta lite närmare på Samsungs senaste flaggskepp i Note serien.

 1. Skärm
  När det gäller skärmen på Note 20 Ultra så är man föga förvånad att den presterar rent otroligt bra. Färgerna är sprakande klara och trots att dom inte är kalibrerade att visa neutrala toner så luras man ständigt av dess färgåtergivning. Skärmen som Samsung kallar Dynamic AMOLED 2X har en upplösning på 1440 x 3088 och en uppdateringsfrekvens på 120Hz, så länge man sänker upplösningen till 1080p, vilket känns trist.
 2. Design
  Designmässigt så är Samsung Note 20 Ultra både stor och tung, men det bör man räkna med då det faktiskt rör sig om en ”Note”-serie telefon. S-Pen har en trevlig känsla, men den böjda skärmen gör att man förlorar lite yta att använda den på, tyvärr. Kameramodulen på baksidan sticker också ut väldigt mycket vilket gör att man inte gärna vill använda telefonen utan skal, vilket förbättrar situationen lite.
 3. Kamera
  Precis som på S20 Ultra så har Note 20 Ultra riktigt bra kameror. 108 Mpix huvudkamera med en 12 Mpix 5x optisk zoomkamera och en 12 Mpix ultravidvinkel kamera. I mina tester med denna kamera så presterar den bra, men efter 5-10 bilder så börjar telefonen bli otroligt varm. Troligen är det grafikprocessorn som arbetar övertid för att korrigera bilderna. Samsungs tendenser att ”poppa” med färgerna och göra dessa klara och överdrivna finns fortfarande kvar. Det går att reducera väldigt mycket i efterhand, men mycket data saknas i bilderna trots den höga upplösningen. I mörker så finns det många andra telefoner som presterar bättre, tyvärr.
 4. Batteritid
  Här hittar vi lite av akilleshälen i denna telefon. Till skillnad från den Amerikanska versionen så har min test-telefon Samsungs Exynos processor, vilket gör att batteritiden är betydligt sämre än motsvarigheten med Snapdragon processor. Batteritiden är faktiskt så dålig att vid normal användning så klarade jag mig inte en hel dag. När man tog mycket bilder och konsumerade mycket media online så räckte batteriet ännu mindre. Under min begränsade tid med telefonen så fick jag oftast ladda den två gånger per dag, vilket inte är ok för mig.
 5. Prestanda
  Prestandamässigt så är det inte så stor skillnad mellan Snapdragon och Exynos processorn, men batteriförbrukning, bildprocessor och mycket annat är överlägset på Snapdragon versionen, vilket tyvärr gör att den Europeiska versionen känns som ett nedköp. Vid längre tid spelande (30+ min) så märker man att den saktar ned processorn för att skydda mot överhettning, för varmt, det blir det. Det är dock en snabb telefon och även som avancerad användare så bör man inte märka något störande prestandaproblem, så länge man inte huvudsakligen spelar spel.
 6. Kommunikation
  Mottagning och sändningsförmåga känns lite någonstans i mitten av bra och dålig. Ibland så har den riktigt bra mottagning, för att i nästa stund knappt ha någon mottagning alls. Dock verkar staplarna för mottagning leva sitt eget liv och när jag testat nätverksprestanda vid olika förhållanden så verkar den ha ganska bra mottagning, rent generellt.
 7. Prisvärdhet
  Samsung Note 20 Ultra kostade 14590 kr och i ärlighetens namn så är det väldigt mycket pengar, väldigt mycket för mycket pengar… Med dålig batteritid, skakig mottagning, sämre bildbehandling och sämre kameror än den Amerikanska versionen (som säljs billigare) så känns priset helt orimligt. Detta är inte en prisvärd telefon, hur man ser på det. Den är garanterat inte lika prisvärd som en Apple telefon, som du trots allt kan köpa billigare. Hur sjukt är inte det. Andrahandsvärdet på denna telefon har också blivit lidande då det är vida känt att den inte tillhör en av dom bästa.
 8. Sammanfattning
  Samsung Note 20 Ultra var länge en telefon som jag funderade på att köpa, men hela tiden har jag ångrat mig då jag hört mycket negativt om den. Jag fick chansen att testa en Samsung Note 20 Ultra utan att köpa den, vilket egentligen var den enda anledningen till denna review. Om jag hade behövt köpa telefonen för egna pengar så hade det nog inte blivit något test.

  Men trots att jag inte köpt telefonen så kände jag mig lurad av Samsung. Att dom reducerat Note-serien till en sån dålig telefon känns surrealistiskt och faktiskt rätt så förnedrande. Jag har alltid gillat Note-serien tidigare, men i och med Note 9 så började Samsung att kompromissa med kvalité och funktionalitet, vilket inte blivit bättre sedan dess.

  Om du sitter i startgroparna att köpa en Note 20 Ultra så rekommenderar jag att du väntar. Snart kommer nästa generation ut och den kanske är bättre än denna. Med det extrema pris som Samsung kräver för Note 20 Ultra så finns det mängder av alternativ som både är snabbare, snyggare och har betydligt bättre batteritid.