Magiska smartphones!

Tekniknördar emellan… Låt oss ta ett steg tillbaka och beundra alla dessa smartphones med nästan obegränsade möjligheter att utvecklas och förbättras för varje år som går. Jag är inte ens sarkastisk, vilket många säkert kommer att tro.

Jag sitter med min iPhone 11 Pro Max i handen och blir ständigt förundrad hur snabb och smidig den är, helst när jag tänker tillbaka några år då telefonerna kunde göra nästan exakt samma sak, men flera gånger långsammare än nu. I ärlighetens namn funderar jag när denna drastiska utveckling av smartphones kommer att ta slut.

Att ladda ned en fil på flera gigabytes tar bara 1-2 minuter, att processa stora filer och konvertera videos går blixtrande snabbt… På en mobiltelefon… WTF… För 5-6 år sedan kunde jag inte ens klara detta på min PC snabbare än vad min mobiltelefon kan göra det idag.

Att få svar på en fråga är snabbare än någonsin tack vare dom digitala assistenterna som förstår tal och kan tolka bilder. Media som film och musik är tillgängligt ögonblickligen när som helst och var som helst, utan att man egentligen behöver tänka på det djupare än så…

Visst låter detta som en självklarhet för dom som växt upp dom senaste åren, men för oss ”geezers” som var med från början så kan man inte annat än beundras och imponeras av hur snabbt utvecklingen har gått den senaste tiden.

Mina barn förutsätter att allt finns tillgängligt ”on demand” så deras värld raseras av att se ett TV-program som startar en viss tid på dagen. ”Varför kan vi inte se den nu?”… Man tänker tillbaka då man hade ettan och tvåan på TVn och några få program på en hel dag som gjorde det värt att ens starta upp åbäket.

Min nu 9 åriga son började gråta när han var 4 år gammal och den gamla väggtelefonen hos farmor och farfar ringde… Han hade aldrig sett en telefon med kabel och blev helt förvirrad över denna konstruktion. Det enda han kände till var smartphones. Som förälder känns det helt surrealistiskt att ens barn inte förstår vad en CD skiva är, men samtidigt har vi ingenting som kan spela varken CD eller DVD hemma, så det är inte så konstigt som det låter.

Det enda jag egentligen funderar över är om dagens ungdomar använder sina telefoner till annat än sociala media och underhållning. Finns det någon som skriver, programmerar eller sköter filhantering med sina telefoner längre? Dom flesta yngre som jag känner använder inte ens sin telefon för att boka möten och annat, utan springer med lappar i fickan istället.

Jag benämner mig själv som en ”power user” närhelst det är möjligt, men få reflekterar över vad det egentligen betyder. Snabbt beskrivet kan jag säga att jag använder mina telefoner till allt möjligt och nyttjar dess förmågor så gott det går.

Bankärenden, filhantering, möten, information, faktasökningar, felsökningar/support, kommunikation, inköp, media och underhållning, spel och programmering. Ingenting verkar omöjligt för dessa magiska rektanglar.

Nåja. Nu ska jag inte tråka ut er med en massa text.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.