Samsung Gear VR för Note 8 – Review…

För alla som inte har provat Gear VR så är det svårt att förklara känslan av att vara en del av filmen man tittar på eller som att man befinner sig i spelet man spelar. Det som är speciellt med Gear VR jämfört med andra VR headsets är att telefonen är kärnan i all hårdvara. När det gäller Gear VR för Note 8 (SM-R325) så har Samsung nu tillverkat en fjärrkontroll som gör att man kan peka och styra saker individuellt från vad man tittar på. Detta tillför en dimension av kontroll som tidigare inte varit tillgänglig på Gear VR.

Precis som på andra Gear VR så är det hårdvaran man använder som bestämmer kvalitén på bilden. I mitt fall är det en Note 8 som står för musklerna och jag tror det är den bästa VR upplevelsen jag hittills varit med om. Det märks inte minst i avsaknaden av ”micro-lagg” som tidigare varit ett stort problem för mina VR upplevelser med Gear VR. Mjukvarorna verkar lite mer förfinade och utbudet ökar stadigt. Tyvärr är det väldigt många titlar som kostar pengar, vilket jag inte direkt är villig att lägga ned på ”oprövade” upplevelser. Det finns inget ”testa innan” erbjudande, vilket göra att man riskerar att betala för något man inte tycker om.

Utbudet av strömmande VR i form av filmer har växt den senaste tiden. I alla fall om jag får vara den som bedömer tillväxten. Det går relativt smidigt att strömma 2K och 4K VR media utan att behöva vänta speciellt länge att buffra. Detta beror givetvis på vilken uppkoppling du har, men rent generellt går det smidigt.

Jag har märkt är att upplevelsen är väldigt varierande beroende på vilken teknik som användes vid inspelningen. En billig 3D kamera medför att upplevelsen blir dålig, vilket i sin tur är väldigt logiskt.

Precis som med Note serien av Samsungs telefoner och DEX så är Gear VR en väldigt ”nischad-produkt”. Den riktar sig mot användare som verkligen vill maximera sitt användande och pressa ur sin telefon allt som den är kapabel till. Personligen tillfaller jag denna kategori med människor, eftersom jag gärna vill ha koll på ”det senaste” och gärna maximerar min användning av all slags teknik.

För att beskriva min situation närmare så kan jag säga att det enda jag använder en PC till i dagsläget är för att jobba (Surface 4 Pro) och för att spela (ASUS ROG Notebook), allt annat gör jag direkt via min telefon. I och med Samsung DEX så gavs jag möjlighet att jobba mer effektivt via min telefon och har faktiskt börjat använda den mer och mer även för arbete. Med Gear VR så kan man faktiskt besöka en bio och titta på sin favoritfilm på en 40 meters skärm, direkt från TV soffan hemma, vilket alltid är fräckt. Eller varför inte passa på att titta på en Disney film i VR och få chansen att befinna sig mitt i händelsernas centrum.

I och med att dom flesta moderna VR appar även stödjer ”VR-ljud” eller ”3D ljud” så blir känslan total med ett par välljudande hörlurar. En sak jag rekommenderar alla att använda för att maximera upplevelsen som Gear VR erbjuder.

Tyvärr så är jag lite motsträvig att centrera alla mina ”moment” i vardagen runt en specifik enhet som en Note 8. Jag vill gärna ha möjligheten att snabbt byta till en annan telefon och ändå inte förlora funktionen att ansluta alla mina övriga investerade saker. För mig är alltså alla investeringar jag gör mot en specifik telefon egentligen pengar i sjön, en förlust jag är beredd att ta många gånger.

Gear VR fungerar bara med specifika Samsung telefoner, så om jag byter mot någon annan telefon (vilket brukar vara normalt för mig) så tappar jag helt och hållet funktionaliteten hos den investeringen. Samsung är en av få Android tillverkare som överhuvudtaget erbjuder en VR lösning, helst om man bor i Sverige. I USA finns möjligheten att använda Googles telefoner med Daydream glasögon, men dessvärre inte här.

Så. För att sammanfatta denna text kan jag bara säga att Gear VR är en fantastisk pryl att ha. Den är inte på något sätt nödvändig, men erbjuder en dimension av användning som väldigt få andra har. Är den värd pengarna? Kan man sätta ett pris på en VR upplevelse? Rent personligen tycker jag att 1200 kr är en liten summa att betala eftersom nyttjandegraden hos den huvudsakliga investeringen ökar markant.

En tänkvärd sak är att en Note 8, med DEX station och Gear VR, nästan är 1000 kr billigare än den billigaste iPhone X (64 GB) som finns, utan några tillbehör (inte ens snabbladdare). Hur man investerar sina pengar är givetvis helt upp till konsumenterna, men håll med om att priserna lite skeva.

Om du har en Note 8 och är nöjd med den så kan det vara en idé att investera i en Gear VR. Om du aldrig testat VR tidigare så blir du garanterat både överraskad och imponerad över vad din telefon är kapabel till. Om du tidigare haft en Gear VR så kommer du att bli överraskad och imponerad över hur den nya fjärrkontrollen tillför ytterligare en nivå av ”frihet”.

 

Ha en trevlig dag och en God Jul.