Läsarfråga: Mate 10 Pro eller Note 8

En fråga som ständigt dyker upp just nu är, precis som titeln antyder, ”Ska jag välja en Mate 10 Pro eller Note 8” och eftersom priserna inte skiljer sig avsevärt mycket så blir det en svår fråga för många.

Personligen så valde jag att köpa en Galaxy Note 8 istället för en Mate 10 Pro, detta var ett väldigt medvetet och genomtänkt val. Jag ska förklara närmare hur jag tänkte, men samtidigt vill jag passa på att förklara att Huawei är väldigt högt upp på mina önskelistor över telefoner. Dom representerar ofta ett högre värde än priset avspeglar, vilket inte går att säga om exempelvis iPhones, rent generellt.

Anledningen att jag valde en Note 8 över en Mate 10 Pro består av 5 olika anledningar. Den främsta anledningen är att Note 8 har ett 3.5 mm hörlursuttag, där Huawei valt att gå Apples väg och strunta i denna funktion. Jag är inte på något sätt beroende av en 3.5 mm uttag, men samtidigt vill jag helst inte gorma till det i onödan. I min Volvo så har jag exempelvis AUX istället för Bluetooth, eftersom ljudkvalitén blir betydligt bättre. På kontoret så är det smidigt att kunna plugga in datorhögtalarna och spela musik från telefonen, utan att behöva använda adaptrar och liknande lösningar.

Den andra orsaken är avsaknaden av tillbehör. På Note 8 har jag en DEX-docka, VR glasögon och trådlösa laddare. Jag känner mig djupare investerad i Samsungs ECOsystem utan att för den delen känna mig påtvingad teknik som jag inte ville ha. Valmöjligheterna är således betydligt bättre på Samsungs sida. Den enda egentliga investeringen man kan göra med en Huawei Mate 10 Pro är en HDMI – USB-C kabel och en extra laddare. Huawei har dock blivit bättre med att erbjuda ”skräddarsydda” och egentillverkade skydd till sina telefoner, vilket är ett steg i rätt riktning.

Den tredje orsaken är skärmen, som jag känner är ett stort steg tillbaka på Mate 10 Pro. Vi pratar om en AMOLED-skärm, 1080p och Pentile mönster… En teknik som Samsung började ta avsteg ifrån för flera år sedan. Ljusstyrkan är betydligt lägre och färgerna är inte lika poppande som på Note 8. Med en sådan låg upplösning som 1080p så lämpar sig inte heller Mate 10 Pro för VR, vilket sprider tråkiga vibbar. Betänk att Huawei Mate 9 Pro (föregångaren) hade Quad-HD upplösning och presenterade bättre kvalité på många områden.

Fjärde orsaken är rent mjukvarumässig, då Note 8 har jättemånga funktioner och specialkonstruerad mjukvara. Mate 10 Pro är i princip en sämre Mate 9 Pro med uppdaterat operativsystem. Om du tänker på det, vem lägger egentligen ut mer pengar på att utveckla och förbättra? Jag vet att Huawei bara är i startskedet just nu, men Samsung ger konsumenten betydligt mer ”bang for the buck” i och med dessa funktioner. Mer värde för pengarna helt enkelt.

Femte och sista anledningen är det som definierar Note 8, nämligen S-Pen. För många är detta en nisch som inte kommer att användas speciellt mycket, för andra så är det en avgörande faktor för varför man väljer just en Note 8 över andra telefoner. Oavsett hur mycket man använder sin S-Pen så är det när den behövs som den verkligen underlättar. Att markera saker, notera saker, rita och förklara är bara en del av upplevelsen. Tillsammans med den skräddarsydda programvaran som medföljer Note 8 så blir S-Pen ett riktigt funktionellt och användbart verktyg för dom flesta.

Med dessa ovanstående anledningar så var det inte ett speciellt svårt val att ta en Note 8. Dock låg mitt val mellan just Note 8 och Mate 10 Pro, vilket, trots att dom bägge är ”flaggskepp”, inte är en rättvis jämförelse. Låt mig förklara närmare.

När man pratar om ”flaggskepp” inom mobiltelefoni så är det en referens till dom telefoner som rent tekniskt ligger i framkant för vad man kan köpa. Det går att jämföra med en sportbil inom bilbranschen, men precis som här så finns det olika nivåer av ”flaggskepp” att tänka på. Det finns allt från normala flaggskepp upp till super premium telefoner. Med detta i åtanke så skulle jag nog placera Huawei Mate 10 Pro på en rätt så normal flaggskeppsnivå då det som egentligen gör den speciell är processorn och inte mycket annat. Galaxy Note 8 ligger dock på en Super-Premium-Nivå och representerar det allra yttersta och mest tekniskt avancerade som företaget kan erbjuda. Här återfinns funktioner och lösningar som inte hittas i något annat flaggskepp.

Men, det är här jag blir lite kontroversiell. Bara för att jag väljer en Note 8 över en Mate 10 Pro så betyder det inte att Mate 10 Pro är en dålig telefon. Tvärt om representerar den det bästa som du kan få inom sin speciella gren. Jag hoppas att du hänger med i hur jag tänker nu, för det blir komplicerat och repetitivt att förklara närmare.

Om du är på jakt efter en ny smartphone så kan du inte välja fel om du väljer mellan dessa två. Däremot är Note 8 det mera tekniskt avancerade och prisvärda alternativet för den som vill ha det bästa av det bästa.

 

Ha en trevlig dag.