iPhone X gynnar Samsung, på mer än ett sätt…

Det är allmänt känt och knappast någon hemlighet att Samsung tillverkar bland annat skärmarna till nya iPhone X. Dock är det inte lika känt att den något obscena summan som iPhone X säljs för gynnar Samsungs smartphone-marknad. I min direkta närhet så har flera personer bytt från iPhone till Galaxy Note 8, S8 och S8+. Även personer som varit ”eviga-Apple-ister” har bytt sida och, eftersom dom letar efter den enklaste övergången, så blir det oftast en Samsung telefon per automatik.

Det är dock inte bara i min direkta vänskapskrets som detta fenomen händer, den senaste veckornas trend visar att bland annat Samsungs Galaxy S8 säljs betydligt bättre nu än för flera månader tillbaka. Det som kan vara den avgörande faktorn är att fler och fler får upp ögonen för Apples ”innovationer” och avsaknad av (i Androidvärlden) grundläggande funktioner. Men personligen tror jag att det är rent prismässigt.

iPhone X säljs för ungefär 11000 kr medan en Galaxy S8, som är direkt jämförbar men mer funktionell, kostar under 6000 kr. När Apple sålde sina iPhones för runt 8000 kr så var priset inte den avgörande faktorn för många, eftersom produkterna ansågs vara ”premium nog” för att motivera det högre priset. Men med en prislapp på nästan 11000 kr så inser många att gränsen är nådd och Apple har spårat ut i sin prisbild.

iPhone X har exempelvis lägre upplösning på skärmen, sämre IP klassning mot fukt och vatten, saknar fingeravtrycksläsare och väger betydligt mer än en Galaxy S8. Dessutom har Galaxy S8 en 3.5 mm hörlursutgång, stödjer trådlös snabbladdning och även en snabbladdare följer med i kartongen vid leverans.

Personligen har jag inget problem att betala över 11000 kr för en telefon, så länge den medför ett värde som motsvarar det priset. Jag anser dock att iPhone X inte motsvarar priset, utan är skamligt övervärderad och felaktigt prissatt. I skuggan av Apples erkännande att dom medvetet saktar ned sina äldre telefoner så känner jag också att det säkert finns mer skelett i deras garderob och att 2018 inte blir Apples bästa år.

Om detta rör sig om en tillfällig trend eller om Apple just gett tillbaka en massa kunder åt Samsung och övriga Android tillverkare återstår att se, men just nu så ser det ut som att Samsung har möjlighet att tjäna mer på Apples prisbilder än dom själva, vilket borde få Apple att öppna ögonen och lugna ned sig lite.

 

Ha en trevlig dag.