Samsung Galaxy S9+ vs Samsung Galaxy Note 8 vs Huawei Mate 10 Pro

Som många redan har gissat så sitter jag med en ny Samsung Galaxy S9+ i handen, eftersom jag inte klarade av buggarna som jag hittade på min Huawei Mate 10 Pro. Eftersom jag ganska snabbt har avverkat både Note 8 och Mate 10 Pro, så tänkte jag presentera en liten jämförelse medan allt är färskt i minnet. Låt oss börja, vi har ingen tid att förspilla… =)

Samsung Galaxy Note 8

Skärm
Skärmen på Note 8 och S9+ är i det närmaste identiska om man frånser 0.1 tum skillnad, på diagonalen… Det vill säga, dom bästa skärmarna som går att få på en telefon kommer monterade på Samsungs flaggskepp. Skärmen på Mate 10 Pro är inte heller att spotta åt, eftersom den också tillverkas av Samsung. Dock håller den inte riktigt samma kaliber som Note 8 och S9+ och därför hamnar den på sista plats. När det gäller Note 8 och S9+ så föredrar jag faktiskt Note 8 skärmen, eftersom den inte har så rundade hörn. Jag kallar detta en designmiss, men å andra sidan ska dom väl ha något att ”förbättra” på S10:an. =)

Ljud, både inbyggt och hörlurarna
Här har dessvärre inte Huawei Mate 10 Pro någon chans heller. Dom inbyggda högtalarna är bättre än på Note 8, men eftersom den saknar 3.5 mm uttag så blir det minus, samt att den adapter som medföljer Mate 10 Pro knappt är användbar på grund av sin dåliga kvalité. Här har faktiskt Huawei missat poängen totalt, eftersom dom både tog bort uttaget och ersatte det med dåliga lösningar. Även dom medföljande hörlurarna, med USB-C kontakt, är en besvikelse och långt ifrån vad Huawei skickat med tidigare flaggskepp.

Skäms Huawei.

När vi sedan tittar på ljudet mellan S9+ och Note 8 så vinner S9+klart på bägge fronterna. Ljudet är klarare och högre från högtalarna, som dessutom är stereo på P9+. Dessutom verkar ljudet från 3.5 mm uttaget vara begåvad med en kraftfullare DAC. Hur mycket bättre Dolby Atmos är jämfört med vanliga ljudet på Note 8 vet jag inte, men det är betydligt bättre än förr i alla fall. =)

Samsung Galaxy S9+

Design
Designmässigt så tycker jag att Mate 10 Pro ligger lite i framkant. Här presenteras man en skärm i 18:9 format istället för Samsungs 18,5:9, vilket gör att man lättare når toppen på telefonen. Dessutom har Mate 10 Pro inte några rundade hörn på skärmen, vilket gör att den känns större och rymligare på något sätt. Att Huawei dessutom lyckats klämma in ett 4000 mAh batteri i en telefon som väger mindre än Note 8, det är också imponerande.

Att Samsung ändrat var fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan på S9+ känns inte som någon evolution av designen, utan närmare en korrigering av ett designmisstag från förra året. Men annars har både Note 8 och S9+ ett modernt och trevligt utseende. Dock vinner Mate 10 Pro förstapriset när det gäller design. Andraplats hamnar S9+ på, just på grund av den korrigerade designmissen med fingeravtrycksläsaren.

Mottagning/Sändning
Även här kammar Huawei in förstaplats, överlägset. Förvånansvärt så har även Note 8 snäppet bättre mottagning/sändning än S9+, som får nöja sig med en sistaplacering. Varför Samsung ständigt har problem med mottagning/sändning på 2G/3G/4G nätet beror troligtvis på utformningen av antennerna. Detta är dock ett området där Samsung skulle kunna göra stora förbättringar med relativt små medel. Bara för att majoriteten av deras kunder bor i samhällen med korta avstånd till masterna så behöver det inte betyda att man struntar i övriga marknaden. Lär av Huawei. =)

Kamera och filmning
Detta är ett väldigt kontroversiellt område, eftersom det jag tycker är vackert kanske någon annan tycker är fult. Men det är ju jag som skriver, så det blir som jag säger. =) Huawei Mate 10 Pro har en fantastisk kamera. Den representerar den ”analoga” känslan bland mobilkameror och är inte sen på att introducera artifakter i bilder, så länge det är smakfullt och passar. I och med den nya generationen Kirin processorer, Kirin 970, så har kamerorna även fått backup från en NPU (Neurologic Processing Unit) som med hjälp av AI förbättrar bildkvalitén och inställningar.

Huawei Mate 10 Pro

Note 8 var den första telefonen från Samsung som fick dubbla kameror på baksidan. Ena med en ”vanlig” lins och den andra med ett zoomobjektiv. På detta sätt kunde man ta bilder med 2x zoom utan att behöva degradera bilden med digital zoom. Note 8s kameror gjorde att jag blev kär i fotografering igen, eftersom jag nu kunde ”nå längre” än jag tidigare lyckats. Detta var utan tvekan 2017:s bästa telefonkamera i alla tester. Jag tror det beror på att Samsungs kameror oftast inte behöver någon ”handpåläggning”, utan erbjuder en utsökt ”click-n-go” upplevelse. På Huawei Mate 10 Pro så läggs inte så mycket effekter och saker på bilderna, vilket oftast sätter mer krav på fotografen.

När vi tittar närmare på Galaxy S9+ så är det en smärre förbättring över vad Note 8 erbjuder. Dock finns det nu stöd för 4K 60 fps inspelning på video, 1,5 bländare och möjligheten till inspelning med 960 fps slow-motion (vilket ÄR en gimmick om något), vilket kan sägas vara en förbättring och vidareutveckling mot föregångaren. Bildkvalitén ska vara bättre, men även tränade ögon har nog svårt att se skillnaden på Note 8 och S9+.

Dock tar S9+ hem första plats med dess nya kamera, Note 8 hamnar på andraplats och Mate 10 Pro hamnar på en delad andraplats. Jag vill påminna att Mate 10 Pro INTE har en dålig kamera, utan är väldigt, väldigt, väldigt bra. Det som drar ned lite på betyget är att användaren bör veta lite mer om fotografering än dom som tar bilder med Samsungs telefoner. Annars hade Note 8 hamnat på sista plats istället för på en delad andraplats.

Batteri och effektivitet
När det gäller batteri och effektivitet så vinner Huawei överlägset. Mate 10 Pro har begåvats med ett 4000 mAh batteri, jämfört med Note 8:ans 3300 mAh och S9+ som har ett 3500 mAh batteri. Dock är effektiviteten på telefonerna, alltså den takt som strömmen dräneras från telefonen, den största skillnaden. Mate 10 Pro hanterar appar och bakgrundsaktiviteter väldigt aggressivt, medan Note 8 och S9+ tillåter rätt så mycket tjänster och funktioner att ta sin beskärda del av batteriet.

När man inte använder telefonerna så stannar i princip förbrukningen på Mate 10 Pro, medan Samsungs telefoner fortfarande bränner elektroner i rätt så skrämmande takt. Väldigt sällan så klarar jag mig en arbetsdag på en laddning med Note 8 eller S9+, medan Mate 10 Pro minst höll i 1½ dag utan problem. Så stora är faktiskt skillnaderna.

Dock är Mate 10 Pro inte den som går vinnande ur denna kategori. Den överdrivet aggressiva hanteringen gör att widgets på hemskärmen slutar att uppdatera. Timers i bakgrunden slutar att larma och många andra mystiska saker relaterade till batterihanteringen händer. Även om man tar bort appar som kalendern, TV Show och timers från ”automatisk hantering” och dessutom förhindrar telefonen att optimera strömförbrukningen på dessa appar så slutar dom fungera efter ett tag. Jag vet inte varför, jag hittar ingen lösning online… Frustrerande… Just kalendern är vital för mig och när jag får en påminnelse att jag hade ett möte för 3 timmar sedan, då blir jag inte glad.

Samsungs lite mer lössläppta optimering stoppar aldrig några (för mig) vitala processer. Mina larm och möten dyker alltid upp i tid och även widgets som läggs på skrivbordet på telefonen fungerar perfekt och uppdateras som dom ska. Dock förbrukar både Note 8 och S9+ nästan löjligt mycket ström, vilket oftast blir bättre efter några dagars användning. En ny Samsung S9+ som packas upp och startas kan med enkelhet förbruka 20% i timmen, tills alla processer och appar har börjat lugna ned sig lite. Efter drygt en vecka så kan man märka så mycket som 70% förbättring i batteritid, vilket är rätt så imponerande.

Med allt detta i bakhuvudet så korar jag Galaxy S9+ som vinnare, Note 8 som nära andraplats och Huawei Mate 10 Pro på sista plats.

Mjukvara och tjänster
Huawei är väldigt sparsamma med sina tjänster och modifieringen av Android är utförd på ett sätt som inte är påträngande för användaren, annat än när den ständigt frågar om den får stänga appar som är igång i bakgrunden. EMUI (Emotion UI) är uppe i sin åttonde version och har faktiskt fått väldigt många användbara funktioner. En sak jag inte gillar är hur EMUI hanterar widgets, i dess utformning och storlek. Om jag exempelvis lägger upp en kalenderwidget på 5×5 på Mate 10 Pro så ryms ungefär 5-6 st möten på denna widget. Om jag gör samma på Samsung Experience (som Touchwiz nu heter) så får jag in minst det dubbla antalet möten.

All text och grafik på Samsung Experience verkar nå från hörn till hörn på skärmen, medan Mate 10 Pro med EMUI 8.0 fortfarande har stora mellanrum mellan widgets. Saker och ting verkar inte skala så bra i förhållande till text och annat på telefonen som på Samsung Experience.

Samsung har dessutom i princip alla tjänster som Apple och Google erbjuder, bara en lite annorlunda version av dessa. Det som är mest imponerande är att Samsungs motsvarighet oftast är bättre utvecklad än både Apples och Googles versioner. Om man exempelvis jämför Google Keep, som var en favorit på mina ”icke-samsung” telefoner, så har Samsung Notes betydligt mer funktioner. Låt mig lista några saker som Samsung, Google och Apple också erbjuder…

  • Galaxy Apps – Google Play – Apple Appstore
  • Samsung Pay – Google Pay – Apple Pay
  • Samsung Internet – Google Chrome – Apple Safari
  • Samsung Cloud – Google Drive – Apple iCloud
  • Samsung Health – Google Health – Apple Health

När det gäller hårdvarutillverkare så har troligen Samsung den största mjukvarusviten med appar och tjänster. I och med att kvalitén är lika bra eller bättre än vad andra erbjuder så kan Samsung snabbt snärja kunder till deras ecosystem, precis som Apple och Google gör. Dock är inte Huawei inne lika hårt på detta område, vilket gör att dom också missar möjligheten att låsa sina kunder till deras telefoner och deras tekniska lösningar. Jag gissar att dom kommer att bli bättre på detta inom snar framtid, men än så länge kammar Mate 10 Pro bara in sista platsen när det gäller mjukvara och tjänster. Note 8 och S9+ delar första plats, eftersom dom har identiska lösningar.

Slutbetyg och sista ordet
Låt oss börja med att summera ihop poäng. Första får 3 poäng, andra 2 poäng och sista får 1 poäng:

Skärm = Note 8, S9+, Mate 10 Pro
Ljud = S9+, Note 8, Mate 10 Pro
Design = Mate 10 Pro, S9+, Note 8
Mottagning = Mate 10 pro, Note 8, S9+
Kamera = S9+, Note 8/Mate 10 Pro
Batteri = S9+, Note 8, Mate 10 Pro
Mjukvara = S9+/Note8, Mate 10 Pro

Totalt fick Galaxy S9+ 17 poäng, Note 8 15 poäng och Mate 10 Pro fick 12 poäng.

Det som kännetecknar en bra telefon är hårdvaran den är uppbyggd av, men det som definierar en fantastisk telefon är när man tittar på hela produkten och dess tjänster i helhet. Huawei Mate 10 Pro kom på en sista plats i min jämförelse, vilket ändå inte betyder att det är en dålig telefon på något sätt. Den var helt enkelt sämre än dom andra två för mig. När det gäller S9+ och Note 8 så är det svårt att hitta några egentliga saker att gnälla om. Batteritiden är kass på båda (enligt mig), men i övrigt erbjuder bägge lite mer än den andra. På S9+ har man en överlägsen kamerateknik, på Note 8 har man en S-Pen, vilket är ett fantastiskt verktyg i rätt händer.

Har du någon annan åsikt eller vill föreslå en rättning av någon fakta, kommentera gärna nedan eller skicka ett mail.

 

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.