Samsung Galaxy S7 Edge Review

Så, då var det dags att byta telefon igen. Denna gång blev det en Samsung Galaxy S7 Edge vilket förvånade många, inklusive mig själv. Jag har nyligen haft en Galaxy S7, icke-edge varianten, som i princip självförstörde sig själv med dålig mottagning och långsam hantering efter några veckor.

Med tanke på att det är i stort sett samma hårdvara i S7 Edge, så kan man tycka att jag kanske skulle ha letat efter någon annan telefon att köpa istället. Men faktumet är att jag, trots tidigare dåliga erfarenheter av Samsungs ”7” flaggskepp så ville jag verkligen tro att den telefonen bara var en miss i Samsungs kvalitétskontroll.

Som vanligt försöker jag aktivt motarbeta den initiala känslan att ge beröm och fascineras av det glansiga yttre. Med Samsungs telefoner så börjar problemen oftast efter 2-3 veckors användning, vilket har gjort att jag medvetet legat lågt med beröm och andra intryck.

Jag har nu ägt telefonen i drygt en vecka, så jag får återkomma lite senare med den slutgiltiga domen, om mitt första intryck förändras.

Men, nu är det alltså dags att ge den initiala domen. Låt oss börja.

Design, utseende och användning
När det gäller designen på Galaxy S7 Edge så gillar jag inte att det är glas på baksidan. Å andra sidan är jag inte så imponerad av aluminium eller andra porösa material, då dessa tenderar att repas väldigt lätt. Om jag hade fått välja så skulle det nog bli plast/polykarbonat, eftersom det både var stryktåligt och greppvänligt.

Galaxy S7 Edge har en baksida av glas, framsida av glas och kanter av polerad aluminium. Precis som vanliga S7 bidrar inget av detta till att ge grepp om en relativt tunn och lätt enhet. Detta orsakar givetvis problem om man är torr om händerna, men då Edge faktiskt är ”vassare” än vanliga S7 så tycker jag att den ligger lite bättre i handen.

Utseendet är modernt och snyggt så man måste ge lite stilpoäng till Samsung, men detta dras till del bort i och med att den är lite svår att greppa och halkig. Jag har köpt ett Samsung Smart View skydd till telefonen för att motverka dessa saker, vilket hjälper till riktigt mycket.

samsung-galaxy-s7-edge-sg-9

Skärm och touch
När det gäller skärmen på Samsung Galaxy S7 Edge så finns det inget att kritisera. Samsung står för absolut fantastiska framsteg och otroligt kontrastrika lösningar, vilket dom är världsledande inom.

Touchkänslan har länge varit, även den, i absolut toppklass. Ibland kan jag dock känna att den är lite FÖR känslig och tror att man klickar på något innan fingret ens har träffat ytan. Dock föredrar jag för känslig skärm istället för motsatsen.

Edge delen och den smala kanten gör att jag väldigt ofta får ofrivilliga tryck eller helt enkelt inte får några registreringar alls, då den tror att jag håller ett finger på skärmen redan. Väldigt irriterande, men ofrånkomligt då designen faktiskt är som den är.

Ljud
När det gäller högtalarens ljud (ringsignaler, media, mm) så är jag rätt så nöjd. Den är relativt låg, men producerar ett ljud som passar väldigt bra till just media-konsumtion. Väldigt iPhone liknande ljud fast lite tystare.

Ljudet i samtal är riktigt bra, men konstigt nog sämre än på min förra Galaxy S7. Dock är det ett väldigt fylligt och trevligt ljud, i kombination med en potent förstärkare som ser till att registret är brett och tydligt. Här har man inga problem att känna igen vem det är man pratar med via rösten, då det är väldigt detaljrikt och klart. Bra gjort Samsung, med tanke på att högtalaren även är vatten och dammtålig.

S7 edge water

Mottagning
När det gäller mottagningen på Galaxy S7 Edge så har jag mina tveksamheter. S6 och S6 Edge var helt värdelösa på detta område men S7 hade, initialt, bra mottagning.

Med Galaxy S7:an strömmade jag film och musik på ställen där bara min Nexus 6P tidigare fungerat. Dock så började problemen efter 2-3 veckor. YouTube pausade uppspelningar väldigt ofta, med meddelandet ”Network error, please try again”. Även strömmande innehåll från min Plex server verkade skifta i kvalité väldigt ofta. Det gick från HD till fyrkanter även på Netflix och andra strömmande tjänster.

Jag har inte (ännu) varit med om liknande saker med min Galaxy S7 Edge, dock har YouTube börjat tappa nätverk, även på WIFI. Trots detta så känner jag att jag varit med om detta tidigare. Samsungs telefoner har notoriskt blivit sämre för mig efter några veckors användning. Detta gör också att jag förbehåller mig rätten att klaga på hårdvaran om det inte blir bättre inom kort. =)

Kameran
När det gäller kameran på Galaxy S7 så finns det inte mycket att säga. Den är i absolut toppklass och troligen den bästa kameran du kan få på en mobiltelefon idag. Den har sina svagheter, men ingenting som gör att man bör överväga någon annan mobilkamera istället.

Ni som följt mig på Instagram har fått smakprov på lite bilder från Galaxy S7:an, men det kommer mer från min Galaxy S7 Edge. =)

Fingeravtrycksläsaren
Samsung har alltid haft problem är med att få sina fingeravtrycksläsare att fungera bra, vilket var pinsamt uppenbart på S5 och S6 serierna. När det gäller S7 så tycker jag att den fungerar bättre, men fortfarande är den långt ifrån vad en iPhone, Nexus 6P eller annan Huawei telefon klarar av. Detta är för det mesta ingen större orsak till panik, men ibland blir det väldigt irriterande att behöva slå in lösenordet för att ringa ett samtal, eftersom den inte lyckas känna igen fingeravtrycket.

Lägg in situationer när man sitter i bilen, fingeravtrycket fungerar inte och man har bråttom att ringa. Efter några gånger så förpassas man till en nedräkningstimer, som får en att vilja kasta ut mobilen genom fönstret.

Kortfattat kan jag säga att Samsung blivit bättre, men dom har fortfarande en bit att gå för att hamna bland dom bästa på området.

Batteritid
När det gäller batteritiden så är jag faktiskt positivt överraskad. Den klarar sig en hel dag utan påfyllning. Men under förhållanden där det rör sig om lätt användning tror jag att den klarar sig 2-3 dagar utan vägguttag.

Visst önskar man bättre, men jag tycker att det är godkänt, men inte ”best in class”.

Slutorden och betyg
I slutänden är Galaxy S7 Edge en efterträdare till fjolårets modell, S6 Edge+. Det är många områden där S7 Edge är betydligt bättre än sin föregångare. Bland annat mottagning, batteritid, kamera, ljud och framförallt vatten/dammtåligheten. Men man påminns samtidigt om varför Samsung inte klassar bland mina absoluta favoriter.

Stabiliteten i mjukvaran ger lite mer att önska, eftersom Samsung regelmässigt har bekymmer när det gäller både deras egen och övriga applikationer. Rätt vad det är så stängs mediaspelaren, tangentbordet försvinner medan man skriver text, meddelanden skickas inte och mycket annat mystiskt. Dessutom har jag råkat ut för ”Wake-lock” där telefonen börjar förbruka mängder av ström och till slut blev den så varm att jag fick ett rektangelformat rött märke på benet eftersom jag hade telefonen i fickan.

Ett område som svider speciellt är priset. Här har verkligen Samsung tagit i från tårna när dom satte det något obscena priset som i det närmaste kan jämföras med Apples iPhone 6S Plus. När allt kommer till kritan så är denna telefon trots allt värd mindre än en iPhone 4S inom 4-5 månader, vilket man bör ha i åtanke.

Men samtidigt som man kan kritisera och hata Samsung för alla buggar, så måste man ge dom en eloge för att dom faktiskt har mest funktioner av någon smartphone idag. Med tanke på Androids ständiga utveckling så är det kanske inte konstigt att saker och ting går fel. Det är bara trist att Samsung ständigt har dessa problem och att det är konsumenten som får betala priset.

Kanske är jag lite överkänslig, eftersom ”den perfekta mobilen” inte existerar ännu och kanske, bara kanske, är det Samsung som till slut kommer att leverera den telefonen…

Design: 5 av 10
Utseende: 8 av 10
Användarvänlighet: 6 av 10
Mjukvara: 7 av 10
Stabilitet: 4 av 10
Skärm: 10 av 10
Touch: 10 av 10
Ljud (samtal): 8 av 10
Ljud (högtalare): 7 av 10
Ljud (hörlurar): 6 av 10
Mottagning WiFi: 8 av 10
Mottagning Bluetooth: 7 av 10
Mottagning Mobilnät: 7 av 10
Kamera (huvudkamera): 9 av 10
Kamera (”selfiekamera”): 9 av 10
Fingeravtrycksläsare: 5 av 10
Batteritid: 7 av 10

Slutbetyg: 7 av 10