Huawei P9 Review

Jag är en av många som hoppas på att Huawei ska bli mer erkänt bland hårdvarutillverkarna. Just nu är dom trots allt dom tredje största i världen på smartphones, efter Apple och Samsung. Dock har Huawei tagit denna position på rekordtid och verkar inte sakta ned riktigt ännu.

Låt oss börja.

Design och Utseende
Huawei har alltid haft ett designspråk som är tunt, kantigt och industriellt förfinat. Dock är det nu på senare tid som dom verkligen har lagt ned själen på att telefonerna ska kännas perfekt i handen. Aluminiumbaksidan känns silkeslen och skärmen erbjuder en rätt så unik oleofobisk hinna, som gör att fingrarna flyter fram utan friktion.
image

Baksidan domineras av fingeravtrycksläsaren och ett ”visir”, som det så kärt heter sedan Nexus 6P blev presenterad. I visiret högst upp på telefonen gömmer sig två kameror som tagits fram i samarbete med Tyska Leica, en otroligt ljus LED blixt/lampa samt en ”laser” för kamerafokus.

När det gäller den övergripande designen så är det inte mer än nödvändigt med flärd på P9. Det känns, många gånger, mer som en praktiskt lösning än en design. Detta är dock något jag personligen föredrar.

Det dom flesta sett och hört om Huawei P9 är just om dom två kamerorna på baksidan, som, hur fantastiska dom än är, bara är en liten del av helheten i detta Kinesiska flaggskepp.
image

Användarvänlighet
Till skillnad från dom högst komplicerade varianterna av Android, hos andra tillverkare, så försöker EMUI hjälpa till överallt. Detta är till en början helt fantastiskt och bidrar nog till att många fastnar för Huaweis telefoner. Tidigare tog EMUI över mer och mer av funktionaliteten och började bråka med användaren om hur allt skulle optimeras och begränsas, men detta var förra året. I år så verkar Huawei ha fått ordning på EMUI, som faktiskt arbetar i det tysta majoriteten av tiden.
image

Stabilitet
När det gäller stabiliteten i EMUI så måste jag ge beröm till Huawei. Där Samsungs UI kraschar och uppvisar instabilitet fungerar EMUI utan några bekymmer, precis som det ska vara. Det märks att Huawei har lagt ned tid och pengar på att få allt perfekt till en början, vilket åter igen uppskattas otroligt mycket av mig, personligen.
image

Skärm
Många kritiserar Huawei för att vara bakåtsträvande då dom faktiskt föredrar att arbeta med 1080p upplösningar, istället för den väldigt populära QHD. Dock finns det stora fördelar med att ha just FHD istället för QHD. Det tar framförallt mindre ström att driva en skärm med lägre upplösning, men även prestandan blir givetvis bättre. Jag föredrar faktiskt en lägre upplösning på en högre kvalitets skärm, än tvärt om.

Touch
Huawei har faktiskt aldrig haft problem med touch-känslan på skärmen. Dom härmar Apple väldigt mycket när det gäller dom kinetiska rörelserna och fingerryckskänslan ligger även den i nivå med Apple. Inte för känslig, inte för okänslig. Ett exempel på för känslig skärm är Samsung och ett exempel på okänslig skärm är tidigare ZTE telefoner.

Ljud (Samtal)
När det gäller samtalskvalité på Huawei P9 så är den bra, i linje med LG G5:an, men kanske lite sämre än Samsung S7. Jag känner att S7:an hade ett väldigt bra register som bidrog till fantastisk samtalskvalité. Men, du kommer garanterat inte bli missnöjd med ljudet i Huawei P9, som fortfarande ligger på topp 3 i världen.
image

Ljud (Högtalare)
När jag tittade på reviews rörande Huawei P9 så fick jag känslan av att högtalarljudet var lite ”meh!”… Detta gjorde troligen att jag gick in med låga förväntningar. Ljudet är faktiskt rätt så fantastiskt och betydligt högre och klarare än både Galaxy S7 och tidigare Huawei telefoner. Den genererar högre ljud än LG G5 också, men kvalitén brister på absoluta maxvolymen och man tvingas ta tillbaka några nivåer för att få tillbaka hela registret. LG G5 har det absolut bästa högtalarljudet från något flaggskepp, inklusive HTC 10, som skulle ”slå allt”.

Ljud (Hörlurar)
Till skillnad från nästan alla flaggskepp av idag så har Huawei P9 ett riktigt kraftfullt ”slutsteg”. Detta gör att den kan driva tunga hörlurar och ge ett riktigt bra frekvensomfång när man använder AUX funktionalitet på stereosystem och i bilen. LG G5, Samsung S7 och även HTC 10 erbjuder väldigt låga nivåer som tvingar upp THD och förstör ljudkvalitén. Dock erbjuder HTC 10 en väldigt ren signal som kompenserar för dom låga nivåerna i många fall. Jag är väldigt nöjd med kvalitén, men det är framförallt ljudnivån som gör Huawei P9 till vinnare i mina öron.

Mottagning (WIFI/Bluetooth/Mobil)
Om det finns ett område som Huawei ständigt tar hem guld på så är det mottagningen. Där jag har en pinne Edge mottagning på iPhonen så har P9 full 4G mottagning. Bluetooth har fungerat felfritt och minst lika bra som på alla andra flaggskepp. WIFI är bättre än alla moderna flaggskepp, inklusive LG G5, HTC 10, Galaxy S7 och iPhone 6S. Kortfattat kan man säga att Huawei har satsat på ett av mina favoritområden, vilket gör att dom förtjänar ännu en guldpokal.

Kamera (Huvudkameror)
Huawei har alltid haft problem med kamerorna på sina flaggskepp. Dom har oftast varit bra, men aldrig i topp bland flaggskeppen. I och med P9 och samarbetet med Tyska Leica så har kvalitén gått upp ordentligt.

image

Jag törs nog sticka ut hakan och säga att Huawei P9 tar dom absolut bästa stillbilderna av någon smartphone idag. Med det sagt så kan jag även säga att om du gillar video så ska du nog inte satsa på denna telefon, eftersom den i bästa fall kan benämnas som medioker på det området.

image

Dock är det stillbilder som jag är mest intresserad av, vilket gör att den passar mig väldigt bra. Färger är fantastiskt verklighetstrogna och detaljerna är fascinerande. För oss ”amatörer” så finns det många roliga och behjälpliga foto-lägen, medan proffsen har full manuell kontroll över alla bilder. Huawei P9 tar bilder i både RAW och jpg, vilket gör att även glada amatörer kan fixa till lite extra i Photoshop.

image

Det finns mängder av reviews av Huawei P9:ans kameror på YouTube, men jag rekommenderar att du tittar på en ”real camera review” för att få veta exakt hur bra den egentligen är.

Kamera ”Selfiekameran”
Huawei P9 vinner inga priser för sin selfiekamera, men samtidigt är den i samma kvalite som många andra av flaggskeppen. Visst har HTC 10 lite bättre stabilitet med sin optiska bildstabilisering, men LG G5 ligger i samma nivå. Galaxy S7 har bäst digital stabilisering, men erbjuder lägre upplösning. Kortfattat kan man säga att det inte är några som helst problem att ta en selfie med Huawei P9, om du har problem så finns det ändå ingen som gör det nämnvärt bättre.

image

Fingeravtrycksläsare
Om detta är en funktion som du lärt dig älska på senaste tiden så ska du veta att den kärleken blir större med läsare som på Huawei P9. Den tillhör den 4:de generationen läsare och kan numera även läsa djupledes. Detta gör att den är säkrare, snabbare och mer funktionell än läsarna på alla nuvarande flaggskepp. Du kan till och med använda läsaren som en touchpad och utföra lite extra funktioner, som att scrolla i galleriet eller att visa notifikationsfältet.
image

Batteritid
Huawei P9 har bra batteritid. Detta beror troligtvis på deras agressiva batteri-brandvägg, som inte godkänner att appar tar ström i onödan. Tidiga versioner av denna brandvägg ställde till det med stabiliteten hos applikationer, men då Google valt att integrera denna funktionalitet på Android M, så har även Huaweis brandvägg blivit betydligt skonsammare i systemet.

Med sina 3000 mAh, som för övrigt är inhysta i ett chassie som är extremt tunt, så klarar Huawei P9 minst en dag och vid lätt användning två hela dagar.

Jag gissar, utan att ha gjort några större vetenskapliga tester, att Huawei P9 har minst lika bra batteritid som LG G5. LG G5 har troligen den bästa och mest energieffektiva optimeringen av någon Android telefon av idag, men Huawei P9 kan inte ligga många steg bakom om inte i samma nivå.

Värt att nämna är att Galaxy S7 hade absolut sämst betyg på denna avdelning, eftersom den tar väldigt mycket ström i viloläge.

Slutord och betyg
Huawei är för många fortfarande ett okänt märke på marknaden. Man läser att dom är Kinesiska tillverkare och tänker automatiskt ”det måste vara någon slags låg-budget-telefon”. Faktumet är dock att Huawei gång på gång visar att dom leder utvecklingen istället för att följa den. Inte minst visade dom detta genom Nexus 6P, som onekligen är den bästa Nexus telefonen som någonsin tillverkats.

Deras senaste flaggskepp har gått från att vara nästan lika bra till att passera konkurrenterna, vilket fler och fler får upp ögonen för. Medan övriga tillverkare har hamnat i något slags priskrig där dyrare måste vara bättre, så har Huawei möjligheten att ligga några tusen under i pris, trots att dom erbjuder bättre hårdvara.

Ett exempel på att Huawei leder utvecklingen är en detalj som många blivit upprörda över, nämligen att dom tagit bort ”app” iconen och lagt allt på skrivbordet. Detta ansåg många vara en hädelse och försök att kopiera Apple, trots detta så är det nu (typ 2 år senare) modernt att göra på detta sätt. Android N kommer troligen att ha samma upplägg och snart är det en standard på alla Android telefoner.

Trots att fingeravtrycksläsarna fanns så var det Kinesiska tillverkare som Huawei som gjorde dom populära och framförallt utvecklade dom till vad dom är idag. Snabba, pålitliga och funktionella.

Allt som allt är Huawei P9 exakt vad många efterfrågar idag. Den är snabb (snabbaste telefonen på marknaden just nu), den har bra mottagning, bra batteritid, väldigt bra kamera, bra ljud och bra skärm. Dessutom har den bästa priset av alla flaggskepp av idag.

Som om detta inte var nog så erbjuder Huawei 3 års garanti (oavsett vad landets lagar säger), dom fixar din skärm gratis om den går sönder inom 3 månader. Dessutom får du en ny telefon om något skulle hända med den inom 3 månader, så att du slipper vänta på dom där irriterande reparationerna. Dessa utökade garantier är helt gratis och ingår i det redan låga priset på telefonen.

Kortfattat kan man säga att om du letar efter en ny telefon, var inte orolig att prova Huawei. Du kommer garanterat inte att bli missnöjd.

Design: 8 av 10
Utseende: 7 av 10
Användarvänlighet: 7 av 10
Mjukvara: 8 av 10
Stabilitet: 9 av 10
Skärm: 8 av 10
Touch: 9 av 10
Ljud (samtal): 8 av 10
Ljud (högtalare): 8 av 10
Ljud (hörlurar): 9 av 10
Mottagning WiFi: 9 av 10
Mottagning Bluetooth: 8 av 10
Mottagning Mobilnät: 10 av 10
Kamera (huvudkamera): 10 av 10
Kamera (”selfiekamera”): 8 av 10
Fingeravtrycksläsare: 10 av 10
Batteritid: 8 av 10