iPhone 6S Plus Review

Sååå…. Här kommer en liten twist, för er som gillar att bli överraskade. =)

Redan efter några dagar med min Galaxy S7 Edge så insåg jag att ”det blir aldrig bättre än så här”. Rent generellt så börjar jag få nog av Android och ständiga problem. Saker slutar fungera, inget är stabilt och allt känns som en ständig utvecklingsfas. En utvecklingsfas som aldrig tar slut, utan hålls i en limbo av beta-stadie-känsla. Jag är helt övertygad om att jag inte är den enda som känner exakt likadant.

Android har blivit bättre allt eftersom tiden går, men ”mognaden” finns sällan där. Kanske har jag blivit bekväm och förväntar mig lite ”Apple” känsla över en telefon som kostar nästan exakt lika mycket? Kanske är det så att ”bang-for-the-buck” överväger åttakärniga processorer och 6 GB RAM, eftersom Apple verkar klara sig bra på 2 GB ram och 2 kärnor.

Vad som till slut hände var att jag gick och köpte en iPhone 6S Plus, eftersom jag VET att den kommer att bli uppdaterad och underhållen i flera år framöver. Dessutom behöver jag inte fundera på om saker och ting inte ska fungera, eftersom det löser sig ganska omgående oavsett problem.

Nu undrar ni säkert vad den absolut sista droppen var. Det var YouTube applikationen på min Galaxy S7 Edge. Som många vet är jag väldigt frekvent tittare och följer många av nätets största mobiltestare. Men när jag ständigt får ”Network Connection Error, Please try again” och sedan testar exakt samma film på min arbets-iphone så fungerar det utsökt bra, då fick jag nog.

Det är inte bara YouTube som fungerar betydligt bättre på iPhone än på Android heller. Många andra av Googles applikationer är betydligt mer mogna, stabila och snabba på Apples plattform(ar).

Så. Jag har tidigare skrivit om min iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 6, iPhone 6 Plus och iPhone 6S… Nu är det dags för iPhone 6S Plus, den största varianten.

iphone 6S plus 3

Design, utseende och användning
När det gäller designen på iPhone 6S Plus så är den väldigt ”alldaglig”, när man tittar tillbaka på föregående generationer. I och med iPhone 6 så ändrade Apple designspråk och gick från kantigt och industriellt till rundat och ”organiskt”, en förändring som väldigt många Android användare föredrog.

Men, designen är absolut utsökt, om än den är ”alldaglig”. Alla hörn är rundade och det är svårt att hitta en enda vass kant någonstans. I kombination med den uppsjö av tillbehör, väskor och annat roligt som finns till iPhones så går det att ändra på nästan alla aspekter utan större problem.

Storleken på iPhone 6S Plus kan vara ett problem för många med små händer, därför tillverkades även iPhone 6S som har en väldigt bra storlek för en-hands-användning. Plus modellen tillhör ”Phablet” området och är inte tänkt att användas med en hand, annat än dom enklaste uppgifterna. Å andra sidan så erbjuds man en väldigt fin och klar 5,5 tums skärm på Plus modellen, som underlättar konsumtion av media.

Allt som allt är det en väldigt genomtänkt och förfinad design, som fungerar. Den kan vara lite hal i handen om man är torr, men som sagt går det att ändra på med ett skin, ett skal eller någon annan redan färdig lösning.

Ljud
När det gäller högtalarens ljud (ringsignaler, media, mm) så är jag väldigt nöjd. Den enda högtalaren som är placerad på nedre kant på telefonen erbjuder ett bra och rikt ljud som passar lika bra till ringsignaler som till media.

Ljudet i samtal är bra, men jag har hört bättre. Telefoner som Galaxy S7 har betydligt klarare och fylligare ljud, men det duger gott ändå. Det är ett tunnare och ofärgat ljud, men presenteras i kombination med en ganska potent förstärkare som ser till att ljudet ändå blir tydligt. Man kan få problem att känna igen vem det är man pratar med via rösten, men bara initialt.

Mottagning
När det gäller mottagningen på iPhone 6S Plus så har jag mina tveksamheter. Nästan alla mina iPhone-upplevelser har visat på att dom inte har den bästa mottagningen. Samtidigt så har den faktiskt fungerat på ställen där andra telefoner vägrat.

Jag strömmar film och musik på ställen där bara min Nexus 6P tidigare fungerat, men det vet jag inte om orsaken är intelligent buffer. YouTube pausar inte uppspelningar. Även strömmande innehåll från min Plex server fungerar väldigt bra. Netflix och andra strömmande tjänster flyter även dom på utan bekymmer.

Till skillnad från Android flaggskeppen så brukar inte Apples iPhones degradera i prestanda och mottagning lika snabbt. Om än mottagningen inte är på topp, så brukar det sällan vara några större problem så länge man befinner sig i allt utom total radioskugga.

iphone 6s plus 1

Kameran
När det gäller kameran på iPhone 6S Plus så finns det inte mycket att säga. Den är i absolut toppklass och men inte den bästa kameran du kan få på en mobiltelefon idag. Den har sina svagheter, men samtidigt har den styrkor på områden där andra missar. Exempelvis tar den sämre bilder än Huawei P9:an, men filmar bättre. Den har mindre vibrans i bilderna än en Galaxy S7, men har bättre slow-motion.

Ni som följt mig på Instagram har fått smakprov på bilder från mina telefoner och iPhone 6S Plus:sen är inget undantag.

Fingeravtrycksläsaren
Apple kanske inte var först med fingeravtrycksläsare på smartphones, men dom gjorde det rätt på en gång. ”S”-serien fick en läsare som var ”för bra” och orsakade att man inte hinner se upplåsningsskärmen längre (vilket korrigeras i iOS 10), men det kan nog inte tillskrivas negativa känslor. Den är utan tvekan en av världens bästa och fungerar lika bra eller bättre än dom bästa på Android.

Det är väldigt sällan man möts av en misslyckad fingerläsning, vilket jag älskar. Det finns inget mer irriterande än att behöva gorma med upplåsningen på telefonen när man exempelvis kör bil.

Batteritid
När det gäller batteritiden så verkar det som att jag är den enda som är imponerad, eller i alla fall en av få. iPhone 6S Plus klarar sig lätt hela dagen och en bra bit in på den andra dagen. Men under förhållanden där det rör sig om lätt användning tror jag att den klarar sig 2-4 dagar utan vägguttag.

Om man jämför med Androids motsvarigheter så är iOS extremt mycket mer energisnålt. En iPhone med 4000 mAh batteri skulle troligen räcka i en vecka utan laddning. Något att tänka på hos Apple… =)

iphone 6S plus 2

Slutorden och betyg
iPhone 6S Plus är efterträdare till föregångaren utan ”S”. Dom är nästan identiska i storlek, utseende och vikt. Men insidan är den som räknas och här är det stora skillnader. Snabbare, mer RAM och förbättringar på dom områden där det känns och märks. Dessutom har ju iPhone 6S Plus en skärm med 3D Touch, vilket inte bara känner av var du trycker, utan hur hårt du trycker också.

Många anser detta vara en nisch och visst är det så. Men i sann Apple anda så ger dom inte upp, utan utvecklar idéerna till att bli en användbar funktion. När funktionen introducerades så hade den väldigt liten funktionalitet, men nu stödjer nästan alla appar (i alla fall dom jag använder) 3D Touch.

Det som jag anser hindrar Apples spridning till större marknader är priset. Att betala över 10.000 kr för en telefon är smått vansinnigt, men samtidigt vet Apple att ”sent skall syndaren vakna” och att många sållar sig till saker som fungerar. Det finns en anledning till att Apple bara har 16,1% av marknaden men samtidigt tjänar mest av alla.

Design: 7 av 10
Utseende: 8 av 10
Användarvänlighet: 7 av 10
Mjukvara: 9 av 10
Stabilitet: 8 av 10
Skärm: 8 av 10
Touch: 10 av 10
Ljud (samtal): 6 av 10
Ljud (högtalare): 8 av 10
Ljud (hörlurar): 8 av 10
Mottagning WiFi: 8 av 10
Mottagning Bluetooth: 8 av 10
Mottagning Mobilnät: 6 av 10
Kamera (huvudkamera): 7 av 10
Kamera (”selfiekamera”): 8 av 10
Fingeravtrycksläsare: 9 av 10
Batteritid: 8 av 10

Slutbetyg: 8 av 10


Kommentarer

2 svar till ”iPhone 6S Plus Review”

 1. Profilbild för Mikael

  ”Vad som till slut hände var att jag gick och köpte en iPhone 6S Plus, eftersom jag VET att den kommer att bli uppdaterad och underhållen i flera år framöver.”

  Ett svagt argument enligt mig eftersom du har en telefon max 2 månader innan du byter till annan modell 🙂

  Men skämt åsido, visst är det ett argument för de som har sin telefon en längre tid och inte byter till den senaste modellen så fort den kommer ut.

  Dock tycker jag att utvecklingen inom Smartphones oavsett märke och modell nästan helt stannat av. Jörgen Städje som enligt min egen uppfattning skriver mycket intressanta och djupa artiklar kring teknik har på sin blogg räknat upp en antal saker han skulle vilja se i en telefon. Jag tycker listan är intressant, då den avviker rejält från vad som tidningar och s.k. journalister hävdar är nyheter i smarta mobiler.

  https://realistklubben.wordpress.com/2014/09/12/mobilt-nytankande-dromluren-kraver-kvantsprang/

  Mvh Mikael

  1. Jättebra tips. Jag ska kolla närmare på den bloggen när jag får en stund över. Dock börjar jag bli less på att byta telefon hela tiden. Jag hittar alltid något som retar mig med alla telefoner.

   Att ha en iPhone gör att jag redan vet vad som irriterar och knappast blir negativt överraskad av något längre. Tvärt om så förbättras den hela tiden och blir faktiskt roligare och mer innovativ allt eftersom tiden går.

   Det är ju faktiskt roligt att se buggar försvinna istället för att dom år efter år är exakt lika många, eller fler.