Samsung Galaxy S20 Ultra – Del ?

Ibland så kommer det som inte bör komma inom den moderna mobilbranschen, nämligen ett rötägg som skapar problem för den övriga marknaden. Men samtidigt fungerar detta rötägg som en ”reset” för konsumenterna. Genom att skapa denna ”reset” så börjar kunder att omvärdera och leta alternativ till ”det gamla vanliga”.

Samsung Galaxy S20 Ultra är exakt en sådan ”reset-produkt” som jag pratar om. I och med mitt omfattande test av telefonen så upptäckte jag olika aspekter som förstörde och irriterade. Bland annat så fungerade kamerorna inte så bra som jag hoppats, eller som Samsung lovat. Faktum var att kamerorna var under all kritik och borde faktiskt ursäktas från Samsung offentligt.

Batteritiden var även den hemsk, riktigt hemsk. Vi pratar om laddning två gånger om dagen på en telefon med 5000 mAh batteri, vilket inte borde vara möjligt på en modern telefon och med ett så stort batteri. Min tidigare batteriångest som försvann i och med iPhone 11 Pro Max kom tillbaka och orsakade mig en oro som jag inte tänkt gå med på.

Det enda som Samsung egentligen lyckats få rätt var mottagningen och skärmen, men som helhet är S20 Ultra ett riktigt ruttet ägg som jag inte rekommenderar någon att köpa. Den hade kunnat vara en fin telefon om priset var hälften, vilket ändå skulle skapa irritation från konsumenter.

Efter problem med telefonsamtal, långsam dataöverföring och appar som vägrar att fungera korrekt, trots upprepade omstarter och återställningar, så bestämde jag mig att avbryta detta test. Det kändes som slöseri med tid för både mig själv och mina läsare. Det enda jag var osäker på var vilken telefon som jag skulle ha istället för S20 Ultra… Som inte var ett nedköp… Som triggade mitt intresse och kanske kunde stilla min batteri-ångest.

Den telefon som fick plats i min ficka var, som många redan gissat, nya Huawei P40 Pro. Dock blev jag åter sittande på Samsung saker som jag behöver sälja bort. Jag kommer att lägga upp dessa på loppisen inom kort för dom som är intresserade.

Många anser nog att köpa en Huawei P40 Pro är att gå från askan till elden, men jag kommer att acceptera alternativa lösningar och att problem kommer att uppstå med P40 Pro. Till skillnad från Samsung S20 Ultra, som utlovades vara ”den bästa av den bästa” så har Huawei varnat för att allt inte är igång som det ska ännu. Det är hela skillnaden.

Det som lockar mest med Huawei P40 Pro är att ”slippa” Google. Jag ser detta som ett extremt intressant experiment som bara kan gagna den mobila industrin ytterligare. OM Huawei är den första tillverkaren att lyckas slå sig fri från Google så blir möjligheterna fantastiska för oss konsumenter. Du behöver inte längre välja mellan att ha Google eller Apple, utan kan välja att vara fristående och samtidigt välja dom tjänster du vill, utan att få reklam.

I dagsläget så kan du inte använda många av Googles tjänster på P40 Pro, men samtidigt fungerar exempelvis Microsofts lösningar utsökt. Att använda One Drive istället för Google Drive känns inte som ett nedköp på något sätt. Huawei själva erbjuder 50 GB molnlagring gratis i deras eget moln, för backup och liknande.

Det som gör mig positiv inför Huawei och deras försök att stå på egna ben är att dom på väldigt kort tid lyckats ordna ”det mesta för dom flesta”, men som dom själva säger så finns inte ”allt för alla” ännu. Som jag skrev ovan så har dom molnlagring, men även egen musiktjänst som heter Huawei Music, vilket är ett trevligt alternativ till YouTube Music eller Apple Music. Den fungerar väldigt bra, trots att jag bara har begränsad erfarenhet än så länge. Huawei Music erbjuds gratis i 3 månader om man köper en P40 eller annan telefon utan Google, så man kan ”klämma och känna” innan man bestämmer sig.

Saker som Office, Twitter, Skype. Firefox, Prisjakt, Postnord, Google Earth, Here, Sparbanken Nord, Bank ID, Kivra, Klarna, CarPay (Volvo), Swish och mycket annat som jag ofta använder fungerar utan problem. Dom gånger som appar klagar på att dom saknar Google Services så rör det sig oftast om att den appen har stöd för Chromecast. I 95% av fallen så är det bara att klicka ”ok” och fortsätta använda appen utan problem.

När det gäller just Chromecast så är det en tjänst som jag saknar och ännu inte har hunnit hitta en lösning på. Dock är jag ju inte beroende av att styra mina Chromecasts via telefonen, utan kan använda en surfplatta med Google på istället. Det är ju framförallt ett i-lands-problem att inte kunna göra precis detta via sin telefon. =)

VLC mediaspelaren fungerar dock att skicka till Chromecast med, vilket gör att jag är hoppfull att strax även kunna använda andra appar för detta ändamål. Vi får se. =)

En sak till som inte fungerar är betallösningarna jag varit så beroende av i flera år. Varken Google Pay eller någon annan betallösning fungerar under P40 Pro i dagsläget. Jag har dock hört att det är på gång inom kort, så jag sitter lugnt i båten och oroar mig inte speciellt mycket över detta.

Huawei har redan en lösning som heter Huawei Pay, men den är inte ännu lanserad/godkänd i Sverige, så det är som sagt bara att vänta. Istället för att bli ledsen över saker som inte fungerar så känner jag att det retar min kreativitet och skapar möjligheter för mig att hitta nya sätt att göra saker på. En riktigt trevlig upplevelse faktiskt. =)

Huawei Mail istället för Google Gmail, Microsoft OneDrive istället för Google Drive och Firefox istället för Google Chrome… Erkänn att skillnaden inte är avgörande eller förändrar livskvalitén nämnvärt för många. =)

Jag kommer, istället för att lansera min test på Samsung S20 Ultra, rikta all fokus mot Huawei P40 Pro. Inom kort kommer att att presentera mina upplevelser med den Google-lösa telefonen som många är så kluvna över. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.