Karesuandokniven Galten – Testet

Nu är det några veckor sedan jag fick min Karesuandokniven Galten, direkt från fabriken och kvalitets-säkrad av dom själva. Efter att ha varit på lite äventyr, trots väder och vind, så känner jag mig redo att presentera resultatet av mina tester.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så ”standardiseras” mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Karesuandokniven Galten är tillverkad av oljad masurbjörk och bladet är i rostfritt Sandvik 12C27 som är härdat till 57 HRC. Längden på bladet är ungefär 10 cm och höjden är på ca 2,5 cm. Bladtjockleken är 3 mm. Slipningen är en relativt hög scandi, vilket är den föredragna och klassiska stilen. Man återfinner ingen sekundäregg, vilket gör kniven otroligt vass.

Sidan är i nötläder med en integrerad plasthylsa och en integrerad och bastant loop för bältet. Den håller kniven på plats och hindrar att den ”svingar runt”, vilket jag faktiskt föredrar på så pass lätta knivar. Med en totalvikt på ca 150 gram så har jag faktiskt glömt den i bältet efter skogsturen och råkat gå in i butiker med den på, vilket inte är så bra. Dock är det ett bevis på att den verkligen inte blir i vägen oavsett vad man gör i skogen.

Moment 1 – Vedklyvning
Att klyva ved med Galten känns lite konstigt, främst då det inte känns som en brukskniv för denna typ av behandling, men jag hade inga problem. Dom fuktiga klabbarna hade en tendens att ”nypa” i bladet, då det är tunt och väldigt slätt, men allt som allt fungerade det bra ändå.

Jag skulle nog inte rekommendera att just klyva med denna kniv, då den främst är anpassad för mer normalt bruk. Materialet och byggkvalitén är det dock inget fel på, vilket gör att den går att använda för detta ändamål om nöden skulle kräva.

Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar och sly är ett vanligt förekommande moment som oftast överlåts åt större och tyngre knivar än Galten. Trots att den är otroligt vass och det går att hugga av grenar med den så är den för lätt för att vara effektiv i detta moment.

Moment 3 – Tälja
När det gäller att tälja så är Karesuandokniven Galten väldigt trevlig. Handtaget är utformat så att man bekvämt kan hålla kniven i alla väderstreck utan att det bildas ”hot spots” eller blir obekvämt. Dessutom är handtaget relativt tunt och smalt, vilket jag föredrar när jag ska tälja. Den är vass och hanterbar och saknar inte bett i eggen vid täljning. Väldigt mycket av känslan mellan eggen och träet återfinns i denna kniv, vilket gör att man enkelt kan göra väldigt fina snitt. Väldigt bra och bekväm kniv.

Moment 4 – Matberedning
Som vanligt så tog jag mig an kniven även i köket hemma. Här fick den genomgå samma uppgifter som övriga knivar jag testat. Här känns, likt förra momentet, Galten väldigt smidig och hanterbar. Bladlängden på 10 cm är väl anpassat för mindre uppgifter i köket, eller varför inte att skära upp torrkött med. ingen kock-kniv, men mycket trevlig att använda helt enkelt.

Moment 5 – Göra upp eld
Ryggen på Karesuandokniven Galten är inte speciellt vass men tillräckligt för att man ska kunna dra ett eldstål och få till en ordentlig gnista. Jag tror att precis som många andra tillverkare så har Karesuandokniven valt att inte göra ryggen för vass, för att man inte ska göra illa sig när man täljer. Den fungerar trots allt bra att skrapa trä och eldstål med, vilket är två saker jag testar i detta moment. Att göra fjäderstickor var dock optimalt och gör att den får ett pluspoäng.

Moment 6 – Skärpa
Karesuandokniven Galten är den vassaste kniv jag någonsin ägt, direkt från fabriken. Den är absolut rakbladsvass och saknar den sekundära eggen som oftast återfinns hos andra tillverkare. Detta gör att kniven har, vad jag kallar, äkta scandi. Detta är ovanligt och samtidigt väldigt trevligt.

När det gäller att behålla sin skärpa finns inga som helst tecken på skador på eggen. Jag har lång erfarenhet av 12C27 stål och baserat på denna kniv så måste jag säga att jag är lika imponerad som alltid.

Jag älskar skandinavisk slipning vid täljning och andra jobb som kräver bett och kontroll av eggen, vilket Karesuandokniven Galten levererar bägge av. Här kammar kniven in ett perfekt resultat.

Moment 7 –  Slipa
Att slipa en ”scandi-grind” är bland det enklaste man kan ge sig in på, oavsett om man är amatör eller proffs. Då Karesuandokniven Galten inte har en sekundär egg som man behöver ta hänsyn till så blir detta moment ännu enklare och roligare att utföra. Tyvärr har jag inte haft något som helst behov att slipa kniven ännu, men då jag känner stålet väl och vet hur bra det håller sin egg så blir det toppbetyg.

Moment 8 – Ergonomi
Karesuandokniven Galten ser ut som en ”designerkniv” med sitt handtag i vacker oljad masurbjörk, men den presterar som en riktig arbetshäst och tål att användas. Handtagets utformning är väldigt bra och kniven ligger fantastiskt i handen. Det finns inga tecken på ”hot spots” eller andra problem.

När man skär med Galten så känns det precis som ”förr”, med mycket av den klassiska känslan som går igen. Personligen får jag lite flashback till stunder runt eldstaden när man var liten. Tälja lite på en pinne och grilla en korv i vintermörkret, med den flammande elden som enda ljuskälla…

(Tog en paus för att stirra längtande ut genom fönstret). Jo, var var vi nu…

Galten är också väldigt väl balanserad och har jämvikt lite mer mot bladets sida, men då kniven i övrigt är så lätt så spelar det ingen roll. Handtagets utformning gör att det inte finns någon anledning att flytta fram greppet för att få bättre kontroll.

Kort och gott kan man säga att Karesuandokniven Galten är väldigt genomtänkt och väl anpassad för utomhusliv i alla former. Men jag skulle nog inte använda den som en överlevnadskniv annat än i absolut nödfall, även om den troligen skulle hålla rätt så bra för den behandlingen.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Om man tittar på Karesuandokniven Galten och sedan på prislappen, som är runt 1400-1900 kr beroende på var du får tag på den, så kanske det känns i dyraste laget.

Det är inte alltid lätt att sätta ett betyg på hur prisvärd en kniv är men med knivar som Karesuandokniven tillverkar så måste man ha i åtanke att det är mycket hantverk bakom varje kniv. Vi pratar om personlig handpåläggning och kvalitetssäkring av personer som arbetat lång tid med knivtillverkning.

Dessa knivar är faktiskt väldigt prisvärda och har en finish som man inte förväntar sig på en kniv i denna prisklass, då talar jag också från egen erfarenhet inom just denna bransch. Dom är väldigt snygga, vassa och väl utformade. Du får även ett stål som är beprövat, erkänt tufft och Svensktillverkat.

För mig som håller på med knivar så pass mycket så känns Karesuandokniven Galten i det närmaste lite för billig för vad man får.

Slutord och betyg
En av dom mest eftertraktade knivarna i min arsenal redan vid första anblicken, men samtidigt inte en kniv som jag placerar i en monter. Galten får följa med på bältet och används flitigt eftersom det i grund och botten rör sig om äkta bruksknivar.

Man ska däremot inte missta denna kniv för en överlevnadskniv, dom är tåliga men man bör använda dom som vanliga knivar, inte som bräckjärn. =)