Samsung Galaxy Note 9 Review!

Som många redan vet så har jag än en gång försökt mig på Samsung, vilket oftast slutar i deprimerande utgifter och irritation efter någon vecka. Nu har jag satsat ännu hårdare på deras ”ecosystem” och är i princip tvungen att välja en telefon från Samsung om jag vill kunna använda allt till 100%.

För närvarande har jag investerat i:

 • Samsung Gear VR
 • Samsung DEX Station
 • Samsung Icon X (2018 edition)
 • Samsung Dual Wireless Fast Charger
 • Samsung Gear S3 Frontier
 • Samsung Pay
 • Samsung Note 9
 • Samsung in-car fast charger
 • Samsung skal för Note 9
 • Whitestone Dome skärmskydd
 • … samt en massa Samsung mjukvara

Som ni kanske redan har gissat så är jag redan så djupt insyltad i Samsungs ecosystem att det i princip är omöjligt att välja en annan telefon.

Jag hör kommentarerna regna, ”Samsungs saker fungerar ju till andra märken…”.

Jag har dessvärre lärt mig att, precis som Apple, har Samsung sett till att man inte ska kunna gå ifrån deras märke utan att uppleva mycket negativa ändringar i hur allt fungerar. Om det är rätt eller fel att göra så låter jag vara osagt, men vi kan alla vara överens om att det inte är speciellt trevligt för användaren som råkat ”förköpa” sig i ett ecosystem, oavsett vilket.

Exempelvis får du bråka väldigt mycket med appar och buggar om du väljer att använda en Gear S3 Frontier på en Huawei telefon, lita på mig i det fallet. Att få Samsung Pay att fungera på en Gear S3 utan att ha en Samsung telefon i andra änden är en ren mardröm som hela tiden gormar. Detta är inte speciellt önskvärt i kassan på Coop när det står massor av personer och väntar i kö.

Med allt ovanstående som bakgrund så sålde jag min (älskade) Huawei P20 Pro och köpte mig en Note 9, 128 GB varianten. En manöver som troligen får många psykologer och beteendevetare att fukta i mungipan, men tidigare har just Note serien varit min absoluta favorit. På senare år så har jag dock fått lite ”meh”-känslor.

Note 9 är en inkrementell förbättring jämfört med Note 8 och erbjuder egentligen bara en funktion som är värd att nämna och två förbättringar värd att applådera.

Funktionen värd att nämna är att S-Pennan nu har fått ett Bluetooth-chip och kan användas som en fjärrkontroll till telefonen, men har bara batteritid för max 30 minuter, vilket gör att den inte riktigt fungerar bra vid presentationer och liknande längre uppgifter. Trots det så är det innovation och något jag saknar från i princip alla andra tillverkare.

Ena förbättringen värd att applådera är utökad lagringsstorlek, 128 GB. Detta är något som Huawei och många andra tillverkare har erbjudit i flera år, så det är på tiden.

Den andra och största förbättringen är batteritiden. Nu har Samsung äntligen fått 4000 mAh batteri, gudarna ska veta att det är nödvändigt. Samsung har alltid haft en akilleshäl när det gäller ”aktionstid” på sina telefoner. Med detta avser jag tiden mellan där den är fullt laddad och där jag absolut MÅSTE leta upp en laddare för att kunna fortsätta min arbetsdag. På Galaxy S9+ så laddade jag telefonen två gånger om dagen, ibland tre gånger, vilket är sjukt irriterande och ohållbart ur många perspektiv.

Galaxy Note 9 håller bra och jag behöver inte ladda den under dagen, utom i sällsynta fall. Ibland kan den hålla igång ungefär lika länge som en Huawei, men det är inte ofta. Orsaken är, som många känner till, att Samsung har så extremt mycket tjänster, funktioner och applikationer som arbetar i bakgrunden för att allt ska fungera precis som användaren förutsätter att det ska fungera.

Exempelvis är Samsung en av få Android telefoner som går att ansluta Xbox/PS4 handkontroller, midi-keyboards, USB-högtalare eller andra ”konstiga” enheter till utan att man behöver fundera på extra mjukvara eller inställningar. Den är helt enkelt förberedd för det mesta man kan fantisera fram, vilket samtidigt tar resurser och i slutänden påverkar batteritiden negativt.

En vanlig användare bryr sig troligen inte om att man kan göra en massa saker med sin telefon, förutom att skicka meddelanden och läsa nyheterna. Men det är nog inte dom användarna som Note-serien riktar sig emot. Denna serie av telefoner riktar sig uteslutande mot så kallade ”Power Users”, som nyttjar sin telefon till i princip allt man kan tänka sig. Det är också för dessa användare som Note 9 med sin gedigna prislapp på nästan 10.000 kr framstår som prisvärd.

Samsung Galaxy Note 9 är inte utan problem, dock. När man pressar in mängder av funktioner och hårdvara under ett tunt skal av glas och aluminium så får man nog räkna med komplikationer. Exempelvis har jag råkat ut för programvaror som prompt inte vill fungera, saker som stänger utan förvarning och även Samsungs välkända lagg. Det är dock inget överväldigande, utan är ungefär lika irriterande som det alltid är på Samsungs telefoner. För det mesta hittar man lösningar på Internet, eller kan arbeta sig runt problemet med andra mjukvaror. Då Note 9 är anpassad för just ”Power Users” så tror jag inte problemen är värda att nämna, man vet vad man ger sig in i och får leken tåla helt enkelt. =)

När det gäller kamerorna så är dom precis så bra som man förväntar sig. Jag skulle vilja placera Note 9 på toppen av näringskedjan och påstår att den har bland världens bästa smartphone kameror i skrivande stund.

Jag skulle utan tvekan rekommendera Note 9 till andra ”Power Users”. Trots små buggar och en och annan ”hicka” i systemet så är Samsung Galaxy Note 9 en av världens bästa smartphones, med nästan obegränsade möjligheter till kreativitet och produktivitet. Den enda orsaken att inte köpa en Note 9 skulle vara om du inte gillar att skapa och arbeta med din telefon, i det fallet skulle du troligen bara se dess negativa egenskaper och inte nyttja dess potential till max.

I korthet kan jag nämna att Galaxy Note 9:

 • Har dubbla inbyggda stereohögtalare som låter väldigt bra och har en fin balans mellan höger och vänster kanal
 • Har förbättrade antenner jämfört med tidigare modeller (S9 & S9+) vilket bidrar till bättre samtalskvalité
 •  Är IP68 certifierad och klarar regn och andra kortvariga situationer med vatten
 • Har ett stort eco-system som innefattar klockor, 360-kameror, VR hjälmar, PC-dockningsstationer och mängder av annat
 • Har ett batteri som räcker hela dagen, oftast
 • Har en av världens bästa skärmar, topp 2 i världen enligt mig

Jag avslutar min recension med att säga att trots att jag och Samsung inte alltid har kommit överens och att jag föredrar mindre ”nischade” telefoner så är Note 9 inte en dålig telefon. Personligen använder jag nästan aldrig S-pen, då jag under 3 veckors tid bara tagit fram den 3 gånger. Funktioner som att skriva ned anteckningar med min dåliga handstil är något jag inte ser någon fördel med heller. Nuförtiden kan jag ju bara säga åt min telefon att anteckna något så gör den det, med perfekt handstil. Betydligt smidigare och enklare.

Trots att jag skulle klassificera mig själv som en ”Power User” i meningens strängaste betydelse så känner jag att mängder av funktioner på Note 9 aldrig kommer till användning för mig. Min vardag består av att lyssna på musik, se filmer, hantera filer, fjärrstyra servrar, hantera överföringar, bankärenden, filma, fotografera och dokumentera. Note 9 ger mig inga eller väldigt små fördelar i dessa moment jämfört med andra telefoner.

Tvärt om mot vad som var tänkt så kan den massiva mängden mjukvara och funktioner, som jag inte nyttjar, göra att andra moment blir långsamma eller buggiga.

Två eller tre olika programvaror för samma funktion gör också att man som användare blir irriterad. I mitt fall så måste jag installera ett tredjeparts mail-program på mina telefoner för att kunna använda mail på mitt företag. Tillsammans med Gmail och Samsung Mail så bildar dessa en trio där två av apparna inte går att avinstallera och den tredje behöver jag för att kunna arbeta.

OM Samsung hade tillåtit att man avinstallerade mjukvaror man inte vill ha, exempelvis mailprogram eller Internet läsare, så hade det skapat en mindre irriterande miljö för användaren. Samtidigt så skulle det skapa mer variabler och komplikationer för Samsungs övriga mjukvaror och i slutänden skapat en ännu mer instabil och buggig produkt, så förvänta dig inte en sådan lösning någon gång i framtiden.

Kort och gott kan jag avsluta med att säga att Note 9 är en fantastiskt telefon för rätt person, medan den bara är bland dom bästa för en ”Power User”. För personer som föredrar att prata, skicka meddelanden och läsa Blocket på sin telefon så rekommenderar jag att man tittar på någon annan telefon helt och hållet. Trots att Note 9 fungerar bra till även lättare uppgifter så är det lite som att använda en Ferrari för att åka 200 meter mellan COOP och hemmet, det är lite slöseri med pengar helt enkelt.

 

Ha en underbar dag så hörs vi snart igen.