En mobil resa, tur och retur… Huawei Mate 20 Pro, Sony Xperia XZ3, Samsung Galaxy Note 9…

Låt mig ta dig med på en resa tillbaka i tiden. Datumet var den 5:te November 2018 och Huawei hade precis släppt sin nya Huawei Mate 20 Pro och fått lysande recensioner runt om i världen. Precis då bestämde jag mig för att ”byta upp mig” från min dåvarande Note 9. Sagt och gjort så sålde jag min Samsung telefon, vilket gick på mindre än 1 timme då en arbetskamrat behövde en ny telefon.

Redan vid första anblick så kunde jag avgöra att Mate 20 Pro var en telefon med ”det lilla extra” och var blixtrande snabb. Dessutom hade den bra kameror, fantastisk skärm och kändes riktigt liten i handen.

Mina drömmar om den perfekta telefonen krossades dock under dom kommande dagarna då det visade sig att notifikations-fältet högst upp endast kunde hålla 6-7 st ikoner, varav två togs upp av ”mobiltäckning”, en av ”överföringshastighet” och en av batteristatus. Med andra ord så visades inte notifikationer för exempelvis Instagram, Gmail eller missade samtal om det inte fanns plats för att visa ikonerna högst upp på skärmen. Med tanke på hur mycket jag har igång på min telefon så var detta fallet hela tiden.

Nåja. Ingen direkt ”deal-breaker” från min sida. Redan dag två började jag dock irritera mig på det dova ljudet från högtalarna, som saknade mycket i det högre registret. Även detta avfärdades som ”skit man får ta”.

Efter 4 dagars användning så började jag upptäcka att allt som skulle vara svart på skärmen istället uppvisade en svag grön nyans. Vid närmare inspektion så visade sig hela skärmen vara mer eller mindre grön-tonad. Detta är normalt vid felaktig limning av skärmen och vanligtvis något man hittar på skärmar från LG. Men var inte skärmen på Mate 20 Pro från Samsung? … Det visade sig att LG varit framme och mycket riktigt stod bakom denna felaktiga skärm.

Då jag besökte min återförsäljare så fanns det INGA Mate 20 Pro att uppbringa i hela deras kedja. Med andra ord var jag tvungen att välja en annan telefon. Utan att tänka något speciellt så tog jag en Sony Xperia XZ3, då den ”är i ropet” just nu och dessutom 2000 kr billigare än Mate 20 Pro.

Den frustration och problematik som uppenbarade sig när jag började använda min nya blanka telefon från Sony kan jag inte beskriva närmare utan att behöva tagga detta inlägg som barnförbjudet. Låt mig bara säga att det finns en klar anledning varför Sony inte är i toppen när det gäller mobiltelefoner. Det var som att resa tillbaka flera år i tiden. Men, jag har ju gett mig in i leken och fick leken tåla… Tills den 11/11, då skärmen helt plötsligt blev grön i övre vänstra hörnet och rosa/lila i nedre högra hörnet, med en övergång någonstans i mitten av skärmen.

Då XZ3 kostar 7990 kr så ansåg jag att det var en klar deal-breaker och lämnade således in telefonen på DOA. Efter flera timmars gorm och bråk med återförsäljaren så lyckades jag förhandla till mig en Samsung Note 9 igen. Denna gång en blå/gul variant istället för min förra svarta modell.

Nu känns det som att jag ser på denna telefon i annat ljus än tidigare. Note 9 är en fantastisk telefon, jämfört med andra på marknaden. Jag hade helt enkelt glömt bort hur mycket skräp som faktiskt finns.

Min största illusion krossades dock av att Huawei Mate 20 Pro inte alls känns genomtänkt jämfört med P20 Pro, som är en otroligt trevlig och näst intill perfekt telefon. Huawei svek mig och många andra genom att försöka hitta ”genvägar” och att försöka spara in på tillverkningskostnaderna, samtidigt som dom fortfarande kräver ett premium-pris för sin telefon.

Men, istället för att skriva om Mate 20 Pro här så har jag bestämt mig att skriva en recension inom kort för alla dom som är nyfikna på denna telefon. Låt oss bara säga att om du sitter med en Mate 20 Pro i handen, är nöjd med den och tycker att det är den bästa telefonen som finns just nu, så ska du INTE läsa vad jag har att skriva.

 

På återseende inom kort.