Samsung Galaxy Note 8 Review

Välkommen till ännu en review på ITPiraten.se.

Denna gång är det Samsungs senaste flaggskepp, Galaxy Note 8, som står på scen. Som vanligt kommer jag inte att diktera specifikationer utan kommer att skriva från hjärtat, med allt vad det innebär.

Den kommer också att bli lång, så låt oss börja.

Samsung Galaxy Note 8 – Besten
Några telefoner varje år gör sig värdiga ett smeknamn hos nördar som mig. Redan i tidigt stadium så fick nya Note 8 smeknamnet ”The Beast”. Tittar man på papper och letar bland specifikationerna så kanske det är svårt att förstå varför den gjort sig förtjänt av det namnet.

Men precis som med många andra framgångsrika flaggskepp inom mobilvärlden så är det helheten som räknas, inte dom individuella delarna. Trots att Note 8 är långt ifrån den perfekta telefonen så är den närmare än många andra att nå den titeln.

Dual SIM, eller DUOS
Duos är Samsungs samlingsnamn för Galaxy telefoner med dubbla SIM. Det som faktiskt gjorde mitt val att köpa en Note 8 enklare var just detta. Då jag använt Huawei telefoner en längre tid så har man också blivit bortskämd med att kunna ha både företagets och det privata telefonnumret i samma telefon.

Jag behöver inte leta på två telefoner efter mail, SMS och telefonnummer. Allt är samlat på en enda telefon. Dessutom älskar jag att bara behöva ha en laddare, ett headset och en ficka full. Det är klart värt skillnaden i pris mellan en S8+ och en Note 8, enligt min åsikt.

Prestanda och lagring
Note 8 har 64 GB intern lagring, 6 GB RAM och har Samsungs egentillverkade åtta-kärniga Exynos 8895 processor. Detta bådar för både blixtsnabb reaktion och i princip laggfri grafisk miljö för användaren. Dock kan man ibland urskilja ett hack eller lagg, men det är betydligt bättre än det någonsin varit i Samsungs TouchWiz GUI.

Det ska tydligen börja säljas både 128 och 256 GB versioner av Note 8, men knappast på den Svenska marknaden. Till skillnad från den dåliga trenden med att ta bort minnesexpansion via minneskort så stödjer Note 8 expandering med upp till (minst) 256 GB. Med andra ord kan du få en telefon med 64+256 GB lagring (1 SIM, 1 Micro SD). Oerhört smidigt, kan jag tillägga efter att ha använt detta ganska lång tid.

Notera att du bara kan ha antingen 1 SIM och 1 Micro SD eller 2 SIM, då den andra kortplatsen i telefonen är en så kallad ”hybrid-hållare” som kan ta antingen SIM eller Micro SD, men inte samtidigt.

Jag hoppas att Samsung tar efter några Kinesiska tillverkare och ger möjlighet till alla tre korten samtidigt. Alltså 2 SIM och 1 Micro SD. Avsaknaden av detta är ingen deal breaker på något sätt, men det hade varit trevligt ändå.

Mottagning och sändning
Historiskt så har Samsung haft dålig mottagning och sändning på mobilnätet och jag måste tyvärr säga att Note 8 inte är något undantag. Om du befinner dig i områden med dålig mottagning så kan du räkna med tappade samtal och problem att ladda ned filer.

I mina tester mellan Huawei P10 Plus och Note 8 så har Huawei P10 Plus mer än dubbelt så bra mottagning under dåliga förhållanden. Dessutom medför det att P10:an får nästan dubbelt så snabb dataanslutning vid samma punkt. Värt att nämna är att Huawei P10 Plus troligen har marknadens bästa mottagning, så att Note 8 är sämre är inte förvånansvärt.

Bluetooth fungerar dock väldigt bra, med vilket jag menar att du inte kommer att höra hack eller ”lagg” i dina trådlösa hörlurar. Du kommer inte att missa vad folk säger i ditt Bluetooth headset och du kan föra över filer mellan olika enheter utan problem. Du kommer heller inte att få problem med att din bils ljudsystem gör att mikrofonen slutar fungera på telefonen.

Detta kan kännas som grundläggande krav, men efter att ha haft flera Samsung Galaxy S8/S8+ så känner jag att jag måste specificera vad ”väldigt bra” betyder, eftersom dom flesta mobiltestare verkar ha förlorat vad begreppet betyder.

Skärm och GUI
Dom flesta känner till Samsung och deras legendariska skärmar, så det är väl onödigt att säga något mer än att Note 8 har den bästa skärm som Samsung någonsin tillverkat. 6.3 tum ögongodis med ett avgrundsliknande djup i färgerna helt enkelt. =)

Det grafiska gränssnittet är, som tidigare nämnt, betydligt smidigare och snabbare än det någonsin varit på en Samsung telefon. Trots detta så går det inte att jämföra med telefoner med mindre funktioner, som en iPhone eller Google Pixel telefon. Nu är dock lagg och buggar nere i en sådan nivå att man inte längre bryr sig och utan vidare kan rycka på axlarna och kalla det en tillfällighet när något händer.

Vattentålig eller ”Splash Proof”
Att en telefon som klassas som flaggskepp inte skulle tåla att hamna i en vattenpöl efter en barrunda eller överleva ett dopp i badkaret när det är selfie-dags, det är ett brott mot naturlagarna. I alla fall om man ser hur mobilvärlden reagerar om det är någon telefon som saknar denna överlevnadsinstinkt.

Trots detta så bör man vara medveten om att tillverkarna aldrig erbjuder dig någon slags garanti mot att telefonen inte slutar fungera det ögonblick den rör en fuktig yta. Samsung är inget undantag utan erbjuder ett IP68 klassat skydd på sina flaggskepp.

Detta medför att S8, S8+ och Note 8 alla ska kunna vara på 1 meters djup i minst 30 minuter utan att telefonerna ska ta någon skada. Trots att jag inte rekommenderar någon att prova på detta, så kan man nog med stor säkerhet säga att regn eller avspolning under rinnande vatten inte påverkar telefonens funktionalitet på något sätt. Jag brukar tänka att kanske, men bara kanske, så är det precis vad man behöver om man trillar ur båten eller tappar telefonen i vattenglaset, vilket räcker för mig.

Låt oss kortfattat kalla det ”Peace of mind”. =)

Fingeravtrycksläsaren
En aspekt som många glömmer är fingeravtrycksläsaren, som på Galaxy S8+ var en mardröm. Den var inte bara felplacerad, utan var väldigt opålitlig och långsam i jämförelse med även den billigaste Huawei telefonen för under tusenlappen.

Fingeravtrycksläsaren på Note 8 känns mer exakt, men samtidigt så är den placerad på ett ännu dummare ställe. Allt beror på att Note 8 är en längre telefon än S8+ vilket gör att du troligen inte ens kan nå läsaren utan att skyffla upp handen längs telefonen, vilket är akrobatik med risker. När du slutligen når rätt nivå så möts du av en slät baksida där läsaren knappt kan utskiljas från kameramodulerna.

Det är inte bara ett irritationsmoment, utan ett helt värdelöst designval från Samsung att göra på detta sättet. Läsaren är placerad på fel ställe, helt enkelt. Jag skulle så gärna vilja ha läsaren placerad på baksidan, precis som på Honor 8. Men, jag gissar att Samsung inte bryr sig så pass om sina kunder.

Batteritid
Som jag alltid säger, en modern telefon är aldrig bättre än batteritiden den har. Jag blev faktiskt imponerad över vad Samsung lyckats klämma ur sitt lilla batteri på 3500 mAh i Galaxy S8+, men att ha en telefon med större skärm och ännu mer funktioner medför alltid mer förbrukning.

Det som förbryllade fler än mig var Samsungs val att ha ett ännu mindre batteri (3300 mAh) på Note 8. Eller, man kanske inte ska kalla det ”val”, eftersom jag är rätt så säker på att Samsung inte hade några möjligheter att göra på annat sätt än detta.

Jag har under dom senaste dagarna blivit rätt så deprimerad att se procenten fullkomligen rinna ur telefonen, oavsett om jag använder den eller inte. Att koppla ur telefonen ur laddaren och sedan se 97% efter några minuter känns inte rätt. Varje låt man lyssnar på gör att telefonen går ned 1-2% i batteri, vilket är oroväckande.

Kanske är det för att jag haft Huawei så länge, men det verkar som att Note 8 fullkomligen läker ström som ett såll. Jag klarar mig ungefär 8-10 timmar utan att uppsöka en laddare vid sparsam användning. Jag har ännu inte hunnit prova den under hårdare arbetsbelastning, jag misstänker att dom timmarna halveras utan problem.

Som det ser ut i dagsläget så måste jag ladda telefonen två gånger om dagen för att jag ska klara mig, vilket inte är så trevligt när man är van med att ladda sin telefon en gång varannan dag.

Jag vill dock notera att den fortfarande är ny. Efter en eller två veckor så brukar Samsungs telefoner ”lugna ned sig”, som jag brukar säga. Det kanske beror på tekniken i batterierna, men efter några dagar brukar batteritiden bli betydligt bättre.

Kameror(na) och bildkvalité
Det finns flera tillverkare som är inne på sin 3:dje generation av dubbla kameror, medan Note 8 representerar Samsungs första försök inom genren. Med detta sagt så betyder det inte att den tar dåliga bilder, trots allt så har Samsung länge varit ledande när det gäller mobilkameror och efterbearbetning, trots att dom haft en kameramodul på alla telefoner tills Note 8.

Till skillnad från dom andra tillverkarna så har Samsung valt att hantera dom bägge kamerorna lite mer som två individuella enheter istället för delar av samma kameramodul. Till exempel så verkar inte Note 8:ans dubbla kameror samarbeta för att skapa ett ljusare eller skarpare slutresultat. Den enda gång dom faktiskt verkar tillföra något mellan varandra är när man tar ett så kallat ”Live Focus” fotografi. Detta kan i det närmaste jämföras med Apples porträttläge.

Ena kameran (2x Zoom objektivet) tar en bild med fastställd fokuspunkt (1.2+ meter), medan den andra kameran erbjuder information om djup och avstånd, för att bildprocessorn sedan ska kunna göra bakgrunden ”suddig”. Förutom detta så tar även den vanliga kameran en bild samtidigt som ”Live Focus” bilden tas, så att användaren kan välja vilken bild som blev bäst i efterhand.

Värt att nämna är att bägge modulerna i Note 8 är optiskt bildstabiliserade, vilket gör den till första telefonen i världen som har dessa egenskaper.

Slutord och betyg
När det gäller Samsungs telefoner så är jag inte ett fan, som många kanske känner till. Jag har helt enkelt lärt mig att hata dom på grund av deras laggiga och buggiga mjukvara och mer eller mindre överflödiga och flashiga yttre. Dessutom verkar det som att jag har en förbannelse över mig rörande deras senaste generation av telefoner. Jag har avverkat 3 st S8+ och 2 st ”vanliga” S8, där alla hade problem med både hård och mjukvara. En S8:a fungerade dessutom inte alls för mig och fick gå åter med stämpeln ”DOA” (Dead On Arrival).

Alla dessa telefoner från Samsung har kostat mig massor av pengar och tid. Dessutom har dom ljugit för mig rörande mjukvaruproblem som jag hittat, men som dom påstod att dom aldrig hade hört talas om. Detta rättades dock till efter någon vecka, då jag fick ett mail med en ursäkt och ett erkännande om att jag hade haft rätt hela tiden. Då fick jag också tillbaka alla pengar jag satsat på telefonen, vilket var generöst men samtidigt absolut nödvändigt.

Med detta i bakhuvudet så var det en chansning att köpa en Note 8, eftersom den specifika genren av telefoner som Note tillhör har varit mina favoriter förr så var jag villig att ge Samsung en sista chans. För nu är det sista chansen för Samsung, det lovar jag.

Ännu har jag inte hittat något förutom batteriet som jag stör mig på, men dom har en lång prövotid att passera innan jag kan lita på märket igen. Batteritiden kan jag lösa i och med att jag ändå sitter bredvid strömuttag halva arbetsdagarna, minst.

Om jag åsidosätter alla mina personliga känslor gentemot Samsung, samt ignorerar faktumet att jag bara haft telefonen i några dagar, så är Note 8 en riktigt bra telefon, kanske rent av fantastisk, för mig.

Note 8 passar inte många och jag gissar att det bara är en bråkdel av alla användare som faktiskt skulle ha användning för denna arbetshäst, vilket kommer att påverka försäljningssiffrorna väldigt negativt. Det har nog Samsung räknat med också vilket troligen är största orsaken till att en Note 8 faktiskt kostade en tia från 10.000 kr vid lanseringen.

Om du är en sån som arbetar ”i fält” hela dagen lång, så kanske du blir utan batteri innan dagen är över. Är du på ställen med ofta dålig mottagning så är Note 8 inte för dig. Dessutom är den fullkomligt späckad med funktioner, inställningar och småpillriga justeringar, så om du lätt blir frustrerad över ny teknik så bör du låta denna passera.

Jag känner minst 10 personer som skulle bryta av telefonen på mitten i ren frustration om dom var tvungen att använda en Note 8 dagligen i en vecka. =)

Att ge Note 8 det älskvärda namnet ”Besten” är inte helt fel. Den känns faktiskt som en komplett lösning för det mesta. Den enda sak jag känner att man måste slå ned på är just batteriet, som faktiskt är rätt så ruttet.

I övrigt så är Note 8 högst upp i näringskedjan just nu. En titel som jag tror den kommer att få behålla tills minst mitten av 2018.

Betyg: 94%

 


Kommentarer

2 svar till ”Samsung Galaxy Note 8 Review”

  1. Hej, Har du en aning vad man kan göra när det står: Fukt har upptäckts i laddaren/USB porten. Se till att kontakten är helt torr innan du laddar enheten. Det kan ta en stund innan kontakten är torr.

    1. Gör precis som det står. Du kan blåsa försiktigt i porten för att få fukten att ”röra på sig”, men oftast räcker det med att vänta ett tag. Använd absolut inte tops eller liknande, eftersom du då skadar kontakten.