Samsung Galaxy Note 10+ efter några dagar

Den initiala känslan att Samsung lurat mig genom att ta bort saker jag ansåg var väldigt bra att ha i den senaste versionen av Note-serien har försvunnit lite. Under dagarna som gått sedan jag började använda min 512GB Note 10+ så börjar jag glömma min Huawei P30 Pro och slutar därför att jämföra dom bägge telefonerna med varandra. Detta är till Samsungs fördel, då det är väldigt svårt att tävla mot Huawei P30 Pro, som är en fantastisk telefon på många sätt.

Det som främst kännetecknar att jag slutat jämföra och börjat utforska Note 10+ är att jag börjar förstå vad Samsung ville med denna telefon. Om dom bara hade tänkt på att informera konsumenterna hur dom tänkt också, så hade man sluppit bli upprörd i onödan.

Den enda telefonen i världen
Samsung Galaxy Note 10 och 10+ är dom första telefonerna i världen som stödjer Microsofts senaste innovation, ”Din Telefon”. Detta är en trådlös anslutning mellan din telefon och din Windows PC och bygger på WIFI anslutning. Detta gör att du kan se och svara på meddelanden direkt från datorn, på din telefon, om du sitter och jobbar. Eller varför inte visa bilder från telefonen direkt på datorn. Man kan nästan kalla detta ”DEX Light”, då den fortfarande är något begränsad, men du kan exempelvis visa telefonens skärm på datorn och göra lite lättare uppgifter utan problem.

Tekniken bakom detta är helt nytt, vilket i sin tur gör att den inte är så användbar just nu. Enligt uppgifter så ska man snart kunna ringa direkt från datorn och mycket mer. Rent professionellt så är detta en väldigt bra sak att kunna, då mångas arbete (inklusive mitt) är centrerat runt mobiltelefoner och bärbara datorer.

Jag ser fram emot att testa detta system bättre under dom kommande dagarna, då jag egentligen bara har hunnit installera och snabbkolla om det fungerade.

DEX på datorn
Som om ovanstående inte var nog så kan du nu köra DEX på din Windows eller MAC dator, via en vanlig USB-C kabel. Detta gör att du inte längre behöver koppla extra tangentbord, mus och skärm till din mobiltelefon, utan helt enkelt kan använda din vanliga dator. Givetvis fungerar DEX fortfarande med DEX Pad i sin egna miljö, men det finns många fördelar att köra DEX under Windows, som ni kanske kan gissa.

Den största fördelen är att du kan köra DEX i ett fönster, medan du använder din dator till annat. Detta gör att du sömlöst kan hoppa mellan dom olika systemen utan att behöva öppna och stänga saker, vilket är mycket smidigt.

Även denna innovation, eller evolution, av DEX känns smart och genomtänkt. Det naturliga steget från att använda en telefon som en PC är att använda telefonen på en PC, helt enkelt. Jag är en stor förespråkare av DEX-tekniken och använder faktiskt denna lösning väldigt ofta när jag bor på hotell och liknande. Det är som att ha med sig en dator, men väldigt mycket kompaktare och dessutom har jag med mig alla filer, bilder och filmer utan att behöva kopiera eller krångla med något. DEX Pad gör att jag kan koppla in allt jag behöver för att få igång en produktiv arbetsdag, om så skulle behövas.

Massiv lagring, massivt med minne
Samsung Note 10+ är den första av Samsungs telefoner att få 12 GB RAM och 256 GB lagring som standard, jo, som standard. Detta medför att för drygt 1000 kr mer så kan du utöka till 512 GB lagring, vilket jag valde att göra. Orsaken är att dom flesta moln-lagringar har börjat kosta för mycket och är inte längre ett sånt säkert alternativ som jag skulle vilja. Att ha filerna lokalt gör att jag alltid kan komma åt det jag behöver.

Min arbetsdator, en Microsoft Surface Pro 4, har 256 GB lagring och 8 GB RAM, som en jämförelse. Det är nästan orealistiskt hur snabbt utvecklingen har gått och hur kraftfulla våra telefoner är.

Onödigt mycket för dagens användare
Det vi måste vara överens om vid det här laget är att smartphones av idag egentligen är för snabba och för ”mycket” för dess användare. Med detta menar jag att vi ”eldar åt kråkorna” i processorkraft och prestanda, bara för att ha det ”nästa och bästa”. Jag kan nog med enkelhet säga att 98% av alla mobilanvändare inte nyttjar sin mobiltelefon till max, utan kanske bara använder den för sociala medier, e-post och att betala räkningarna med. Det är inget fel i det, men på en Note 10+ så är det lite som att ha en Lamborghini för att åka 300 meter i 30 km/t och handla på COOP.

Faktum är att en smartphone för en fjärdedel av priset räcker väldigt långt och tillgodoser behovet hos majoriteten av användarna utan några problem. Med detta menar jag att chansen är minimal att även jag, som använder alla aspekter av mina telefoner, kommer att ha användning för min nya Note 10+ i den utsträckning som priset avser. Detta är trots allt en ”super-premium-telefon” med tillhörande prislapp. Den enda tröst för den som sitter med en Note 10+ i handen och inga pengar på kontot är att det enda alternativet för en ”super-premium-telefon”, just nu, är iPhone 11 Pro Max, vilket är en betydligt sämre investering än Note 10+.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.