Samsung Galaxy Note 10+, kompromisskungen!

Om du läst eller sett någon recension rörande Samsungs ”senaste och bästa” så har du troligen också hört frasen ”full av kompromisser”. Det finns en anledning till detta som många inte går in på, men jag är ju inte som alla andra. Låt oss titta lite närmare vilka kompromisser som Samsungs senaste generation av kompromisslösa flaggskepp erbjuder.

3.5 mm hörlursutgång
Detta är en detalj som försvunnit från dom flesta flaggskepp av idag, dock så hör det till god ton att erbjuda denna användbara utgång om man vill vara ”kompromisslös”. Att Samsung tog bort detta har inte med något annat än besparingar att göra, var så säker. Dessutom så valde Samsung att inte skicka med någon adapter för dig som vill använda dina vanliga hörlurar i telefonen. Denna får du köpa till på sidan om, helt enkelt. I sann Apple-anda så får du betala extra för något som saknades på telefonen.

Puls, syre och stress
Samsungs ikoniska sensor som gjorde att du kunde se syresättning i blodet och kolla aspekter av stress direkt via telefonen är borta. Note 10+ är faktiskt den första av Samsungs flaggskepp att mista denna användbara funktion. Även detta är lite trist på en ”kompromisslös” mobiltelefon. Du kan givetvis återfå dessa funktioner så länge du köper en smart-klocka av senaste modell för några tusen kronor till. Även detta luktar lite ”Apple-mentalitet”, där man erbjuds mindre för mer.

En mindre kamera
Jämfört med S-seriens flaggskepp, Galaxy S10+, så saknar faktiskt Note 10+ en kamera på framsidan. Även detta är en kompromiss, men också ett designval. Samsung ville få ett så litet hål i skärmen som möjligt för att förbättra designen. Trots detta så valde Samsung att sätta hålet i mitten högst upp på skärmen, vilket garanterar att den kommer att sticka ut maximalt jämfört med föregångarnas hål i hörnet på skärmen. Om du gillar selfies så kanske den gamla S10+ är att föredra, helt enkelt.

Det som är den största kompromissen är dock avsaknaden av säker ”face unlock”. Note är trots allt Samsungs ”professionella” telefon med lösningar som Knox, antivirus, säker WIFI och andra säkerhetslösningar. Trots detta verkar det som att Apples iPhone börjar se mer och mer ”professionell” ut i jämförelse. Personligen påverkar det inte min vardag speciellt mycket att ha ett osäkert och ”hack-bart” skärmlås på min telefon, men jag vet många som inte skulle vilja kompromissa på just denna punkt.

Lösningen är givetvis att inte aktivera face-unlock till att börja med, men det känns också som en kompromiss för att ordna ett problem som egentligen inte borde ha varit ett problem. Note 9 hade IR-face unlock i samma stil som Apples punkt-projektion. Detta var en betydligt säkrare lösning än Note 10+, som erbjuder samma funktion som i den billigare S10e varianten.

Samsung Pay MST teknik
Samsung har i och med Note 10+ tagit bort MST-tekniken. Magnetic Secure Transfer, som gör att Samsung Pay fungerade i alla kortläsare i alla butiker finns inte mer. Samsung själva har motiverat att tekniken är för osäker för att användas och vill härmed förlita sig på NFC kommunikationen istället.

Visst kan det vara så, men personligen har jag aldrig haft problem med MST, vilket jag har använt sedan Samsung introducerade tekniken. Hur detta ska kunna vara mer osäkert än NFC vet jag inte, men det kan ju vara möjligt. Jag är långt ifrån någon säkerhetsexpert och är dåligt insatt på själva tekniken bakom, jag vet bara hur det fungerar. Deras tajming är dock ofelbar och nu lyckas dom peta in ytterligare en kompromiss på sin kompromisslösa telefon.

Oöverträffat pris
När vi tittar på Note telefonerna så brukar dom inte vara billiga, men då vet man också att det rör sig om ”det bästa av det bästa”. En Note 9, som är den sista kompromisslösa Note-modellen, går fortfarande idag på runt 10.000 kr, samma pris som för 1 år sedan. Vi pratar dock om en telefon som har allt och inte tummade på något. Note 10+ har en prislapp på över 13.000 kr och erbjuder egentligen mindre funktioner, sämre batteritid och marginellt snabbare processor.

Samsung har i grund och botten spottat på en hel grupp av konsumenter som sett Note-serien som den bästa i världen. Jag inkluderad har varit en ständig följare av denna serie och har ägt minst 1 av varje modell som tillverkats. Note 10+ gör att jag känner att detta troligen är den sista jag äger, kanske jag inte äger den så länge heller.

Nästa version, om det blir någon fler, kommer troligen att erbjuda ännu mer kompromisser. Samsungs agenda har plötsligt ändrats från att erbjuda det bästa till att tjäna mest. Jag känner igen denna agenda från ett annat företag, Apple.

Allt är inte åt helvete, men nästan…
Trots att jag kritiserar och domderar rörande Samsung Note 10+ så finns det saker som ändå gör att den får en plats i min vardag. Till exempel är den väldigt bra på påminnelser, schemaläggning och saker som kräver penna. Med detta menar jag skisser, noteringar och beskrivningar. Professionellt är Note 10+ fortfarande en fantastisk hjälpreda att ha till hands, problemet är bara att föregångaren gör det bättre.

Det förstaS som talar till Note 10+ är att det finns gyroskop i S-pennan, vilket gör att du kan utföra några gester för att styra telefonen på avstånd. Detta är en ren ”fluff” och ingenting man kommer att använda mer än en gång. Jag skulle kunna räkna på fingrarna på en hand dom tillfällen som eventuellt skulle ha kunnat underlättas genom att kunna vifta med pennan istället för att ta ett steg framåt. Då menar jag ända sedan jag höll i min första telefon med kamera.

Det andra som talar till Note 10+ fördel är kamerorna, som ska vara betydligt bättre. Detta är dock också ”fluff” och du kommer inte att märka någon skillnad från Note 9, så länge du inte undersöker saken i ett laboratorium. Note 10+ har en extra kamera för att kunna erbjuda ”ultra vidvinkel”, men kvalitén är inte så mycket bättre ändå jämfört med föregångaren.

Investera på äldre teknik
Om du i dagsläget sitter med en Note 9 i handen, håll hårt i den, det blir inte bättre än så. Om du INTE har en Note, men vill ha en, köp en Note 9 istället. Nackdelarna med Note 10+ är för många jämfört med fördelarna mot för Note 9, så enkelt är det. Dessutom kanske priserna börjar sjunka snart, så att Note 9 verkligen blir värd pengarna.

Ha en trevlig dag.