Samsung användare går över till Apple…

En av årets mest efterlängtade releaser i Android världen var Samsungs S20 serie. Denna gång skulle deras telefoner ta världen med storm och en månad i förväg så började testerna dyka upp på YouTube.

”Snabbast, snyggast och helt enkelt bäst” var kontentan av testerna som dök upp i allt snabbare takt, men verkligheten hann ikapp då mer seriösa testare fick tag på telefonerna. Autofokus problem i kameran, dålig batteritid trots gigantiskt batteri, en massa genvägar i hårdvaran som faktiskt gör S20 serien sämre än föregångaren. Det nya Exynos chippet som vi i Europa får istället för den Amerikanska Snapdragon varianten gör S20 serien till mobilvärldens dyraste mellanklass telefon.

Ni känner säkert till historien, men jag kan avslöja att i princip alla användare är missnöjda med batteriförbrukning, överhettningar och dåliga bilder. Skillnaden mellan Exynos och Snapdragon är faktiskt så stora att Samsung borde lösa detta för sina existerande kunder. Dom borde återkalla alla Exynos versioner och ersätta dom med Snapdragon versionerna istället.

Det som gör saken värst är dock inte att man får en sämre telefon om man bor i Europa, utan det faktum att det är en av världens dyraste smartphones… Den är dyrare än Apples senaste iPhone 11 Pro Max. Hur sjukt är inte detta? Det enda som hade kunnat göra situationen värre hade varit om den fanns i två lagringsstorlekar och att Samsung enbart presenterade den minsta först, för att sedan sälja den med större utrymme senare… Vilket dom också gjorde.

För att toppa detta så säljs den absoluta flaggskeppsmodellen, S20 Ultra, enbart i tråkigt grå eller svart färg. Ett långt steg tillbaka från dom färgglada Note modellerna som dök upp förra året. Allt detta gör att jag känner, med stor övertygelse, att Samsung hånar sina kunder. I och med att S20 Ultra ska representera ”nörd-telefonen” så borde dom ha insett att dessa personer inte skulle luras av betalda tester på YouTube, utan att dom skulle skapa sig en egen uppfattning. Även detta känns naivt och slarvigt genomtänkt av Samsung.

Jag börjar smått fundera om Samsung inte har tappat greppet i allt tumult som varit runt företagets mobila division den senaste tiden. RnD avdelningen verkar gå på tomgång, då dom köper teknik från andra istället för att tillverka det mesta ”in-house”. Kanske är det så att jätten vacklar och ser samma öde som forna giganter som Nokia? Tiden får avgöra.

Men Samsungs senaste miss är inte negativt för alla. Apple, som faktiskt får fler kunder tack vare detta trivs i sin position. Du får helt enkelt mer för mindre genom att köpa en iPhone, vilket i princip aldrig tidigare har hänt. I och med iPhone SE 2 så går Apple även in i ett segment där man kan köpa en ny iPhone för lite mer än 5000 kr, vilket gör att många Android mellanklassare är dyrare än den telefonen, trots att den har en processor som springer i ringar runt även dom snabbaste Android telefonerna.

Det känns lite som upp och nervända världen på den mobila marknaden just nu. Samsung finns med i rubrikerna överallt, men dom flesta har ingenting positivt att säga. Jag ska inte sticka under stolen med att jag varit sugen på att testa en S20 Ultra, men varje gång jag tar en i handen så känns det fel. Kameran är för stor, klumpig och kantig. Eftersom jag är vänsterhänt så täcker min hand en av kamerorna på baksidan, vilket jag känner är en designmässigt.

Statistiskt sett så leder Samsung fortfarande världsmarknaden med 30.8% i skrivande stund, men Apple har sakta tagit sig närmare och landar på 27.03%. Tidigare gick Huawei förbi Apple, men har nu fått nöja sig med en tredje plats på 10.7%. På grafen nedanför så ser man var trenden pekar.

Dom två linjerna högst upp representerar Samsung och Apple

Samsung har börjat ta ”Apple pengar” för sina telefoner för att dom vill ha en större del av kakan, då faktiskt Apple fortfarande är dom som tjänar mest på den mobila industrin. Dock har den senaste tidens prisökningar från Samsung gjort att dom tagit en stor del av kakan också. Statistik från juni 2019 visar att Apple hade 39.2% av intäkterna, medan Samsung hade 26.8%, en ökning med 8% sedan föregående år.

Denna ökning beror till stor del på telefonerna i mellan och billiga segmenten, där Samsung fullkomligen exploderat ut telefoner på marknaden. Dock förvirrar dessa modeller oftast både konsumenter och säljare, som har svårt att motivera varför man ska välja en Samsung över exempelvis Xiaomi eller Huawei.

Det är för tidigt att se konsekvenserna av Samsungs senaste serie. Det tar tid att sammanställa siffrorna. Men en sak som jag kan garantera är att Samsung inte kommer att sälja så många telefoner från denna serie som dom önskat eller räknat med. Konsumenter av idag är inte idioter och dom allra flesta gör ändå ett medvetet val när dom köper sin nästa telefon, helst om den telefonen kostar mellan 10000 och 15000 kr.