Läsarfråga: Huawei P40 Pro

Rickard frågar: Hej Urban. Jag tog steget och skrev upp mig på väntelistan för en P40 Pro. Flera av mina vänner säger att det är ett dumt köp men jag förstår inte varför. Kan du förklara?

Svar: Hej Rickard.

Dina vänner säger säkert så eftersom dom är svartsjuka att du köpt den senaste modellen från Huawei… Skämt åsido så beror deras uttalanden troligen på att Huawei P40 Pro saknar Googles ramverk och tjänster, i enighet med USAs val att ”bojkotta” och hindra Amerikanska företag att göra affärer med Huawei.

Huawei har gjort stora framsteg med att slå sig fri från Googles ”bojor”, men det finns saker som helt enkelt inte går att lösa just nu. Detta gör att du kommer att få en telefon med tydliga begränsningar i utbudet av appar och tjänster, jämfört med i princip alla andra smartphones i världen.

Situationen med Huawei och Google är unik på många sätt och därför är det svårt som konsument att avgöra vad man ger sig in på. Huawei har försökt vara öppna med problemet, men det finns väldigt många gråzoner.

Till exempel fungerar BankID, vilket är ett steg framåt, men vanliga streamingtjänster som HBO, TV4 Play och många andra är beroende av Googles ramverk och fungerar därför inte. Tjänster som Gmail fungerar via andra mail-appar, men du kan inte installera Googles Gmail app. Om du konsumerar mycket media från YouTube så går det inte heller att installera på P40 Pro, vilket kan vara en deal-breaker för många.

Hur omfattande detta problem är, med appar som saknas och tjänster som vägrar starta, det kan jag inte uttala mig om. Jag har faktiskt lust att köpa en Huawei P40 Pro själv, för att lära mig mer om deras nya telefoner. Att inte ha Googles tjänster är faktiskt något som lockar mig och gör mig intresserad mer än skrämmer. Det finns dock saker som jag känner kan vara ett stort problem, bland annat bank-appar som oftast kräver Googles ramverk.

En sak som troligen aldrig kommer att fungera är Chromecast, så om du har många sådana hemma så måste du använda någonting annat att sända med istället för din nya mobiltelefon.

Lycka till och jag hoppas att du inte får några stora problem att anpassa dig.

Ha en bra dag.