Real Steel Bushcraft III Convex – Testet

Eftersom jag inte kunde hålla mig ifrån att testa denna intressanta kniv så får det också bli den som presenteras först av mina två nya investeringar. Det som man måste förstå när det gäller specifikt detta test är att kniven INTE är original längre. Den är vässad, har modifierat handtag och även modifierad slida. Det kommer därför inte att vara ett ”normalt test” som dom flesta är van vid.

Om du väljer att köpa en Real Steel Bushcraft III Convex så kommer din upplevelse garanterat att skilja sig från min. Nu är du förvarnad.

Låt oss börja med mina vanliga moment.

Klyva
Att klyva med BCIII (jag förkortar) är trevligt. Den konvexa slipningen gör att mindre pinnar ”hoppar isär” på ett tillfredställande sätt. Den fastnar heller inte så lätt om det är fråga om segt eller blött trä. Det något korta bladet på bara lite över 10 centimeter är inte idealiskt. Jag vill gärna att en kniv är i alla fall 13-15 cm för att den ska räcka med och att man får en bra ”hylla” eller spets att slå på.

Jag kan dock inte klaga allt för mycket, eftersom det bara är att anpassa sig efter kapaciteten hos kniven. =)

Hugga
Att hugga med denna kniv är inte idealiskt. Det fungerar, men du får arbeta mycket med din egen arm som vikt. Jämvikten ligger en bit in på handtaget, vilket gör att kniven känns smidig och lätt i handen, men det är dessvärre inte fördelaktigt om man vill hugga grenar och liknande.

Tälja
Att tälja med BCIII är riktigt trevligt. Jag har inte känt en så pass smidig och enkel kniv att använda sedan jag hade min Fällkniven F1 i handen för första gången. Denna kniv har dessutom en fördel att bladet inte är så högt, bara 2.5 cm på den bredaste delen, vilket är riktigt bra. Bladstocken på 3.5-4 mm (hittar inte mitt skjutmått) är ordentlig och konvex-iteten (inget ord, jag vet) är riktigt bra. Den välvda delen är väldigt symmetrisk, vilket gör det otroligt enkelt att justera hur mycket material man vill ta bort helt flytande. Jag är ruskigt imponerad över detta.

Matberedning
Normalt sett så brukar det inte vara speciellt trevligt med tjocka Bushcraft knivar och matberedning, men BCIII är riktigt bra på detta. Jag har faktiskt provat i köket hemma på saker som normalt sett spricker isär med Fällkniven S1 och liknande knivar, med förvånande resultat. Det kanske inte är så underligt att den fungerar mycket bättre, då den faktiskt är lite tunnare, men äpplen, potatis, morötter och paprika var absolut inga problem att få till otroligt fint. Även kött och ost fungerar väl att skära upp. Som vanligt så är det ju inte någon kock-kniv vi pratar om, men jag blev ändå väldigt positivt överraskad.

Eld
Att göra upp eld med BCIII fungerade väldigt bra. Den vassa ryggen gjorde att man enkelt kunde skrapa material och även eldstål utan problem. I och med att den fungerar väl med att klyva och tälja också, så får kniven i helhet ett väldigt bra betyg. Inget att klaga på, helt enkelt.

Skärpa
Real Steel Bushcraft III Convex har ett blad i D2 stål. Ett stål som är riktigt tufft och slitstarkt och normalt används i maskiner. Den håller med andra ord sin skärpa riktigt bra och efter alla moment så kunde jag med enkelhet få tillbaka den till skrämmande vass efter några minuter på läderstropp. Man behöver med andra ord inte vara orolig att den ska förlora sin skärpa medan man sitter och täljer eller är ute på camping över dagen. Om det ändå skulle hända så tar det bara några minuter så är man tillbaka igen.

Slipa
D2 stålet verkar vara bra härdat och tar en väldigt bra egg utan större bekymmer. Jag säger ”utan större bekymmer” baserat på att jag har en Ken Onion knivslip. Om du sitter hemma med dåliga brynen och försöker få denna kniv vass så har du många timmar av nötning framför dig. Kniven levererades slö, så om jag inte hade haft min Ken Onion så hade jag kanske gråtit en droppe innan jag varit färdig.

Värt att nämna är att den känns lite lättare än andra D2 stål som jag tidigare slipat. Detta kan vara ett tecken på att den inte är lika hård/härdad som andra D2 knivar, men samtidigt har jag inte märkt av att den tappar skärpan snabbare än någon annan D2 kniv jag har.

Ergonomi
Ergonomin på Real Steel Bushcraft III Convex var inte speciellt bra. Efter att jag slipat om handtaget och rundat vassa kanter så är den däremot underbar att hantera. Även efter långa perioder av att tälja grythållare , krokar och vandringsstavar så känns det ingenting i handen. Den fungerar lika bra oavsett hur man håller kniven, vilket är idealiskt för en Bushcraft kniv. Jag har absolut ingenting att klaga på, efter att jag fixade till handtaget. Vi pratar om mindre än en timmes arbete med sandpapper, så det är ingen avancerad lösning. Jag är säker på att vem som helst klarar detta utan tidigare erfarenhet.

Prisvärdhet
När man pratar om Kinesiska knivar med D2 stål så är det väl lågt pris som generellt kommer på tal. Men dom flesta knivar man köper saknar dock prisvärdheten. Denna kniv kostade runt 600 kr, vilket jag anser är prisvärt, om man uppgraderar och modifierar själv. Om du köper en kniv för att använda ”out of the box” så är den inte speciellt prisvärd. Den går med andra ord att fixa till att bli en riktigt fin kniv om man bara lägger ned 1-2 timmar.

Slutligen
Att köpa en kniv från Real Steel var lite av ”grisen i säcken” för mig. Jag kollade lite snabbt på YouTube om det var någon annan som hade bra eller dåliga erfarenheter, men ingen hade något negativt att säga. Min kniv var dock i behov av fix när den dök upp. Handtaget var kantigt och slidan var så lös att kniven gick att ”hälla ut”, utan någon slags motstånd. Den levererades dessutom slö och med lite missfärgningar på bladet.

Alla dessa saker kunde jag fixa till utan större problem. Dock kan det vara problematiskt för några att slipa upp kniven, helst om man är ovan vid konvex slipning. Att slipa handtaget är inte något större ingrepp och om man tar ett 240 sandpapper och slipar lite åt gången så är det svårt att misslyckas. Att våt-forma slidan är nog det lättaste man kan göra själv. Blöt slidan i ljummet vatten i några minuter, tills den känns mjuk, men inte sladdrig. Klä kniven i plastfolie (tejpa eggen med eltejp eller liknande) och stoppa in den i slidan.

Massera tills lädret är format efter handtaget, dra ut kniven och nyp ihop slidan lite, så att den går ihop lite extra. Låt den sedan ligga och torka ovanpå ett element eller liknande. Det är viktigt att den får torka ordentligt, vilket kan ta upp till 2 dygn. Om du är för snabb så expanderar lädret på en gång och du måste börja om från början igen.

Men om vi återgår till min version av kniven så tycker jag att den fungerar väldigt bra. Jag hade gärna velat ha en vänsterhängd slida, vilket jag planerar att investera i, men eftersom världen är högerhänt så får jag vara nöjd med som den levererades. Den fungerar väldigt bra ute i skogen och gör att knivar som Benchmade Bushcrafter och andra knivar som heter ”Bushcraft” i namnet känns som parodier.

Jag hade gärna haft exakt samma kniv, men i Sandvik rostfritt stål istället. D2 fungerar dock bra och ger en lite mer slitstark egg än Sandvik, men samtidigt måste man vara noga så att man inte får den missfärgad eller rostig, vilket inte är idealiskt om man tänkt vara ute en längre tid och det är dåligt väder.

Rekommenderar jag denna kniv? Det gör jag faktiskt. Om du är lite händig själv så kan du få en kniv som är en keeper och fungerar riktigt, riktigt bra ute i skogen. Att den dessutom är så pass billig, trots att den har läderslida, D2 stål och Micarta handtag, det är ju förstås avgörande.

Ha en riktigt bra dag och glöm inte att läsa fler tester på knivar innan du bestämmer dig.