crop focused ethnic engineer using electric screwdriver

PON – Den passiva revolutionen

Där fick jag till titeln riktigt bra. Ett varningens ord bara till mina läsare, det kommer att bli ett väldigt tekniskt inlägg och säkert inte intressant för många. Det blir dock inte så långt, så du kan säkert ta dig igenom texten. Det är rätt så intressant om man är tekniskt intresserad. =)

Lösningen på det största problemet
Det största problemen jag har när planeringen inför fibernät ska göras, är var den tekniska utrustningen ska vara, hur jag ska få ström till allt och montering av klimatanläggningar för att skydda den aktiva utrustningen som krävs.

Förutom att jag måste tänka på snö, vatten och andra ”naturliga fiender” till den tekniska utrustningen så behöver jag även skydda allt mot trafik, traktorer, snöröjning och andra ”mänskliga fiender”. Du skulle bli förvånad över hur ofta vår utrustning förstörs av misstag när någon kör av vägen eller tänker skotta upp en snöhög.

In kommer PON
Utan att bli för nördig så finns det en teknik som heter PON som står för Passive Optical Network. Det är en helt passiv teknik som alltså inte behöver någon aktiv utrustning på plats där nätverket byggs. Det finns förstås begränsningar, men i det stora hela så finns det bara fördelar. Det krävs ingen ström, inga klimatanläggningar och inga skåp som kan skottas bort. Dom enda ställen som har teknisk utrustning är hos kunden och från leverantören, det behövs ingenting mellan dom två punkterna.

Istället för att en fiber går till en kund så kan man koppla in 128 kunder per fiber… 128 kunder! Jag låter det sjunka in lite innan jag fortsätter. =)

Räckvidden på ett PON-nät är 60 KM, men likt rötterna på ett träd så gäller det från utrustningens centrum. Det blir alltså en diameter på 120 KM allt som allt. Det finns förstås begränsningar till denna dimension på nätet, men då jag inte ännu fått någon officiell utbildning inom PON så är jag löjligt optimistisk.

Miljoner att tjäna
Det många inte tänker på när det gäller PON-tekniken är dom otroliga besparingar på alla områden som det ger. I ett stadsnät där man har flera tusen användare så finns det även massor av teknisk utrusning. Switchar, brandväggar och massor av andra saker som ska ha ström och underhållas regelbundet för att fungera felfritt.

Ett hyreshus Ett PON kräver således inga tekniska lösningar inom 60 KM av ”basen”. Detta medför att man kan placera utrustningen centralt i en stad och inte behöva några andra tekniska lösningar alls.

Varje fiber ger 128 anslutningar, en 96-fiber-kabel ger alltså 12.288 st användare, istället för 96 st… Besparingen blir således flera miljoner kronor per år… Jag låter detta också sjunka in innan jag fortsätter. Det är alltså för min egen skull jag tar en paus. =)

Sverige är nästan sist
PON är inget som är absolut nytt, men som vanligt är Sverige bland dom långsammaste på att anamma tekniken. I princip hela världen använder PON, förutom Sverige och Finland. Det har dock börja hända saker i Sverige och Finland också, vilket gör att våra modernare nätverk börjar byggas enligt PON.

Man kan tycka att Sverige, som är ett sådant I-land, borde vara i spetsen för denna teknik, men vi är pinsamt långsamma på just denna front.

Personligen kommer jag att anamma tekniken och lära mig mer om den. Kanske blir Jokkmokk en plats för denna teknik inom kort. Så länge det fungerar så bra som utlovat så ser jag absolut inga problem med att hänga med på detta tåg och bygga dom nya nätverken med denna teknik i spetsen. =)

Slutligen
Jag vill inte direkt gå in på mer detaljer runt PON innan jag fått en officiell utbildning på tekniken, men jag ser bara positiva saker just nu. Om du vill veta mer om PON så finns det garanterat mer att hitta på nätet, det är som sagt inte något som är nytt för i år, utan har funnits ett bra tag (sedan innan 2016).

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.