Historien om: Cold Steel

Många har hört talas om Cold Steel, många har dessutom en eller flera knivar, spjut, blåsrör eller övriga prylar som Cold Steel tillverkar. Det är utan tvekan det mest kontroversiella företaget som tillverkar vapen och knivar som jag känner till. Många av deras tester sker genom att hugga och skära i döda grisar, vilket gjort att dom framstått som aningen, i brist på annat ord, vansinniga.

Men var kommer Cold Steel ifrån och vad är historien bakom? Låt oss titta närmare på detta kontroversiella företag.

Historien om Cold Steel
Cold Steel är ett amerikanskt företag som specialiserat sig på produktion av högkvalitativa knivar och andra verktyg för utomhus- och självförsvar. Företaget grundades av Lynn C. Thompson i Ventura, Kalifornien år 1980. Vilket gör att det varit aktivt i drygt 43 år nu.

Thompson hade en passion för kampsport och han ville skapa knivar som var praktiska och effektiva för kamp och självförsvar i första hand. Han började utveckla prototyper i sin garageverkstad och snart började han sälja dem till andra kampsportsentusiaster.

1982 lanserade Cold Steel sin första produkt, en jakt- och fiskekniv med namnet ”Tanto”. Det var en omedelbar succé och satte företaget på kartan. Thompson fortsatte att utveckla nya knivar och verktyg och företaget växte stadigt under 1980-talet.

I början av 1990-talet började Cold Steel sälja sina produkter internationellt och öppnade ett kontor i Sydafrika för att kunna expandera till den afrikanska marknaden. Under samma decennium introducerade företaget flera nya produkter, inklusive ”Voyager” – en serie hopfällbara knivar, och ”Recon Tanto” – en militärinspirerad kniv.

Under 2000-talet fortsatte Cold Steel att växa och utveckla nya produkter. Företaget öppnade ett nytt huvudkontor i Kalifornien år 2007 och år 2013 lanserades en serie med kastknivar som blev en stor hit bland entusiaster.

Cold Steel har också samarbetat med flera kända personligheter inom kampsport och självförsvar, bland annat Steven Seagal och Lynn Thompsons son, Andrew.

2020 sålde Lynn Thompson sitt företag till GSM Outdoors, för att märket skulle få en nytändning, eftersom Lynn själv ansåg att han inte längre kunde hänga med i innovationerna på marknaden. ”GSM Outdoors har en bättre glöd och kan bidra med teknisk kunskap som det skulle ta mig ännu en livstid att lära mig” säger Thompson i en intervju.

Lynn sitter fortfarande i ledningen och är väldigt involverad i företaget, trots ”partnerskapet” med GSM Outdoors. Cold Steel är fortfarande ett väletablerat företag inom knivindustrin och fortsätter att producera högkvalitativa verktyg för både utomhus- och självförsvarsändamål.

Med över 40 års erfarenhet och en dedikerad kundbas fortsätter dom att vara en ledande aktör inom branschen.

Vad är speciellt med Cold Steels knivar?
Det finns flera saker som gör Cold Steel knivar unika och eftertraktade bland kniventusiaster och kampsportutövare. Cold Steel använder oftast högkvalitativt stål och väldigt hållbara material i tillverkningen av sina knivar. Rent generellt är alla knivar mycket tåliga och har en lång livslängd, vilket bidrar till bilden av att dom i princip är oförstörbara.

Förutom materialet så är Cold Steel knivar kända för att ha en mycket skarp egg, samt att dom behåller sin skärpa även efter intensiv användning. Det finns otaliga videos på YouTube som visar hur man misshandlar fällknivar och överlevnadsknivar, utan att dom egentligen tar någon betydande skada. Jämfört med knivar för flera gånger priset så är Cold Steel ofta vinnare.

Designmässigt så har Cold Steel knivar en distinkt design. Oftast kombineras funktionalitet med estetik. De är utformade för att vara bekväma att använda och att ha ett bra grepp, men även för att verkligen användas och hanteras som verktyg.

Där Cold Steel sticker ut
Det är svårt att prata om Cold Steel utan att komma in på ämnet mångsidighet. Dom erbjuder ett otroligt brett utbud av knivar och verktyg för olika ändamål, allt från jakt, överlevnad, bushcrafting och EDC till självförsvar och kampsport. Knivar, spjut och pilspetsar, tja, allt som egentligen är vasst och farligt erbjuds oftast av Cold Steel.

Men trots att Cold Steels företagsimage ofta framstår som en Kinesisk kampsportsfilm från 80-talet, så har dom alltid varit en innovativ aktör inom knivindustrin. Cold Steel har utvecklat flera patenterade teknologier som förbättrar prestanda och funktionalitet hos deras produkter. Detta visar sig allra helst bland deras knivar som har ”billigare stål”, men fortfarande presterar långt över vad konkurrenter lyckas med.

Ett exempel är Cold Steels version av det Kinesiska stålet 8Cr13Mov, som presterar på samma nivå som det Amerikanska super-pulver-stålet CPM-S30V i flera tester. Hur tokigt är inte det? I flera tester så har det betydligt billigare stålet visat sig behålla skärpan minst lika bra som det mycket dyrare stålet.

En recension på ingång
Jag har under många år använt Cold Steels knivar, dom tre modeller som har fastnat i min ”arsenal” är Cold Steel SRK (Search and Rescue Knife), som är designförebilden för många av knivarna från det kanske lite mindre kända företaget Fällkniven AB från Boden. SRK är mer eller mindre en legendarisk kniv inom överlevnads-genren, mest på grund av dess överkomliga pris, men även prestandan som den erbjuder i förhållande till den övriga designen. Du kan läsa mitt test här.

Den andra kniven är Cold Steel SR1 Lite, som är en av dom fällknivarna som har det ”billiga” 8Cr13MoV stålet. Detta gör att denna kniv troligen är den mest prisvärda av alla ”superknivar” som finns på marknaden. Jag ska skriva ihop en recension av denna kniv inom kort. Kortfattat kan man säga att den har egenskaper som inte återfinns på knivar som kostar många gånger mer.

Den tredje kniven är lite av en ”doldis”. Jag pratar om Cold Steel Pendleton Mini Hunter. En liten och smidig ”neck-knife” eller ”skinner”, med VG-10 stål och otroligt bekvämt handtag. Den är riktigt smidig att bära med sig i väskan eller det lilla EDC kittet, samtidigt som den presterar riktigt bra, trots sin storlek. Jag har tidigare testat denna kniv och du kan läsa recensionen här.

Slutligen
Det finns Cold Steel knivar som är riktigt dyra, men dom flesta av deras billigare modeller presterar väldigt bra. Om du funderar på en kniv från Cold Steel så behöver du inte vara orolig över att den ska svika dig, kvalitetsmässigt. Det du bör tänka på är att många av deras knivar är designade för strid och militära ändamål, vilket gör att dom framstår som otroligt hotfulla om du tänkt använda dom i normala situationer. Att dra fram en SRK eller Trailmaster från Cold Steel för att skära till en korvpinne kan orsaka stress hos även dom lugnaste av stunder. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.