Cold Steel Pendleton Mini Hunter

Som jag tidigare nämnt så var detta en kniv som jag tittat på, funderat över, ej hittat och slutligen glömt bort. Detta skedde för flera år sedan och inte före nu så påmindes jag om dess existens. Som tur var så gick den att beställa och nu är jag faktiskt redo att avslöja mitt test på kniven.

Låt oss titta närmare på den mest smidiga ”skinner” som jag haft på länge.

Material
Pendleton Mini Hunter har ett blad i VG-1, vilket sägs vara en vidareutveckling av VG-10, som bland annat återfinns i Fällkniven knivarna. Handtaget är tillverkat av Kray-ex, vilket är ett hårt gummi material som ger riktigt bra grepp. Handtaget är dessutom grovt mönstrat för att ge ytterligare grepp om man är blöt eller blodig om händerna.

Slidan är tillverkad av Secure-Ex, vilket känns lite som slidmaterialet till Fällkniven också. Någon form av Kydex material, med andra ord. Den erbjuder bra passform, men jag föredrar ändå att ha lite mer utrymme mellan kniv och slida, så att den blir enklare att rengöra.

Slidan är för övrigt ambidexteriös vilket ger en bonuspoäng från mig, som är vänsterhänt.

Vedklyvning
Som jag diskuterat tidigare så är det svårt att sätta ett poäng då vi pratar om en skinner, inte en Bushcraft kniv. Ingen skinner som är värd namnet kommer att ha över 1 i poäng på detta moment, så är det bara.

Huggning
Precis som i momentet ovan så erbjuder en skinner för lätt och kort blad för att överhuvudtaget ska fungera i detta moment. Låt oss snabbt hoppa över detta och gå till nästa moment.

Tälja
Att tälja med en skinner är inte optimalt, men den är otroligt vass och håller skärpan bra. Detta gör att just fin-snickeri fungerar riktigt bra. Kniven ligger trevligt i handen och det greppiga handtaget gör att den är lätt att använda i alla väderstreck. Trots detta så är den inte optimal för att tälja med heller, vilket gör att den inte får mer än ett medelbetyg på detta område.

Matberedning
Denna lätta och tunna kniv i VG-1 är på många sätt en idealisk matberedare, på pappret. I verkligheten så är bladet för kort för att utföra många moment som krävs för att den ska klassas som en bra matberedningskniv. Den fungerar i nödfall, men skulle definitivt inte vara mitt första eller andrahandsval.

Göra upp eld
Då skinner knivar oftast är polerade och rundade så erbjuder dom begränsade möjligheter att exempelvis dra eldstål emot. Pendleton Mini Hunter är inget undantag, men erbjuder samtidigt väldigt trevlig känsla vid tillverkning av fjäderstickor, så den kammar hem lite mer poäng än i ovanstående moment.

Skärpa
Om det finns ett område där en äkta ”skinner” visar sina framfötter så är det i skärpan. Den levererades inte speciellt vass, men efter några minuter på slipen så blev den skrämmande vass och håller den skärpan riktigt bra. Även efter flera tyngre moment så hittar jag inga problem med eggen. Riktigt bra betyg faktiskt.

Slipa
Att slipa VG-1 är riktigt trevligt. Den tar en extremt vass egg redan efter några minuter och efter undersökning i mikroskop (jo, jag har faktiskt köpt ett enbart för att kolla eggar på knivar) så visar det en väldigt fin egg. Detta är ett tecken på väl härdat stål och bra sammansättning.

Ergonomi
Cold Steel Pendleton Mini Hunter är förvånansvärt behaglig i handen. Den erbjuder riktigt bra grepp och är faktiskt bekväm hur man än väljer att hålla den. Kray-Ex handtaget är djupt mönstrat och även med vinylhandskar eller arbetshandskar så fungerar den väldigt bra.

Prisvärdhet
Pendleton Mini Hunter är en prisvärd kniv, sett till stål och material. VG-1 är kanske inte så vanligt i moderna super-knivar, men det är samtidigt ett stål som håller sin skärpa bra och dessutom är lätt att få riktigt, riktigt vass.

Slidan i Secure-Ex fungerar bra och ger ett slimmat och smidigt paket när kniven är där. Kort och gott är det svårt att hitta bättre för dom ca 600-700 kr som du får ge för en Pendleton Mini Hunter.

Men, eftersom prisvärdheten i en kniv oftast är subjektiv och personlig så måste jag lyfta ett varningens finger för denna specifika knivtyp. Om vill ha en kniv som är användbar till allt möjligt, så blir det genast svårare att motivera inköpet. Missförstå mig inte nu, det är en väldigt kompetent och bra kniv på många, många sätt. Dock bör man förstå vad man ger sig in på när man köper en ”skinner”, eftersom det är knivar som är specialiserade på väldigt få saker, men det dom gör, gör dom oftast väldigt bra.

Slutord och betyg
Trots att Pendleton Mini Hunter ser ut som en jaktkniv på bilder så är den inget undantag till ovanstående ”regel”, utan är riktigt trevlig att använda för mindre uppgifter, som att tälja en grillpinne eller sprätta förpackningar. Den är säkert utomordentligt trevlig vid fiske och jakt, där den faktiskt är bäst anpassad att användas.

Jag har faktiskt en tanke på att ge denna kniv till mina söner, så att dom har något att tälja och använda när vi är ute i skogen. I deras händer så blir detta en kompetent och smidig kniv, med säkert grepp.

Om man däremot tänkt använda en Pendleton Mini Hunter som en campingkniv eller överlevnadskniv, då är man helt fel ute. Den är för kort för dom flesta camp-prylarna man kan tänkas behöva utföra, medan den kan bli direkt olämplig att använda som överlevnadskniv, på grund av sin tunna och nätta utformning.

Den är med andra ord inte för alla, men för dom som uppskattar en neck-knife, liten EDC med fast-blad eller en smidig skinner för att jaga, då är Pendleton Mini Hunter en riktigt trevlig kniv som inte bör förbises.