Cold Steel SRK SK5 – Testet

Nu är det rätt så länge sedan jag var färdig med testet på min Real Steel Bushcraft III Convex. Vad jag inte nämnde var att jag samtidigt har passat på att testa min Cold Steel SRK SK5, när jag likaså var ute i skogen. Detta gör att jag faktiskt kunnat presentera testet för alla mina läsare för länge sedan. Det hände dock en sak som gjorde att testet var tvunget att göras om, två gånger.

Nu börjar säkert den som varit på jakt efter denna kniv bli lite orolig. Men detta är något jag råkat ut för tidigare, med Cold Steel knivar. Det verkar vara något med härdningen på original-eggen som blir knasigt. Vad som verkar hända är att yttre lagret på eggen blir mjuk, medan underliggande metall blir hårdare. Fråga mig inte hur detta går till, men efter några slipningar av eggen så går dom till sig och blir bra igen.

Exakt detta var det som hände med min SRK SK5, där eggen i princip försvann direkt vid dom första momenten. Efter en ordentlig genomgång med min Ken Onion slipmaskin så blev den lite bättre, men det var först efter andra gången som eggen höll bättre. SK5 är inte ett ”superstål”, det ska man vara medveten om. Det är däremot klassiskt segt och tufft, så den tål ju en hel del stryk innan den får permanent skada.

Om något moment måste testas om vid ett senare skede så kommer jag att informera om det, men jag känner att jag ändå fick ett snabbt grepp om denna kniv.

Låt oss börja.

Klyva
Att klyva med en SRK är förstås något som fungerar väldigt väl. Bladet känns väldigt stabilt, trots att det är skålslipning, samtidigt som den lätt går igenom även större klabbar. Det relativt långa bladet på 15,4 cm gör att det inte finns mycket som stoppar ute i skogen. Med 5 mm bladstock så behöver man inte vara orolig att den ska gå av eller skadas, så länge man inte överdriver allt för mycket.

Precis som på Fällknivens knivar, som för övrigt lånat designen av Cold Steel, så har bladet en avsmalnad längst fram, detta är inte idealiskt när man ska klyva genom att slå på främre delen av bladet, då den förstör träet man slår med efter ett tag. Trist när man tillverkat en batong ute i skogen, med stor möda, bara för att få den förstörd på en gång.

Det är dock inget stort problem och jag kommer inte att dra ned på poängen på grund av detta. Men det kan ändå vara något att tänka på om man tänkt använda en SRK som ”one knife” ute i skogen.

Hugga
Precis som vanligt så är en lång och tjock kniv bra att hugga med. SRK är inget undantag och väger faktiskt 215 gram med viktfördelning på bladsidan. Den tunnare eggen gör att den inte är helt idealisk för detta moment, något jag erfarande när det blev lite eggskador efter att jag hackat igenom några grenar. Även här blev jag överraskad att den inte presterade bättre. Det blev inga permanenta skador, utan eggen kunde lätt rätas upp igen med ett diamantbryne.

Som jag skrev tidigare så fixade jag eggen och den är nu bättre än när jag gjorde testet att hugga. Det kan bli så att jag gör om detta test nästa gång jag är ute i skogen. Jag kommer då att uppdatera denna text att reflektera resultatet från det testet.

Tälja
Av någon anledning så fungerade SRK bra att tälja med, trots att vi pratar om en stor kniv. Skålslipningen har nog väldigt mycket med detta att göra och den är så pass vass att det går enkelt att skära både djupt och ytligt utan problem.

Jag skulle trots detta inte rekommendera att använda denna kniv för att tälja med annat än i nödfall. Det breda handtaget i kombination med det långa bladet gör att den inte är speciellt smidig att hantera för finare arbeten.

Om man köper en SRK så förväntar man sig nog inte en kniv som är anpassad för att tälja med, så jag tror knappast att någon blir genuint överraskad på annat sätt än positivt i detta fall.

Matberedning
Som du kanske läst tidigare så har jag tagit bort beläggningen på bladet, vilket var en form av två-komponent-teflon-beläggning. Jag har sedan ”återsvärtat” bladet med blåneringsvätska, vilket är en typ av syra. På grund av detta så vill jag inte heller använda den vid matpreparering, precis som med andra knivar som har beläggning på bladet.

Jag har dock inga tvivel om att den skulle fungera rätt så bra om den inte haft denna beläggning, vilket gör att jag ändå ger den betyg i detta moment, trots att jag inte genomförde någon matberedning med den. Jag rekommenderar aldrig att använda en kniv med beläggning för att hantera mat med. Så enkelt är det bara.

Eld
Att göra upp eld med Cold Steel SRK är fullt möjligt. Ryggen är dock inte speciellt vass och eldstål är lite krångligt att dra ordentligt. Det är inte omöjligt, men det är betydligt jobbigare än med många andra knivar. På grund orsakerna som jag nämnde i momentet ”Tälja”, så är det inte helt lätt att göra fjäderstickor med. Skålslipningen kan förstås vara en bidragande orsak, men jag tror även att den mjuka eggen hade något med saken att göra.

Cold Steel SRK känns helt enkelt lite svår att justera vinkeln på, så länge man inte arbetar hårt med denna aspekt. Detta gör att jag inte direkt plockar fram denna kniv när det är dags att göra eld.

Skärpa
Som jag nämnt tidigare så tappade SRK sin skärpa väldigt snabbt. Redan efter dom första momenten så är det uppenbart att den inte längre presterar optimalt. Jag har varit med om detta tidigare på Cold Steel knivar och efter att man slipat bort fabrikseggen några gånger så har dom ”gått till sig”. Jag ska göra om flera av momenten efter att jag slipat kniven fler gånger, för att se om problemet försvinner.

Slipa
Att slipa Cold Steel SRK är faktiskt rätt så enkelt. Bladet känns rätt så mjukt och man får snabbt en väldigt fin egg. Jag känner spontant att det är en stor fördel, helst om kniven inte ska hålla sin skärpa bättre än så här. =)

Ergonomi
Ergonomiskt finns det ingenting att klaga på hos SRK. Handtaget är väldigt greppigt och det är svårt att hitta en kniv som ligger säkrare i handen. Det är samtidigt uppenbart att Cold Steel har satsat lite mer på att SRK ska vara praktisk att använda med handskar på, vilket är bra.

Prisvärdhet
Att Cold Steel har prisvärda knivar är det nog ingen som tvivlar på, hoppas jag. Många av deras tuffare knivar går på runt 600 kr och SRK är inget undantag. Det är en robust och hållbar kniv, vilket gör att jag tycker den är värd priset. Skulle den kunna vara lite billigare? Absolut, men då priserna ser ut som dom gör just nu så kan jag heller inte klaga. Om jag inte missminner så betalade jag 649 kr för min SRK, vilket inte är ett super-pris, men värd det om du är på jakt efter en kniv med samma egenskaper.

Slutligen
Cold Steel SRK SK5 levererar det jag förväntade mig av en kniv i denna prisklass. Om jag ser tillbaka till tiden när jag använde Fällknivens knivar, så tycker jag nog att Cold Steel versionen är lite mer prisvärd. Denna typ av kniv är lite som en ”överlevnad”/”beater” version, som man ska kunna gräva upp rötter med och många andra saker som man kanske drar sig för att göra med en dyrare kniv.

Att ta bort beläggningen från bladet var dock ett måste. Jag klarar helt enkelt inte av att bladet känns som sandpapper när jag ska skära något. Det var ju inte ett så avancerat moment, men jag nämner det ändå så att ingen blir besviken över sin SRK på grund av detta.

Samtidigt som jag verkligen gillar SRK så tycker jag personligen att det är lite konstigt att en ”överlevnadskniv” inte har bättre egenskaper inom många av momenten. Att den inte erbjuder bättre egenskaper när det gäller att göra upp eld kan bero på beläggningen som jag tog bort från bladet och det är förstås inte allt för avancerat att slipa upp ryggen på bladet.

En sak till som jag gärna vill att man reflekterar över är att jag varit med om att fabriks eggen inte håller speciellt bra på tidigare Cold Steel knivar. Precis likadant var det på denna SRK. Efter att jag slipat dom tidigare knivarna några gånger så blir dom konstigt nog bättre. Hur detta går till vet jag inte, jag är ingen metallurg, men faktum är att dom blir bättre oavsett vad jag tycker och tänker.

Jag har inte ännu hunnit slipa denna kniv så pass många gånger, men redan efter andra gången så tyckte jag att eggen blev betydligt bättre. Jag testade om momentet med att klyva ved och passade då på att ta björkved som var lite fuktig. Trots att kniven fastnade hårt ibland och träet inte ”hoppade isär”, så skadades inte eggen. Jag testade att skära papper direkt efteråt, utan att ens rengöra eggen, vilket inte visade några som helst tecken på skador. Vilket är bra.

Kort och gott kan jag säga att SRK är en riktigt fin kniv för pengarna. Om du varit på jakt efter en Fällkniven S-serie kniv så kanske du ska titta på en SRK istället. Det är i princip samma kniv, förutom att SRK har kolstål i bladet och är skålslipad. Storleksmässigt är dom i det närmaste identiska.

Ha en riktigt bra dag.