silhouette of person sitting beside body of water

Än en gång vill jag påminna…

Jag har fått in en läsarfråga som berör ”hur kan en Morakniv Kansbol vara bättre än en Fällkniven A1 Pro?”. Personen i fråga har läst min jämförelselista och dragit slutsatsen att många av knivarna jag testat inte förtjänar dom poäng som jag gett.

Jag känner att det är dags att förklara min jämförelselista än en gång, så att ingen sitter och är irriterad över att deras kniv var ”sämre” än en Morakniv. =)

I min jämförelselista så testas många olika egenskaper hos knivar. Allt är förstås enligt min egen uppfattning och behöver inte betyda att någon tycker likadant, men det är så med i princip allt. Jag brukar nämna att poängen i slutet inte har så mycket med hur bra man själv upplever att en kniv är.

Om du exempelvis vill ha en kniv för att klyva ved och göra upp eld med i skogen, då är det dessa egenskaper som du ska titta närmare på, inte hur väl den fungerar vid matpreparering eller att tälja med. Om det finns en kniv som presterar halv-bra i dom flesta moment, då får den också ett högt medelbetyg.

”Nischade knivar som bara klarar av några få moment bra, dom får oftast dåligt medelbetyg, eftersom dom övriga momenten drar ned poängen i slutet.

Jag kan samtidigt nämna att det inte är allt för ofta som en kniv klarar av att prestera bra på samtliga moment, det är lite av en fysisk omöjlighet, tror jag.

Orsaken till att en Morakniv är bättre än en Fällkniven kniv för flera tusen kronor till, beror helt enkelt på att den presterar ganska bra på många moment, istället för att prestera bra på enbart något moment. Låt oss titta närmare på dessa två knivars resultat, så att alla förstår vad jag menar.

NamnKlyvaHuggaTäljaMatb.EldSkärpaSlipaErg.Prisv.Poäng
Morakniv Kansbol549,51010897108,1
Fällkniven A1 Pro109765910767,7

Som det framgår rätt så tydligt i tabellen ovanför så dominerar Fällkniven A1 Pro när det gäller att klyva, hugga och slipa, medan den inte riktigt levererar på områden som matberedning, att göra upp eld och att tälja med. Ett annat område som Fällkniven A1 Pro inte får höga betyg på är förstås prisvärdheten. Vi pratar om en kniv som kostar 6400 kr jämfört med en som kostar 289 kr. Ni förstår själva.

Säg att du är ute efter en kniv för att använda vid camping, eller när du är ute och grillar med familjen. Din fokus är på att fixa grillpinnar och eventuellt klyva grenar i mindre bitar för att göra upp eld. Kansbol är absolut det bästa valet här och jag skulle aldrig rekommendera en Fällkniven kniv för detta ändamål. Om du däremot ska klyva ved och hugga dig fram i terrängen, då är det tvärt om.

Jag känner att jag inte behöver gå in mer detaljerat, ni förstår säkert ändå hur listan ska läsas. Det spelar alltså ingen roll om en kniv har 8,1 poäng och en annan 7,7 poäng. Det är ditt ändamål som bestämmer vilken kniv som faktiskt är bättre utav dessa.

Hoppas att min förklaring besvarade frågorna som mina läsare hade och att ingen behöver känna sig olycklig att deras kniv fått mindre poäng än någon annan nu. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.