iPhone 14 Pro – Två veckor senare!

Då var det dags att avlämna en två veckors rapport gällande iPhone 14 Pro. Trots att jag vill prata om hårdvaran så kommer mjukvaran att spela stor roll i det jag skriver. Jag har nämligen inte upptäckt några problem med hårdvaran, men mjukvaran är lite buggig ibland.

Batteritid
Många klagar på batteritiden på sina iPhone 14 Pro och jag ska inte vara sämre än dessa. Trots att det inte har påverkat mig speciellt mycket så ser jag ändå en betydligt högre batteriförbrukning på min 14 Pro jämfört med 13 Pro. Dagar som jag normalt sett slutat med runt 50% ligger på mindre än 30% med 14 Pro. Om detta har med iOS 16 eller hårdvaran i iPhone 14 Pro att göra vet jag inte.

Problemet är dock inte så stort för mig, då jag faktiskt klarar mig en dag utan att behöva uppsöka laddare, men det blir inte längre fråga om att klara sig över helgen utan att ladda. Jag misstänker att Apple har mycket optimering att göra på 14 Pro, så det blir nog bättre allt eftersom tiden går, som alltid.

Notera också att jag inte använder ”alltid på skärm”. Jag har samma saker aktiverade som på min 13 Pro.

Prestanda
Prestandamässigt så finns det absolut ingenting att klaga på. Telefonen är otroligt snabb och även tyngre uppgifter, som spel, filmredigering och annat som kräver mer kraft fungerar otroligt smidigt. Det finns helt enkelt inget att klaga på. Vilket gör denna punkt väldigt kort.

Jag bifogar lite testresultat från syntetiska tester, så att alla som gillar dessa kan njuta för ett ögonblick.

TestnamniPhone 13 ProiPhone 14 Pro
AnTuTu (V9)794348968412
GeekBench 46875346

Ljudkvalité och skärm
iPhone 14 Pro har en betydligt högre ljudnivå än föregångaren, men även ljudkvalitén har blivit betydligt bättre, enligt min ringa mening. Jag har sett tester utförda av GSMARENA som visar på motsatsen, men jag tror att dom gjort något fel, för det är väldigt uppenbart att ljudet är betydligt bättre.

Ljusstyrkan i den nya skärmen har gått från 1200 nits till 2000 nits, samtidigt som man gått över från ”OLED” skärm till en ”LTPO” version. För er som inte känner till LTPO så står det för ”Låg Tempererad Polykristallin Oxid”, översatt till Svenska. Det en teknik som gör att skärmen kan variera sin uppdateringsfrekvens från 120 hz ned till 1 hz (1 uppdatering per sekund) och på så sätt sparar man energi som annars skulle gått till spillo. Apple har sedan Apple Watch 4 använt denna teknik, men inte före iPhone 14 Pro som vi fick det i telefonerna.

LTPO medför att man nu kan använda ”Always On Display” för att visa information hela tiden på skärmen, men jag är inte ett fan av detta, så jag föredrar att ha denna funktion avslagen ändå. Kanske när Apple har optimerat tekniken ytterligare så kan jag tänka mig att använda det.

När det gäller bildkvalité och färgerna så är dom förstås väldigt väl kalibrerade, precis som vanligt med Apples iPhones.

Kameror
Kamerorna på iPhone 14 Pro är riktigt bra. Jämfört med iPhone 13 Pro så är dom lite bättre, men skillnaden är inte helt uppenbar vid första anblick. Det är först när det blir väldigt jobbigt för mobilkameran att hänga med som skillnaderna blir mer uppenbara.

Jag har gjort tester under riktigt dåliga förhållanden och kan faktiskt se en enorm skillnad i kvalité. Dels är bilderna ljusare, men den stora förändringen är att det inte blir någon degenerering av kvalitén på bilder och video, som annars är vanligt. När man inspekterar bilderna nära och jämför med tidigare modeller så är iPhone 14 Pro i princip helt utan artefakter och ”brus”. Väldigt imponerande.

Under bra förhållanden så är skillnaden i bästa fall minimal mellan iPhone 13 Pro och iPhone 14 Pro. I 9 fall av 10 så går det inte att avgöra vilken telefon som tagit vilket foto. Jag tycker ändå att min iPhone 14 Pro har en lite mer ”vivid” och färgstark inställning än iPhone 13 Pro, men det kan vara jag som råkat slå på denna funktion och glömt den på. Jag kom precis på detta när jag skrev denna text. =)

Selfie kameran är också förbättrad sedan tidigare versioner, men eftersom jag i princip aldrig använder denna så kan jag inte säga om den blivit otroligt mycket bättre än tidigare. Jag tror det mest har med mjukvaran att göra, inte så mycket hårdvaran.

Kommunikation och mottagning
Med risk att låta som att jag går på ”repeat” så känns mottagning ungefär likadan som på iPhone 13 Pro. Ingen uppenbar förbättring eller försämring, helt enkelt. Bluetooth har gått från version 5.0 till version 5.3, men förutom att versionsnumret ökat så har jag inte märkt några uppenbara fördelar för mig som användare. Bluetooth är precis som tidigare, helt sjukt kraftfullt och riktigt bra räckvidd.

En nyhet är att iPhone 14 Pro kan använda satellitkommunikation för att skicka nödmeddelanden, var man än befinner sig i världen. Detta gör att den nu fungerar som en nödtelefon för dom som befinner sig utanför mottagningsområdet. Det Apple inte har nämnt ännu är att detta kräver ett abonnemang, som i och för sig ingår i telefonens pris dom första åren, men efter detta vet jag inte vad som händer med denna tjänst. Vi får väl se.

Slutligen
Jag kvarstår i mitt uttalande om att uppgradera från iPhone 13 Pro till iPhone 14 Pro i det närmaste är vansinnigt. När jag tänker tillbaka så fanns det ingen anledning för mig att göra detta byte, men samtidigt så ger det mig chansen att skriva så att andra blir ”varnade”.

Samtidigt gäller det att ”missförstå mig rätt”, eftersom jag INTE säger att iPhone 14 Pro är en dålig telefon, eller ”sämre än iPhone 13 Pro”. Jag säger att skillnaden inte är så stor att det är väsentligt att göra bytet. Om du har råd och vill ha det senaste, låt inte mig stå i vägen. Om du är nöjd med din 13-serie, vänta till 15 kommer ut.

Så länge det inte uppkommer något nytt som jag kan skriva om rörande iPhone 14 Pro så kommer jag att sätta punkt för dessa inlägg nu. Det finns ingen anledning att skriva en massa ”efter x månader” -inlägg, eftersom telefonen bara fungerar och gör det bra. Ni får helt enkelt anta att inget är fel så länge jag inte skriver något annat. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.