Apple Watch Ultra – En tanke…

Eftersom jag gillar Apples produkter så är det förstås mer än en gång jag funderat på att köpa Apple Watch Ultra. Det börjar nämligen bli dags att uppdatera min nuvarande Apple Watch 7, anser jag i alla fall. Det är inget fel på den jag har, men jag är ju inte funtad som dom flesta.

Frågan som jag tänkte spåna lite på är: Med en prislapp på 10.995 kr, är den verkligen värd det?

Faktum är att Apple Watch Ultra är en (i det närmaste) oförstörbar version av Apple Watch. Detta har bevisats gång på gång i ”hållbarhetstester” på YouTube. Du vet, där personer med för mycket pengar förstör teknik för att dom tycker det är roligt. Priset på Ultra kan med andra ord fortfarande kan vara i rätt nivå, om man verkligen behöver dessa egenskaper i sin klocka. Men alla som köper en Apple Watch Ultra för att det är ”det senaste”, får garanterat inte det dom hoppades på.

Istället för aluminium och glas så hittar man titan och safir. Ultra modellen har också begåvats med dubbla högtalare för att förbättra hörbarheten för Siri och samtal. Apple har också valt att av samma anledning använda tre separata mikrofoner. Detta medför att den kan använda en adaptiv algoritm för att optimera ljudet och filtrera bort buller.

Istället för den klassiska GPS modulen så har Ultra fått samma modul som i iPhone 14 Pro, vilket medför att den kan kommunicera på två olika frekvenser, för ännu mer exakt precision. Inbyggt i Ultra så återfinner man också en siren, som avger ett ljud på 86 decibel, som har ett ljudmönster som enligt uppgift kan höras på upp till 180 meters avstånd.

För dykare så har Apple också utrustat Ultra modellen med en djupmätare, så att man kan få korrekt avläsning av djupet ned till 40 meter. Denna sensor används också för att mäta vattentemperaturen.

Batterimässigt så har Ultra en batteritid på 36 timmar, medan serie 8 har 18 timmar batteritid. Jag misstänker att Apple har räknat lågt på dessa, eftersom jag har två dagars batteritid på min Apple Watch 7, som också sägs ha en batteritid på 18 timmar. Man kan med andra ord dubbla batteritiden på Ultra modellen, vilket gör att jag snabbt räknat ut att den bör räcka nästan en vecka utan problem.

En aspekt som många inte tänker på är att Apple Watch Ultra har mobil uppkoppling, precis som LTE versionerna av serie 8. Prisskillnaden är inte så stor som man kan tro vid första anblick. Vi pratar faktiskt ”bara” 3.000 kr i skillnad mellan serie 8 med mobil uppkoppling och en Ultra. Är det för mycket? Personligen vet jag inte. Om du verkligen behöver egenskaperna som Ultra levererar, då känns det inte som att du behöver lägga ut speciellt mycket pengar.

En dykarklocka kostar i snitt mellan 8000-12000 kr beroende på vilken du köper, så att få en smartklocka som klarar allt och lite till för samma pris, det verkar inte vara så tokigt.

Så, frågan som många kommer att ställa mig nu är ”kommer du att köpa en Ultra?” Jag vet inte riktigt vad jag ska vara på detta. Det är dags för mig att uppdatera, jag är inte speciellt intresserad av att köpa en likadan klocka som jag redan har… Vi får helt enkelt se vad som händer. Jag måste nog prova en Ultra på armen för att se hur stor och klumpig den egentligen är.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.