Coast HX5 – Produkttest

För många år sedan så råkade jag över ett märke som heter Coast. Dom imponerade på mig med sina billiga priser och produkter med riktigt bra kvalité.

Jag investerade i några ficklampor, vilka alla var imponerande på sina sätt, men en stack ut mer än dom övriga. Jag pratar om Coast HX5, en väldigt liten (10,2 cm) men samtidigt kraftfull och användbar EDC ficklampa.

Jag säger ”kraftfull” då den fungerar bra till dom vardagliga uppgifterna, men det är inte något man gör eftersök med i skogen, om du förstår. Med sina 130 lumen så är den dock betydligt mer kraftfull än storleken antyder. Den är dessutom IPX4 klassad så du behöver inte vara orolig att den ska ta skada av dåligt väder.

Det jag gillade mest med denna lampa är att den har ett vanligt AA batteri som kraftkälla, vilket gör att man alltid kan ha med sig ett extra batteri. Men det går även bra att köra med uppladdningsbara batterier, som NiMH eller uppladdningsbara 14500 Li-ion batterier om man skulle känna för det. Om man väljer att göra så förändras egenskaperna i lampan avsevärt.

Lumen: 130 (alkalisk) 125 (NiMH) 345 (Li-Ion)
Ljustid: 1 timme 30 minuter (alkaliskt) 1 timme 15 minuter (NiMH) 45 minuter (Li Ion)
Strålavstånd: 79m (alkaliskt) 77m (NiMH) 130m (Li Ion)
Skyddsklass: IPX4

Förutom att den har ett klassiskt fokussystem där man flyttar linsen fram och tillbaka för att ändra ljusbilden, så har den inte några större finesser. Dock är den otroligt genomtänkt, trots att den faktiskt ser ut som precis vilken annan lampa.

Man kan slå på den genom att trycka på knappen i änden på lampan, sedan klickar man en gång till för att stänga av den igen. Väldigt simpelt och trevligt. Samtidigt är knappen infälld i bakstycket och gör att man inte råkar aktivera den i väskan eller liknande.

Den har även ett clip som man kan använda i två riktningar. Det går att fästa den på en keps och på så sätt får man bra arbetsbelysning. Man kan även sätta den i bältet eller hänga den i fickan för att ha den nära till hands.

HX5 kostar runt 300 kr, men jag tror jag köpte min för under 150 kr (back in the days). Den är nu mer än 5 år gammal och fungerar precis lika bra som när jag köpte den.

Helt klart värd priset och ett tips om du är på jakt efter en klassisk, användbar och pålitlig lampa.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.