Apples mervärden…

Oftast när jag eller någon annan skriver om Apple och deras iPhone, eller annan hårdvara, så glömmer vi bort att nämna allt annat som Apple faktiskt erbjuder sina kunder. Jag tänkte skriva lite om dessa, så att dom som missat kanske får en bättre inblick. Jag har nära vänner som inte ens känner till dessa saker, vilket jag tycker är väldigt trist.

Låt oss börja.

Apple Music
Apples musiktjänst där man kan strömma allt från gamla godingar till dom senaste släppen. Spotify och andra musiktjänster finns givetvis, men Apple är den enda som erbjuder ”lossless”-kvalité. Vad detta betyder är att om du prenumererar på Apple Music kan du spela upp och hämta musik som har kodats med ALAC (Apple Lossless Audio Codec) som gör filer mindre samtidigt som alla de ursprungliga data behålls i filen. Du får med andra ord mycket högre kvalité än alla andra strömmande tjänster.

Lossless-musik finns i två format i Apple Music:

  • Lossless: upp till 24 bitar, 48 kHz
  • Hi-Res Lossless: upp till 24 bitar, 192 kHz

Apple iCloud
Om du har en Android telefon så har du säkert Google Drive, om man har en Apple telefon så har man iCloud. Det är nästan identiskt och hjälper dig att hålla din viktigaste information – exempelvis bilder, filer, säkerhetskopior med mera – säker, uppdaterad och tillgänglig på alla dina enheter. iCloud är inbyggt i alla Apple-enheter och alla får 5 GB lagring i början. Det brukar räcka för att sköta säkerhetskopieringen till en början, men sedan kan du uppgradera till iCloud+ för att få mer lagringsutrymme och premiumfunktioner som Privat reläservice på iCloud (beta), ”Dölj min e-postadress” och stöd för säker HomeKit-video.

Jag, personligen, har iCloud+ för hela familjen. På detta sätt så har vi backup på alla telefoner, iPads och övrig utrustning i hemmet, samtidigt som alla kan surfa säkert.

Apple Arcade
Genom att ha Apple Arcade så får du tillgång till en massa hög-kvalitativa spel, som Sneaky Sasquatch, Crossy Road Castle och många andra titlar. Allt utan reklam eller ”köp för att spela” filosofi. Du slipper också skadlig kod, eftersom alla spel i Arcade får sin källkod genomgången. Du kan spela Apple Arcade på alla Apple enheter med skärm, typ Apple TV, iPhone, iPad och iPod.

Från början fanns det inte så många spel här, men nu börjar det bli rätt så många och det kommer nya hela tiden. Väldigt rolig tjänst med många spel som stödjer flera spelare.

Vi köpte XBOX och Sony Playstation handkontrollers till våra Apple TV 4K och har nog aldrig haft så roligt med någon spelkonsoll tidigare. Hela familjen gillar verkligen denna tjänst.

Apple TV+
Detta är kanske den tjänst som vi använder minst i familjen. Man kan säga att Apple TV+ är Apples version av Netflix. Här kan du se TV serier och filmer som allt som oftast inte existerar på andra plattformer. Det är nämligen Apple själva som producerar innehållet.

En smått förvirrande sak är att Apple TV, är en mjukvara för att se alla möjliga strömmande tjänster på Internet. Samtidigt är det en hårdvara man kopplar till ens TV, för att se på strömmande innehåll och spela spel… Samtidigt som Apple TV+ är Apples egen TV tjänst… Det blir konstigt för alla vilket får mig att önska att Apple kunde döpa om tjänsterna så att dom går lättare att urskilja.

Apple One
Precis som med många andra, bland annat Google, så erbjuder Apple ett ”paket” med tjänster. Om man väljer att ta detta paket så blir tjänsterna billigare än om man skulle abonnera på tjänsterna individuellt. Det finns även en ”Family” version av Apple One, så att man bara behöver betala lite till för att hela familjen ska kunna ta del av alla tjänster i paketet. I detta paket så ingår iCloud+ (200 GB), Apple Arcade, Apple TV+ och Apple Music, för hela familjen.

AppleCare+
Vad man inte får glömma är att en iPhone, iPad eller andra Apple saker kostar en massa pengar. Det gäller att skydda sin investering och det finns helt enkelt inget bättre sätt än just AppleCare+. När du köper en Apple-enhet så får du oftast ett erbjudande om att skaffa denna ”försäkring” direkt när du startar den. Efter 60 dagar så försvinner erbjudandet och du kan aldrig skaffa AppleCare+ på den enheten igen.

Men varför ska man ha AppleCare+ då? Det är ungefär som en försäkring för din enhet, samtidigt som den är betydligt bättre än en vanlig försäkring. Du får exempelvis obegränsat med reparationer vid oavsiktlig skada. Man får förstås betala en mindre summa i självrisk, men det är garanterat värt det.

Förutom reparationer så har du rätt till expressbyte av din enhet. Med detta menas är att det skickas en utbytesenhet till dig, så att du slipper vänta på att din ska repareras. Vem har inte blivit tokig på att vänta i 4-6 veckor för att kunna använda sina prylar igen? Hos Apple så slipper man vänta.

Men, det slutar inte här. Som en AppleCare+ kund så har du rätt till något som kallas ”prioriterad åtkomst”. Du behöver alltså inte sitta i kö och vänta på hjälp i flera timmar om något går fel, du blir automatiskt prioriterad och hamnar direkt på förstaplats.

Jag har personligen alltid AppleCare+ på alla mina enheter, eftersom det är en jättebra lösning.

Det kostar lite olika beroende på vilken enhet du vill ”försäkra”. På min iPhone 14 Pro så kostade det runt 2600 kr… Vilket kan låta som mycket. Dock gäller denna försäkring i två år (2) för det priset. Med andra ord kostar den 1300 kr per år, för obegränsat med reprationer, i två år… Hör du själv hur sjukt bra det låter?

Värt att notera är att även om jag aldrig har fått användning för denna försäkring, så är det otroligt trevligt att veta att mina prylar är skyddade mot det oväntade. Om något händer så behöver jag inte ta ett banklån för att lösa det. Det är en otroligt betryggande sak att ha, med andra ord.

Jag hade Samsungs ”motsvarighet” på en Samsung jag tidigare ägde, men den försäkringen täckte inte några olyckor, tillverkarfel, fuktskada eller något annat man kan tänkas råka ut för. En riktigt dålig försäkring som kostade lika mycket som AppleCare+.

Apple Support
När du köper en ny telefon eller annan enhet från Apple så ingår det automatiskt Apple Support i ett år efter inköpet. Detta är för övrigt ingen lagstadgad support som erbjuds, det är en dedikerad support för att lösa bekymmer och hjälpa till om du upplever några problem med din Apple produkt. Du har givetvis även 2 års produktgaranti, i enighet med Svensk lagstiftning, men detta är inte relaterat till denna support. Detta är en tjänst som erbjuds utöver din produktgaranti.

Det kanske inte låter så bra eller intressant, men jag kan avslöja att Apple troligen har världens bästa, snabbaste och kunnigaste support. Om man jämför Samsung och Apple så är Samsungs support ungefär som att sitta på ett utedass i skogen och ropa efter toalettpapper, det finns en överhängande risk att du får fixa din skit själv, utan någon hjälp.

Behövs verkligen allt detta?
När jag pratar om allt som Apple erbjuder så får jag ofta frågan om man verkligen ”behöver allt detta”. Svaret är givetvis ”nej, absolut inte”. Men om du tänkt ha din iPhone i ett eller två år framöver, varför inte försäkra den? Om den faller av bordet, ramlar ur fickan eller tappas i backen, då kan du helt enkelt få en ny… Med tanke på att du annars får betala många tusen för att reparera telefonen så behövs det egentligen bara en olycka för att du ska få tillbaka dina pengar på försäkringen.

Om du och dom övriga i din familj har Apple produkter, varför inte skaffa Apple One och ta del av alla tjänster? Det är ganska logiskt att satsa lite pengar på att få allt, istället för att krångla med olika abonnemang och tjänster på olika telefoner.

Inga priser?
Jag har avsiktligen inte skrivit några exakta priser. Ju dyrare produkt, desto dyrare försäkring. Apple One kostar också olika om du ska ha den personligen eller för familjen. Jag rekommenderar att man tittar in hos Apple och kollar vad priset är just nu.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Apples mervärden…”

  1. Har dessutom testat kopior på Nintendo switch PRO controllers och kört Arcade med dessa, funkar klockrent.

    Skulle inte förvåna mig om även PRO original samt joy Con funkar också, ska testa till veckan.

    1. Rapportera gärna resultaten av dessa test, så att alla får veta hur det fungerade. 😄👍