close up of historic knifes

Olika knivstadium…

Jag satt precis och tänkte lite på dom hur intresset för knivar ser ut och kunde faktiskt se olika stadium som jag personligen passerat på min resa. Innan tanken försvinner så skriver jag ned det. Tänk på att detta är mina egna tankar om behöver inte passa in på någon annan.

Det var mest en iakttagelse från min sida.

Stadium 1: Intresserad
Det börjar oftast som ett genuint intresse för knivar i ung ålder. Man gillar att ha en kniv med sig ut i skogen och känner sig vuxen. I ett senare skede så är det förstås praktiskt, men alla intresserade gillar att använda knivar till allt möjligt. I detta stadium så är det primärt Morakniv och billigare modeller som intresserar. Faktum är att alla knivar är intressanta, på olika sätt.

Stadium 2: Nybörjare
Nu börjar intresset gå över till att man vill ha något ”bättre” än en Morakniv. Primärt så jagar man en kniv med bättre stål, för att den ska tåla hårdare användning. Många gånger så har man inte någon större koll på stål och härdningsgrader i detta stadium. Många ”felköp” görs också, i och med att man inte vet vad man ger sig in på och troligen inte ens vet vad man är ute efter.

Stadium 3: Sökare
I detta stadium så har man börjat få koll på stålen i dom flesta knivar och vilka egenskaper dom har. Man har oftast hittat en favorit och har nog flera dyrare knivar som inte direkt används, men tillhör ”samlingen”. Sökaren är den som oftast lägger ut mest pengar på knivar, utan tvekan. Kanske inte på en eller några knivar, utan på många knivar i olika stilar och stål. Sökaren är ett stadium där många kan stanna i många år och man behöver faktiskt aldrig ta sig vidare.

Stadium 4: Användare
I detta stadium så känner man att det är dags att använda knivarna, eftersom det är vad dom tillverkades för. Personligen så känns det konstigt att ha en kniv bara ”för att titta på”. I detta stadium så sorteras och säljs oftast en massa knivar, som inte passar stil eller har samma användningsområde som andra knivar i samlingen. Nya knivar köps för att dom är praktiska och kanske ska ersätta en kniv som ”gått vidare”.

Stadium 5: Expert
En person som nått ”expert”-stadiumet inser, precis som användaren, att en kniv är ett verktyg som är tänkt att användas. Att ha många olika knivar kan vara aktuellt, men det är uppenbart vilken kniv som är bäst och denna kommer användas mest. Experten är väl medveten om egenskaper i stål och material, men samtidigt så inser experten att det dyraste inte nödvändigtvis är det bästa. Design/formgivning, geometri och stålets egenskaper överväger att kniven är dyr eller ”populär”. Experten vet ”sanningar” om knivar och stål som gör att han kanske framstår som en besserwisser för många.

Detta är kort och gott dom fem olika stadium som jag tror fler än jag passerar på sin resa. Jag kan förstås ha helt fel, vilket inte är ovanligt, men jag känner ändå att jag är något på spåret.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Olika knivstadium…”

  1. Profilbild för L-O Landén
    L-O Landén

    Läser detta med ett leende. Känner igen mig i alla stegen.

    1. Vad bra. Då behöver jag inte känna mig ensam om detta. 😄