Cold Steel SR1 Lite

En av dom tuffaste fällknivarna som någonsin tillverkats, med en prislapp på runt 700 kr. Den kombinationen låter otrolig, jag vet. Men efter några års användning så kan jag bara säga att det troligen inte finns någon annan kniv i samma prisklass som slår Cold Steel SR1 Lite på fingrarna.

Jag har använt denna kniv i några år, men aldrig tänkt på att skriva om den. Nyligen så upptäckte jag flera som testat kniven betydligt hårdare än jag någonsin gjort och insåg då att den är rätt så speciell ändå. Det var bara att damma av den, putsa upp den och sätta den i min aktiva snurra av knivar. =)

När jag köpte denna kniv så var det egentligen ingenting som ”stack ut”, eller gjorde att den förtjänade sin stund i rampljuset. Den kändes lite klumpig och inte alls lika rolig att använda som Spyderco Manix eller andra fidgetvänliga knivar.

Det har dock inte varit någon dålig kniv, inte på något sätt. Den är otroligt vass med tanke på hur tjock den är, den är relativt lätt med tanke på storleken och den är relativt smidig i fickan (platt). Låsningen på bladet (Tri-Ad-Lock) gör att den i det närmaste kan klassas som en fast-blads-kniv.

Låt oss titta lite närmare på denna ”billiga” kniv från Cold Steel.

Material
Cold Steel SR1 Lite är en billigare version av SR1. Här har man bytt ut G10 handtagen från standard SR1 modellen till Cold Steels klassiska ”Griv-Ex”, vilket är en termoplastisk komposit med glasfiberförstärkning.

Cold Steel använder Griv-Ex på många av sina knivar och verktyg på grund av dess hållbarhet, lätthet och låga kostnad. Det är också motståndskraftigt mot kemikalier och UV-strålning, vilket gör det till ett idealiskt material för användning i tuffa miljöer.

Bladstålet har också blivit utbytt från SR1 modellens CPM-S35VN till det Kinesiska 8Cr14MoV. Detta är ett intressant stål som fått mycket positiv kritik den senaste tiden. Det är ett rostfritt stål som utvecklats specifikt för knivar och tillverkas av det kinesiska stålföretaget Ahonest Changjiang Stainless Steel Co., Ltd.

8Cr14MoV, som egentligen mer är en metallurgisk formel än ett namn, innehåller krom (Cr), molybden (Mo) och vanadin (V), vilket ger stålet goda egenskaper när det gäller hållbarhet och rostskydd. Vanligtvis innehåller det ungefär 0,9% kol vilket ger en suverän hårdhet och skärpa. Rent generellt ser sammansättningen i stålet ut på följande sätt:

  • Kol (C): 0,80-0,90%
  • Krom (Cr): 13,50-14,50%
  • Molybden (Mo): 0,20-0,30%
  • Vanadin (V): 0,10-0,20%
  • Mangan (Mn): 0,50%
  • Fosfor (P): 0,04%
  • Svavel (S): 0,03%

8Cr14MoV innehåller alltså något mer kol än ”lillebror” 8Cr13MoV, vilket gör att stålet kan härdas något mer och få en högre hårdhet och bättre skärpegenskaper. 8Cr14MoV har också en hög kromhalt, vilket ger stålet god motståndskraft mot korrosion och rostbildning. Molybden och vanadin tillsätts för att förbättra stålets styrka och hållbarhet.

Dimensioner & Ergonomi
Cold Steel SR1 Lite har identiska dimensioner som SR1. Den har en bladlängd på 10 cm och en total längd på 24 cm. Bladtjockleken är 4.8 mm och vikten på kniven är hela 196 gram (3 gram lättare än SR1). Handtaget är väl tilltaget och kniven ligger bra i handen utan att kännas klumpig, men den är som sagt tung och påminner mest om en bushcraft eller överlevnadskniv.

Den är förstås utrustad med clip för att kunna hängas i bältet eller fickan, vilket fungerar både på vänster och höger sida med spetsen pekandes uppåt enbart. Det är, som vanligt när man pratar om Cold Steel, ett gediget clip som gör att kniven sitter ordentligt på plats. Risken att man skulle tappa sin SR1 Lite när man hoppar omkring eller rör på sig i skogen är rätt liten. Precis som vanligt har jag fått böja ut clipset lite för att överhuvudtaget kunna fästa kniven i fickan, men det är absolut inget avancerat och jag föredrar faktiskt att behöva lossa spänning istället för tvärt om.

Kniven erbjuder ambidexteritet då låsningen, Cold Steels patenterade Tri-Ad-Lock, fungerar ungefär som en lock-back. Detta gör också att kniven är svår eller rent av omöjligt att använda som ”fidget”, för dom som gillar detta i knivar. Värt att nämna är att Tri-Ad låsningen är aningen tung att lossa på, vilket gör att det inte är en lämplig kniv för barn eller dom som är svag i nyporna.

Kvalité & Pris
”Trots” att kniven är från ett Amerikanskt företag så tillverkas SR1 Lite i Taiwan. Inget ont om detta då det är väldigt bra kvalité på knivarna. Även företag som Spyderco och många andra har fabriker med tillverkning i Taiwan, så det är inget ovanligt.

Jag har absolut inget att invända på kvalitén, varken på material eller konstruktion. SR1 Lite är inte en dålig kniv och rent konstruktionsmässigt så är den robust som få andra knivar. Bladet är tjockt, härdat till perfektion och testat till bristningsgränsen av många tokiga människor på YouTube.

Priset på SR1 Lite är ungefär 700-800 kr, beroende på var du hittar den. Det är inte så lätt att hitta denna modell längre upptäckte jag när jag letade lite. Men om du har tur så finns det säkert någon återförsäljare som ännu har en eller två i lager.

Slutligen
Sammanfattningsvis är Cold Steel SR1 Lite en väldigt trevlig kniv, om du har behov av den. Den är stor, lite klumpig och inte så enkel att hantera med en hand… men… om du behöver en riktig ”beater” kniv, som tål ordentligt mycket stryk och ändå inte kommer att svika, då är SR1 Lite en underbar kniv.

Prismässigt så får du en kniv värd minst det dubbla och om du köper den vanliga SR1 får du faktiskt betala nästan 3000 kr för den. Du kan med andra ord köpa 4 st SR1 Lite och ändå få pengar över till nudlar, istället för att köpa den vanliga modellen.

För att använda ute i skogen, eller som en backup-överlevnadskniv, är SR1 Lite idealisk. Den tål smuts och väta utan att ta skada. Den har även ett lås-system som är en av marknadens mest robusta, eller rent av det tuffaste lås-systemet som finns, jag är osäker på den saken.

Om du däremot är ute efter en EDC kniv, för användning på kontoret eller liknande, då är SR1 Lite inte någon kniv för dig. Det beror förstås på var du arbetar, men rent generellt så upplever nog många den som hotfull och lite ”over-the-top” för att sprätta kartonger på kontoret. =)