Cold Steel SR1 Lite läsarfrågor…

Jag har fått in några läsarfrågor rörande Cold Steel SR1 Lite som jag tänkte svara på.

Du skriver 8Cr14MoV, men det ska vara 8Cr13MoV?
Det har inkommit två mail angående detta och jag måste dessvärre meddela att jag inte har skrivit fel. Min Cold Steel SR1 Lite är tillverkad med 8Cr14MoV stål, men jag vet att tidigare modeller haft andra stål. Detta är rätt så vanligt med många populära modeller.

Fungerar SR1 Lite att använda för att klyva ved med?
Jodå, det gör den. Som vanligt så är det inte något jag rekommenderar med fällknivar, men jag är rätt så övertygad om att det går att klyva lite ved med denna utan att den ska ta skada. Utföres på egen risk dock, jag tar inget ansvar om något går sönder eller börjar glappa. =)

Var köpte du din SR1 Lite ifrån?
Jag kommer faktiskt inte ihåg riktigt. Troligen från Tactical Store eller Lamnia i Finland.

Jag läste i ditt test att kniven väger nästan 200 gram, stämmer det verkligen?
Prova använda Google eller Bing för att få svar på detta, men jag kan bespara dig jobbet och säga att jag inte skrivit fel. Vikten är faktiskt 196 gram, men den är samtidigt väldigt robust, det får man inte glömma.

Hur mycket betalade du för din SR1 Lite?
Jag kommer inte ihåg detta heller. Troligen runt 400-500 kr, kanske lite mer. Det var dock länge sedan och priserna hade inte riktigt gått upp ännu. Idag får man betala runt 700-800 kr.

SR1 Lite har ju Griv-Ex handtag, är all vikt mot bladsidan?
Nej. SR1 Lite är faktiskt balanserad precis bakom fingerskyddet mot handtaget och är således perfekt avvägd. Det kan ju verka lite konstigt, men eftersom Tri-Ad låsningen inte direkt är viktfri så blir det väldigt bra balans i slutänden.

Jag vet inte om du nämnde det, men är handtaget lätt att greppa med handskar på?
Det kommer jag inte ihåg heller, men den är fantastisk att använda med handskar på. Detta borgar ju för att det är en perfekt kniv att ha både sommar som vinter. Handtagen känns lite som riktigt grovt 40-60 sandpapper mot handen. Den verkar inte tappa fäste även om man är blöt eller kall.

Tufft stål, men är det slitstarkt?
8Cr14MoV är inte ett superstål. Det är väldigt segt och tål att användas hårt, men den är inte bäst på att hålla en super-egg speciellt länge. Å andra sidan är det väldigt lätt att slipa upp till ruskig skärpa igen, oftast räcker några drag med en läderstropp för att den ska bli perfekt igen. Jag har brutit ned cirka 30-40 stycken stora kartonger i små bitar, utan att upptäcka några problem med skärpan. I min bok är detta godkänt. Det enda som hände var att bladet blev lite kladdigt av tape, i övrigt fanns inget att anmärka på. Vad man måste tänka på är att bladet är väldigt tjockt och saker som att bryta ned kartonger är inte dess starka sida till att börja med.

Hur tufft är Tri-Ad låsningen jämfört med… ?
Jag kan inte bedöma exakt hur mycket mer ett Tri-Ad låset håller jämfört med andra lösningar. Det jag kan säga är att det testats till över 325 KG hängande vikt, utan att svika. Det finns garanterat många som testat den mot andra låsningar på YouTube. Bara leta. =)

Är inte Cold Steel ett billigt märke? Typ Kina-tillverkade knivar?
Nej, Cold Steel är Amerikanskt. Det säger inget om kvalitén, i och för sig. Flera av knivarna tillverkas i Taiwan och säkert på några andra ställen i världen, men det är normalt av kniv-tillverkare att arbeta så. Även Spyderco och många andra har tillverkning utanför USA, trots att dom är från USA. Jag äger många Cold Steel knivar och dom har rent generellt hållit en bra kvalité, men visst finns det dåliga modeller också.

Menar du att SR1 Lite är tuffare än Extrema Ratio RAO II?
Jag tror jag aldrig gjort någon jämförelse. RAO II är en extremt hållbar kniv, men dock tror jag inte att RAO II erbjuder några speciella fördelar jämfört med SR1 Lite. Det du ska tänka på är att man kan köpa 6 st SR1 Lite för samma pris som för en RAO II. Jag är dock rätt så övertygad att RAO II skulle få problem att vinna i en utmaning om vilken kniv som är tuffast. =) Om man letar på YouTube så finns det säkert någon som testat även detta.

Använder du SR1 Lite som EDC?
Nej, långt ifrån. SR1 Lite lämpar sig nog inte som EDC, om du inte kräver någon super-tuff kniv förstås. Den är för stor och tung för att naturligt hänga i fickan. Ute i skogen är den en fin ”survival-folder” som kan prestera när det behövs. =)

Ska du sälja din SR1?
Inget jag har planerat. Den har fått hänga med länge och den har ett syfte, ibland. Det är inte min mest använda kniv, men jag tycker ändå att den förtjänar en plats på min prispall, bara för att den är så tuff som den är. =)

Slut på frågor
Nu finns det inga fler frågor. Om du också har en fråga angående SR1 Lite eller någon annan kniv, skicka in den via läsarfrågor i menyn ovan.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.