man wearing white dress shirt with black necktie

”Jag hatar iPhone för att…”

Det är inte allt för sällan som jag blir ”påmind” om hur dåliga Apple är och främst varför man INTE ska köpa en iPhone. Jag tänkte dela med mig lite av dessa saker och kanske spräcka en myt eller två på vägen.

Jag vill samtidigt skriva en liten ”disclaimer” för dom som inte känner mig. Jag äger nästan uteslutande Apple produkter och detta är skrivet på en Mac. Om du är lätt irriterad över Apple och deras produkter så ska du inte fortsätta läsa vidare. Läs gärna något annat inlägg istället.

Precis som när man pratar om Citroen och deras ”dåliga elsystem”, så är många av sakerna folk stör sig på angående iPhone och Apple mest en myt. Vissa saker är sanna, andra saker kanske hade en smula sanning för länge sedan. Saken är att det var precis det, för länge sedan och framförallt ”en smula”. Någon har hört någon annan säga att det är så, vilket genast gör det till en sanning.

Kanske har man läst en rubrik på ett inlägg på nätet som det står ”iPhones är jättedåliga på att hålla din information privat” och tar det som en sanning. Alla på Internet försöker hitta rubriker som är så kontroversiella som möjligt för att locka läsare. Visst är det kontroversiellt att tänka på Apple som ”dom onda”, helst när det finns andra företag som tjänar majoriteten av sina pengar på att sälja din privata information. 🤔

Här är några av dom vanligaste sakerna som jag får höra, kanske främst för att jag använder Apple produkter som ett 🍏🐑. Det verkar alltid provocera människor i min närhet, verkar det som. 😊

iPhones klarar inte minusgrader 🥶
Denna legendariska myt började i och med introduktionen av iPhone 4S. Ett Finskt laboratorium som forskar i hur temperaturer påverkar elektroniska apparater testade i princip alla telefoner från 2012 och iPhone 4S var den första som slutade fungera.

Anledningen var dock inte dålig konstruktion, batteri eller annat. Allt berodde på en sensor som avser att skydda telefonen från skador. Vid en innertemperatur på -10 grader så slog den av för att skydda dom interna kretsarna från kondensation och batteriet från skador. Till skillnad från många andra telefoner, som slutade fungera vid kallare temperaturer så var alltså detta enligt design.

Alla telefoner påverkas av kalla och varma miljöer, men billigare modeller har inga kretsar som skyddar telefonen från skada och tillåter alltså att telefonen tar permanent skada av kyla och värme istället för att göra något åt det. När iPhone 4S återgick till normal värme igen så slog den på, utan några permanenta skador.

Sedan dess har alltså denna myt hängt med och varit en av dom största anledningarna till att man väljer att ducka för iPhones. Även idag används denna krets till att skydda telefonen från extremt väder, både värme och kyla, men gränsen för när den aktiveras vid kyla är betydligt högre nu. Dels beror detta på att alla moderna iPhones är vattentåliga och inte påverkas i lika stor utsträckning av kondens och fukt.

Batteriet är fortfarande den svaga länken vid extrem värme och kyla, vilket inte går att göra något åt just nu. Jag har dock hört rykten om att förvärma batterier på telefoner kan komma att existera inom kort, för att snabba upp laddningen ytterligare.

Festliga fakta är att om din iPhone har ett batteri i dåligt skick så krävs det mindre temperatur för att den ska slå av, men om den är i bra skick så borde du aldrig ha några problem. Med en modern iPhone så borde du aldrig märka av att den skyddar sig mot kyla längre.

iPhones har dålig batteritid 🔋
Detta är konstigt nog en myt som ännu cirkulerar, även om iPhones har överlägset den bästa energiförbrukningen av alla smartphones idag. Det många missförstår och inte inser är att iPhones har kanske marknadens minsta batteri i förhållande till storlek på telefonen.

Det största batteriet Apple har idag är 4323 mAh och det är i iPhone 14 Pro Max. Jämför man det med Samsung Galaxy S23 Ultra, som har ungefär samma batteritid, så har den 16% större batteri. Det är heller inte ovanligt att Android telefoner har mer än 5000 mAh kapacitet i batteriet, vilket teoretiskt ger dom bättre batteritid än en iPhone, men själva energiförbrukningen är samtidigt betydligt högre.

Apple har hela tiden siktat på att batteriet ska räcka ”hela dagen”, men inte mycket mer än så. Orsaken är att man ska kunna ladda på kvällen utan att påverka livstiden för batteriet i telefonen så mycket. Dom har dock gått lite ifrån detta, då jag klarar mig i snitt två dagar på min lilla iPhone 14 Pro. En iPhone 14 Pro Max skulle definitivt hålla i 3 dagar för mig. =)

iPhones är begränsade och ”låsta” 🔒
Det finns en viss sanning här. iPhones är begränsade i och med att du inte kan installera appar direkt från Internet, från okända källor. Du kan inte heller mixtra i filsystemet eller förstöra något vitalt på en iPhone, så länge du inte verkligen försöker hårt.

Om man ser detta som en nackdel eller inte beror på vilken typ av människa man är. Jag, personligen, tycker att det är vettigt att inte släppa in användare bland operativsystemets filer, eller låta användare installera applikationer från okända ställen. Man kan lätt vända på detta argument och säga att iPhones är säkra och genomtänkta istället.

Värt att nämna är att dom flesta appar som kommer ut på marknaden, kommer till iPhones först. Det är absolut högst kvalité hos Apples App Store och du behöver inte vara orolig att din telefon ska få ett virus för att du laddar ned något från där. Jag gillar detta koncept och hoppas att Apple kan fortsätta ha ”monopol” på hur appar distribueras gentemot mina enheter hemma. Varför mixtra med något som fungerar?

iPhones är dyra! 💰💰💰
Så är det förvisso. Men den beräknade livslängden på en iPhone är betydligt längre än i Android världen. Detta skiftar lite just nu, eftersom Samsung lovar längre support på sina telefoner, 3 år, men många tillverkare vill inte att din telefon ska hålla längre än ett eller två år.

Apple siktar på att du ska kunna ha din telefon i minst 5 år, utan att känna att du inte längre kan använda den. Det är inte ovanligt att Apple stödjer sina telefoner i upp till 7 år, trots att dom egentligen inte behöver detta.

En iPhone kostar lite mer än en motsvarande Android telefon, men om man slår ut det på antalet år man beräknar använda sin telefon, då blir det mycket billigare med en iPhone. Med tanke på att priserna mellan Android och iPhones snart är identiska så blir skillnaden i ”prisvärdhet” bara större.

Det finns inga billiga versioner av iPhones! 💸
Detta är sant. Apple har redan från start bestämt sig för att inte sälja billiga mobiltelefoner och tumma på kvalité eller komponenter. Detta gör att även om du köper den vanliga, standard iPhone 14, så får du en otroligt kompetent och avancerad telefon som stödjer allt som Apple världen har att erbjuda.

Vill du ha en billigare iPhone så är det bara att köpa en äldre modell. På grund av dess livslängd så är det inget fel att köpa en begagnad iPhone. Andrahandsvärdet är väldigt högt på en iPhone jämfört med Android telefoner, som oftast tappar halva värdet redan efter några månader.

iPhones är tråkiga, alla ser likadana ut! 📱📱📱📱📱
Också väldigt sant. Men du behöver inte fundera hur en iPhone fungerar när du köper en ny. Ens konfiguration följer med från telefon till telefon, så det finns förstås en tendens att många blir lite trött på hur allt ser likadant ut. Det finns däremot en hel del människor, massor av människor, som inte orkar sitta och plutta med ikoner och bakgrunder. Det enda dom vill är bara att det ska fungera (och fungera bra).

När jag byter från en äldre iPhone till en ny så tar det några minuter så ser min nya telefon exakt ut som min gamla. Jag behöver med andra ord inte installera en massa saker, flytta ikoner på rätt ställen eller ens uppdatera mina bokmärken i webbläsaren. Alla mina meddelanden och kontakter är på plats och ingenting behöver normalt sett loggas in på igen. Allt bara fungerar, vilket jag älskar. =)

iPhones är inte kompatibla med… 📵
Det finns många som tror att iPhones inte är kompatibla med andra märken och tillbehör. Dessvärre är det inte så enkelt som många tror. En iPhone är ingen enhet som anpassar sig efter andras standarder, utan har en egen, korrekt, standard. I dom fall där headset eller annat inte fungerar som i reklamen, då är det sällan eller aldrig telefonen som det är problem med.

Det är just därför som Apples egna produkter tillverkas med 100% kompabilitet till standarder som finns. AirPods fungerar utsökt till en iPhone, men den fungerar även väldigt bra på en Android telefon. Ett headset anpassat för Android kan fungera dåligt på iPhones, för att det avviker från standarden. Så enkelt är det.

Det är säkert flera som tänker ”dom har ju sin egen standard”, men Apple följer faktiskt dom utformade standarderna för att säkerställa funktionalitet mellan olika enheter och produkter. Man kan därför använda en iPhone för att ansluta till andra enheter som stöder Bluetooth eller Wi-Fi, oavsett tillverkare, så länge dom enheterna följer standarden vill säga.

iPhones har dålig mottagning 📶
Detta är också något som hängt med sedan länge. iPhone 4 & 4S hade problem med att antennerna gick att täcka genom att hålla telefonen på ett visst sätt. Det var ett problem som gick att lösa med ett skal, men som definitivt var en miss från Apple. Personligen upplevde jag aldrig detta problem, men många upplevde det som väldigt störande, vilket det garanterat var.

Sedan dess har det dock inte funnits några problem med mottagning på iPhones. Jag har testat dom flesta iPhones och jämfört med Android telefoner av olika märken och har inte märkt någon definitiv skillnad. Så länge man inte jämför med Huawei telefoner, som alltid hade absolut bäst mottagning av alla telefoner jag testade.

Gamla iPhones görs långsammare när nya släpps 🐢
Det har varit mycket diskussioner runt detta och det är faktiskt helt och hållet sant, till viss del. Allt eftersom en telefon åldras och batteriet inte längre presterar bra så saktas processorn ned för att spara på batteri. Detta är för att man inte ska bli utan ström allt för fort på en gammal telefon. Om man byter batteri till ett nytt och fräscht så återgår prestandan till 100% igen.

Notera att prestanda-degraderingen inte sker på moderna telefoner, utan telefoner som är flera år gamla och således har dålig batteritid. Många tror att det sker mellan olika generationer av iPhones, exempelvis 12 till 13, eller 13 till 14, men så är absolut inte fallet. Det går dock att mäta skillnaden mellan en 5-6 år gammal iPhone med gammalt eller nytt batteri.

Slutligen 📖✍️
Ibland är det fascinerande att vi fäster oss vid gamla myter och sanningar så mycket som vi faktiskt gör. Saker som att elefanter är rädda för möss, människor bara använder 10% av hjärnan, att man blir skallig av att använda hatt eller att man får ADHD av att äta för mycket socker. Även saker som tidigare varit begränsade händelser spårar ofta ur och blir sanningar för många.

Samsungs telefoner exploderar, magnetiska fält från mobiltelefoner skadar hjärnan, att stänga av datorn varje dag förkortar dess livslängd, det är farlig att använda mobiltelefoner när det åskar. Alla dessa saker är tekniska myter som egentligen inte stämmer.

Att Samsung Galaxy Note 7 blev återkallad 2016 på grund av problem med batteriet var en ytterst begränsad händelse som egentligen spårade ur och blev jättestort på grund av sociala medier och liknande spridning. Vad man inte tänker på är att miljontals telefoner såldes före, efter och under tiden utan att uppvisa några problem. Det är dock viktigt för tillverkare som Samsung och Apple att ta ett ansvar och agera snabbt för att skydda konsumenter.

iPhone 4/4S var en av Apples mest ikoniska designer, som tyvärr hade en hel del problem. Problem med mottagning och att dom inte tålde kyla var två saker som bidragit till mycket myter runt just iPhones. Trots att det inte längre är sant så hör jag ofta detta som en orsak till varför man väljer att köpa en Android telefon istället. Jag tror även att myterna runt att iPhones har dålig batteritid även kommer från iPhone 4/4S och något som säkert var sant om mottagningen var dålig, vilket bidrog till stor energiförbrukning.

Vad man måste tänka på är att iPhone 4 lanserades 24 juni 2010, det är 13 år sedan, vilket är otroligt länge sedan i den mobila världen. Mycket har hänt sedan dess och det går nog inte att se några som helst likheter mellan en iPhone 4 och en iPhone 14, rent tekniskt. Grafiskt så är det tvärt om, inte mycket som skiljer. =)

Håller du med? Inte? Kommentera gärna, eller skicka ett mail så kan vi diskutera det närmare.