Poängen med iPhone…

Jag köpte nyligen en ZTE Axon 7 mini premium för att kunna använda mina Android appar och fortsätta med mina beta testningar.

Jag fick ett bra pris och på papper så har den bra prestanda. Men samtidigt som jag fick precis vad jag betalade för, så är det precis på grund av det här jag bytte till iPhone. 


Det finns inga tillgängliga uppdateringar, och det kommer troligtvis aldrig att komma. Som ni ser har inte denna telefon fått någon säkerhetsuppdatering på nästan ett och ett halvt år. Något som med allra största säkerhet medför att den är utsatt för mängder av buggar och säkerhetshål. 

Jag skulle aldrig använda denna telefon för att hantera mina bankärenden eller liknande, men det finns mängder med användare som skulle och, med största säkerhet, faktiskt gör just det.  

Lägg också märke till att operativsystemets byggdatum är 2016-04, medan säkerhetsnivån är från 2015-12. Detta medför att säkerheten var 4 månader gammal redan när sista uppdateringen kom till telefonen. 

Nu säger någon säkert ”ZTE är ju inte detsamma som övriga tillverkare, Samsung är ju mycket bättre”… Om du har en Samsung telefon i närheten så kan du alltid titta in på ”om telefonen” och titta på datumet då säkerheten senast uppdaterades. 

Så länge du inte har den senaste generationen av, vilket märke du än råkar ha på din Android telefon, så kommer den heller inte att få några säkerhetsuppdateringar. Eller i bästa fall så ligger du bara några månader efter… på en telefon som vet väldigt mycket om dig. Det känns ju inte direkt säkert, eller? ?

Faktumet är att enbart Android telefoner som Google Pixel får regelbundna uppdateringar, men den säljs ändå inte i Sverige så den har du troligen inte. ?

Som en sista poäng kan jag avslöja att om du inte har en säkerhetsuppdatering med datum 2017-03-01 eller senare så har din telefon ett kritiskt säkerhetsbekymmer (läs mer här)…

Men, jag hamnar lite utanför min huvudsakliga poäng. Detta är som sagt orsaken till att jag bytte från Android till iPhone. Men nu har jag en Android telefon för att fortsätta mina experiment.