På begäran: SGS2 Review (Uppdaterad 15.15)

På begäran så kommer jag att göra en review på nya Samsung Galaxy S2. Först och främst kommer här en ”mini-review” för att beskriva min första tid med telefonen. Därefter kommer en lite mer ”in-depth” review av telefonen, för alla som gillar att kruncha siffror och liknande.

(Info: Om du köpt eller funderar på att köpa en SGS2, uppdatera mjukvaran i telefonen innan du börjar göra dig hemma i din nya nalle. Du får börja om igen annars. =))

Skärmen (5 av 5)
Redan från första stund så inser man att detta är något utöver det vanliga. Till och med det svarta på skärmen känns extra svart. När telefonen sedan hoppar igång (efter som sedvanliga inställningar av Google konton osv.) så sprakar det av färger.

Samsung har inte varit dumma och lagt in en standardbakgrund som verkligen visar vad skärmen går för. Mums är det enda jag spontant kan säga om detta underverk.

Snabbhet (5 av 5)
I vanliga fall är man van att se ”Laddar ner…”, ”Installerar…”, ”*appnamn* installerades utan problem”. På SGS2 hann jag bara se, ”Lad…Installerades utan problem”. Pang på bara… =) Riktigt nice och smidigt. Vad jag kan märka är Androids UI totalt ”flawless”. Nu finns en benchmark mellan bland annat SGS och SGS2 om du klickar på menyalternativet ”Benchmark”.

Kameran (4 av 5)
Kameran på SGS2 verkar vara en upphottad version av samma som sitter på SGS. Det vill säga, inte mycket att hänga i julgranen, men gör det den ska. SGS2 har en 8 Mpixels kamera med möjlighet att spela in film i 1080p HD, vilket bådar för fina filmer. Dock har jag bara hunnit testa den inomhus än så länge, vilket inte gav ett speciellt imponerande intryck. Den gillar INTE mörka rum.

Byggkvalité (4 av 5)
Hela telefonen är gjord i plast/glas. Precis som sin föregångare SGS1. Samsung har gjort baksidan lite ”räfflad” så att man lättare ska få grepp om telefonen, men har faktiskt inte lyckats så bra i mina händer i alla fall. Telefonen känns väldigt glatt och lätt att tappa. Dessutom känns den omöjligt lätt i handen, vilket gör att den känns ännu mer ”tapp benägen”. Jag har dock inga problem med detta faktum, då jag ändå ämnar köpa en hardcase till telefonen med lite bättre grepp. Skärmen är skyddad av Gorillaglas, vilket gör att skärmskydd inte är så viktigt om du inte tänkt spöa telefonen riktigt hårt. Om du haft en SGS1 förut, så kommer du troligen tycka att SGS2 ligger lite bättre i handen. Men generellt är det samma känsla som förut.

Ljud (4 av 5)
Den enda telefon som jag utnämnt till 5 av 5 i ljud är faktiskt Nokia N95, så här kan man inte förvänta sig toppbetyg. Men jag är villig att ge 4 av 5 i ljudkvalité på SGS2:an. Dels är ljudet riktigt högt, samtidigt som den har ett bra register och inte bara presterar diskant som exempelvis HTCs telefoner. Samma sak här, om du haft en SGS1 så vet du ungefär vad jag pratar om. Ljudet är faktiskt lite högre än i SGS1:an, vilket ger SGS2 en ”edge”.

Dataöverföring USB (5 av 5)
3.5 Mb/sek är lite i det lägsta laget när det gäller USB dataöverföring i dagsläget. Att skicka över en film till telefonen är en ”pain-in-the-…”. Jag är inte imponerad, men heller inte förvånad med tanke på hur dom senaste mobilerna jag haft har betett sig. Det kanske är något fel på min dator helt enkelt. Om jag har fel på den här punkten så får ni gärna rätta mig. Det visade sig att jag hade fel på min dator. Överföringen ligger på 14.7 Mb/s skrivning och 27.1 Mb/s läshastighet. Betydligt snabbare än tidigare alltså.

KIES (1 av 5)
KIES är det konstigaste som Samsung har hittat på. Allvarligt talat så ska en modern telefon inte behöva ha ett verktyg på PC/MAC som sköter ”sync”. Du behöver heller inte använda KIES så länge du inte vill uppdatera telefonens firmware. I det fallet så bör du i alla fall ha det installerat. KIES behövs inte för att uppdatera telefonen, du kan göra det via ”om telefonen” och ”uppgradera”. Vid installeringen av den nya uppdateringen via KIES på telefonen så fick jag ett meddelande ”Ta inte bort USB kabeln från telefonen och stäng inte programmet, VIKTIGT!!!”. Strax därefter dök KIES och lämnade mig med en ruta där det stod ”Skicka information om programmets oväntade avstängning” och ”Stäng programmet”. I ett tillfälligt tillstånd av, låt oss säga irritation, så upptäckte jag att programmet fortsatte att leva i bakgrunden. Så jag gjorde ingenting under hela uppdateringsprocessen och det verkar ha fungerat. Men tala om hårresande meddelande under en firmware uppdatering… =)

Mitt råd till alla som installerar KIES är att INTE använda det överhuvudtaget. Om du vill uppdatera dina kontakter så loggar du in på Google.com/contacts istället. Enkelt, smidigt och säkert framförallt.

Widgets / Samsungifierande (4/5)
En sak jag älskade med min gamla SGS var att kunna dra ned statusbaren och slå på och av exempelvis GPS och WIFI. Jag log från öra till öra när jag upptäckte att även denna funktion finns i SGS2:an. Samsung har lagt till lite widgets, men ingenting som man inte kan ladda ned via market. En sak stod dock ut lite, kalendern. Love it, got to have it. Allt som allt så har dom hållit sina mixtranden med Android till ett minimum, vilket är älskvärt för oss som själva vill personifiera våra telefoner.

Mottagning (4 av 5)
Mottagningen är som alltid helt och fullt acceptabel. WIFI är dock sämre än den genomsnittsliga mobilen, dessutom sämre än SGS1:an. Orsaken till detta kan vara många, men troligen så har tjockleken på 8 mm lite med saken att göra. Trots att jag använder Connectify på min PC och sitter 30 cm från den så lyckas jag bara sporadiskt få full mottagning på WIFI, vilket är lite dåligt. Det kan i och för sig röra sig om felkalibrerad mätare på telefonen, det får tiden avslöja.

Röstsamtal (5 av 5)
Till skillnad från många andra som jag pratat med så tycker jag att SGS/SGS2 har utmärkt samtalskvalité. Orsaken till att jag skriver SGS/SGS2 är att jag tycker att båda har lika bra samtalskvalité. Så om du inte var nöjd med din SGS förut, så köp inte en SGS2:a.

Bluetooth (? av 5)
Jag har inte haft chansen att prova Bluetooth ingående, så jag undviker att skriva något i dagsläget. Det kommer dock en uppdatering när jag testat den bättre.

Lull (? av 5)
Jag brukar inte prata så mycket om ”lull” på en telefon, alltså saker du kan leva utan, men Samsung tyckte att du var tvungen att ha. Men i det här fallet kan det vara avgörande för om du är intresserad av telefonen eller inte. En rolig pryl som Samsung använder sig av är gyroskopisk styrning av telefonen. Du kan nypa tag i en icon på desktoppen och sedan flytta telefonen i sidled för att bläddra bland dina 7 olika fönster. Du kan även ta med båda tummarna på skärmen och sedan vicka den fram och tillbaka för att zooma. Roligt och ett coolt partytrick, men inget man inte kan leva utan. Jag kände att den extra dimensionen som erbjöds inte fungerar så bra om man vandrar runt och vill flytta en widget exempelvis. Som tur är är det väldigt enkelt att slå av dessa extra funktioner om man vill. Så du behöver inte vara orolig att få en besvärlig telefon. Samsungs ”face-password” funktion verkar inte finnas i telefonen. Något som jag hade sett fram emot att testa. Troligtvis fick dom inte upp den i produktionskvalité innan telefonen började säljas, så dom skippade den helt istället. Tanken var att du skulle kunna låsa upp telefonen genom att  använda skärmkameran. En trevlig nyhet som jag inte visste om var möjligheten att använda USB stickor i telefonen för att utöka utrymmet lite, eller för att säkerhetskopiera data. Nice, säger jag.

Grafiskt (4 av 5)
Tja, jag vet inte vad jag ska skriva. Alla vet ju att det här är ”the-bees-knees” när det gäller grafisk acceleration på mobiltelefoner idag. Om du inte är nöjd så finns det inte något bättre att välja på i alla fall. Efter att ha testat GT Racing på telefonen så kan jag bara säga att, trots telefonens supersnabbhet, så inser jag att spela på en mobiltelefon låter roligare än det är. Jag är ingen gamer, det ska erkännas. Troligen är spelet den största orsaken till att det inte var en trevlig upplevelse, men jag väljer alltid roliga spel istället för grafiskt avancerade. Vare sig det gäller till datorn eller mobiltelefonen.

Slutbetyg (4 av 5)
Jag har lyckats hitta lite buggar och annat som stör den mest tekniskt intresserade nörden, men inget som påverkar användningen i vardagen. I princip alla buggar som fanns på SGS finns även på SGS2. SGS2 är bara snabbare. =)


Kommentarer

2 svar till ”På begäran: SGS2 Review (Uppdaterad 15.15)”

  1. Profilbild för henka

    hur ofta byter du telefon egentligen? Det var inte många veckor sen du pratade om en HTC lur och SGS mfl.

    1. Profilbild för Urban

      Ungefär en till två gånger i månaden. På den senaste tiden har jag faktiskt börjat sakta ned lite med mina telefoner. Just nu äger jag faktiskt en Galaxy S, Galaxy S2, Galaxy Spica och en Google Nexus S. Som ligger till salu på Blocket.se just nu.