Numbers gone wild…

Jag vet att jag lovat att inte börja recensera och testa mobiltelefoner igen. Men just nu har alla ”numbers gone wild” blivit lite av ett sinnessjukt race från mobiltillverkarna.

Visste du exempelvis att den nya Samsung Galaxy S II har en standby tid på 710 timmar (610 timmar på 3G). Det är alltså lite mer än 29 dagar…(?)

Eller hur?

Jag har faktiskt lyckats jaga ur 3 dagar standby på min Nexus S som längst (68 timmar), men enligt tillverkaren ska den ha 750 timmar, alltså i runda släng en månad standby. Det här är alltså inget jag hittar på utan ni kan hitta denna fakta här.

Det är förstås många saker som påverkar standby tiden. Som Samsung säger: ”Batteritider kan variera beroende på avstånd till basstationer, väder, omgivande miljö, vilka funktioner som är aktiverade och dylikt…” Men ska det verkligen påverka telefonens standby så mycket.

Taltiden på 14 timmar är också lite fantasifull, men faktiskt mycket närmare verkligheten än standby siffrorna.

Men, är det bara Samsung som friserar siffrorna friskt? Nej, långt ifrån. Om du är en glad ägare av en Sony Ericsson Arc så visste du kanske inte att du har 18 dagar standby. Kanske har du laddat din telefon oftare än då? Taltiden på 7 timmar är faktiskt väldigt nära vad som är rimligt, vilket SE ska ha en ovation för.

Men allvarligt talat. Oavsett om du slår på flight mode på telefonen och lägger den till rätta i ett perfekt kylt/värmt rum med rätt luftfuktighet så tvivlar jag på att telefonen verkligen klarar 18 dagar utan laddning. Om det är någon som har provat detta så hoppas jag att ni hör av er och bevisar motsatsen till vad jag skrivit.

Alla med en Iphone sitter troligen och fnissar åt siffrorna ovanför, men då kan jag berätta att en Iphone 4 faktiskt har nästan 13 dagar standby och en taltid på 14 timmar i sträck. Men då tar jag inte i åtanke att Iphone faktiskt är världens bästa telefon, eller hur? Ha ha ha.

Tänk om biltillverkarna hade gått i samma fotspår. Hur många bilar hade inte dom fått tillbaka då folk faktiskt märker att dom inte tar 0.01 liter per mil. Telefontillverkarna undkommer dock detta öde totalt, trots sina fantasisiffror. Varför kan man ju undra.

Nåja. Alla som är vana att se genom sån här marknadsföring upprörs knappast av fantasifulla siffror, men hade det inte varit trevligt att tillverkaren faktiskt hade kunnat vara ärlig och säga ”vid normal användning så får du runt 6-8 timmar per laddning”, istället för att säga att du får en månad standby, beroende på (lägg in alla konstiga undanflykter här)…

Just something to think about!


Kommentarer

4 svar till ”Numbers gone wild…”

 1. Profilbild för henka

  Batteritiden är väl mätt med *allt* avstängt utom just radion, och telefonen sen lagt utan att röras.. Så med dom förhållandena kanske man kan närma sig det tillverkarna påstår. Det är precis samma sak som med laptops och andra batteridrivna enheter.

  Dock måste jag erkänna att iphones batteritid är imponerande. Om man inte rör i telefonen o bara låter den ha radio igång o synka mail o facebook (ex.vis) så står nästan batterimätaren stilla, medans en android telefon tappar 2-5% per timme oavsett vad man gör med den (bortsett då ha igång skärmen eller fler delar av radion).

  Batteritid är nått android måste bli bättre på, kanske vore det bra om man kunde ena alla push-tjänsterna som på iphone, där alla tjänster går via en central server (apple i detta fall) och behöver då bara en heartbeat igång för alla tjänster man har (mail, twitter, facebook, chat osv) istället för att alla behöver var sin.

  Google har redan en liknande tjänst, men den kräver att 3de part har egna servers som hanterar detta, medans apple gör det åt dom. Om du analyserar med console vad telefonen gör, så ser du att google applikationerna (gmail, calendar, chat, contacts) alla pratar med google via EN tjänst, kallad google talk. Om nått händer på google så får telefonen veta det, utan att ha 3-5 olika tjänster. Detta gör då att telefonen slipper ha flera olika anslutningar igång samtidigt och minimerar då batterianvändningen.
  Men fortfarande är program som twitter och facebook beroende av egna sk. hearthbeats, eller tjänster, som kollar varje X minuter. Och då blir det plötsligt mycket mer krävande samt att man förlorar ”push” och får då bara en halv-push som motsvarar tiden mellan synkningar.

  Men android kommer nog inte annamma denna lösning, då detta kräver centralisering av androids olika komponenter och gör då systemet beroende på en tjänsteleverantör. Nått som varken OSS eller tillverkarna kommer gilla.

  Om jag slår av skärmen, synk/data och slår av alla applikationer som inte används så kan jag ha telefonen iaf i 7 dagar utan problem, men så fort jag aktiverar data igen så tappar jag 2-5% batteri per timme.

  1. Profilbild för Urban

   Absolut. Med min gamla Galaxy S så kunde jag få 8-9 dagar standby med data avslaget och radio på. Problemet med det hela är att tillverkarna lovar en månad standby eller i många fall mycket längre.

   Min Nexus S har ström för ungefär 2-3 dagar med data/bluetooth/WiFi påslaget (min standardinställning). Jag kollar alla mina mail (15 min check, 8 st konton) och bloggar via telefonen, samtidigt som jag sköter exempelvis bankärenden och allt annat tråkigt via telefonen också. En hel del bilder blir det också. Jag surfar dock inte så mycket via telefonen, jag tycker att det är lite pillrigt och använder bara funktionen i ”nödfall”, inte för nöjes skull.

   Men, en telefon som har 2 dagar standby vid normal användning är ganska optimalt. Det är sällan man är borta från ett USB uttag eller en laddare längre än så. En billaddare (Cigg-USB) kostar ju trots allt runt 20 kronor på Dollarstore, kablar hittar man överallt eftersom det är standard för i princip allt idag. =)

   Men, om tillverkarna hade sagt att telefonen hade 30 dagar standby, i flight mode, utan några appar igång, utan skärm, utan beröring. Då hade man haft anledning att tro dom. Jag tvivlar på att det finns en telefon i dagsläget som håller vad den lovar, med radio på. =)

 2. Profilbild för Magnus

  Tja vart ska jag börja? Jo jag har haft SG1:an och den rockade otroligt bra
  Sedan gav jag iväg den och fick en iphone 4, och om du råkar
  Glömma på wifi eller någon annan funktion på
  Telefonen, då är jag nästan rädd att den inte ska
  Klara av att vara igång 8 timmar ens.

  Jo jag surfar lite med den på morgonen
  Då jag fikar (ca 10 min) och kanske 10 till
  På lunchen.

  Jo ip4 är faktiskt en bra telefon men batteri
  Tiden är sugit på den, på vissa tidpunkter längtar
  Jag efter min gamla sg1, men får väll bli en 2:a
  När jag har råd 😛

  1. Profilbild för Urban

   Jag kan inte annat än rekommendera SGS2:an i dagsläget. Jag har uppdaterat ”Benchmark” sidan så du kan se SGS1 vs SGS2, bland annat. Inom kort kommer även Sony Ericsson Experia ARC och troligen Google Nexus S:en också att finnas där.

   Just nu utför jag en ”rullande review” på SGS2:an och uppdaterar den då och då när jag har något intressant att tillägga eller att dementera när det gäller telefonen. I dagsläget är batteritiden vansinnigt dålig. Men det beror ju givetvis på att batteriet inte ”kommit igång” som det ska ännu. Efter några laddningar så blir det betydligt bättre, då får vi se.