På begäran: Samsung Galaxy S II vs. Systemkamera del 2…

Det blev många frågor angående den andra episoden av mitt kameratest. Mest var det frågan om irritation då jag inte släppte lös ”kraften” hos systemkameran utan körde allt på automatik. Ni kan kolla in första testen här för att fräscha på minnet lite.

Nu är jag alltså tillbaka med den andra delen, där jag kör systemkameran i programmeringsläge. Testet gjordes väldigt snabbt, så systemkamerans bilder kanske inte är så optimala. Dock går dessa att ändra på i efterhand, utan att förstöra någon data eller bildkvalité, då bilderna är i RAW format. Till skillnad från mobilkameran som bara producerar JPEG bilder och nästan alla försök att göra dessa bättre slutar i dataförstörande åtgärder.

Komplikationer
Då jag kom ut till Vaikijaur för att ta dom nya testbilderna visade det sig att jag experiementerat lite med dom olika variablerna på systemkameran. Detta gjorde att jag inte hade något optimalt program i kameran, men som jag sa tidigare. Om bilderna hade blivit helt och hållet knasiga så går det att ordna vid ett senare tillfälle utan några som helst problem. Jag ändrade dock inte från kamerans experimentella inställningar utan lät dom vara som dom var vid fototillfället.

Modifieringar
Denna gång orkade jag inte sitta och pilla runt med pixlar och förstoringar, så bilderna är så gott som omodiferade. Dom är storleksändrade från 10.1 Mpix (3888 x 2593) och 8 Mpix (3264 x 2448) till 800 x 533, resp. 800 x 600. Sedan är dom passade in i ramarna på testbilden, utan att storleksändras något mer. Då dom båda kamerorna har olika aspekter så ser dom lite olika ut, detta är helt normalt. Färger och andra saker är helt oförändrade.

Klicka på bilderna för större versioner.
Vinnaren
Tja, systemkameran vinner ju givetvis. Men jag vill ändå påpeka att jämfört med en systemkamera som kostar mer än dubbelt så mycket som en SGS II så är skillnaden inte så övertydlig. Om du tänkt ta bilder för att lägga upp på facebook, en hemsida eller liknande så behöver du helt enkelt inte en systemkamera. Det som verkligen skiljer mellan en systemkamera och en mobilkamera är just optiken.

Optisk vs. Digital Zoom
För många är det självklart att den optiska zoomen som finns på systemkameror är helt överlägset att försöka digitalt förstora en bild. Men för att göra en jämförelse så lägger jag upp en bild. Båda bilderna är tagna från ett avstånd på ungefär 30-40 meter från objektet. Ser du skillnaden i bilderna? Det är här systemkameror vinner oavsett hur bra kamera du har i mobiltelefonen. Något som bör noteras är att jag använde Photoshop för att zooma på bilden som SGS II:an tagit, vilket medför att bilden blivit efterbehandlad för att se bättre ut än den i själva verket skulle ha gjort normalt sett. Efterbehandlingen är något som vem som helst skulle ha gjort för att förbättra bildkvalitén och jag räknar inte detta som ett ”försök till fusk” på något sätt. Bilden från systemkameran är helt obehandlad och visas som den levererades från kameran.