Apptips: Antivirus (uppdaterad!!!)

Om du är på jakt efter ett nytt antivirus till din Android telefon, så kan jag avslöja att det finns ett väldigt bra antivirus som är helt gratis. Men mer om det inom kort, först ska vi titta lite närmare på vad som erbjuds.

Alla antivirus program är väl lika bra?
Dom flesta antivirus som finns på Market lovar guld och gröna skogar, men är dom verkligen så bra som utvecklarna säger? Genom att installera antivirus och sedan försöka installera infekterade applikationer så tar 99% av antivirus programmen bort, eller varnar för att programmen har virus.

Men om man installerar virus på telefonen först och sedan installerar ett antivirus program så blir det en annan historia. Inte ens den omtalade och allmänt välkända Kaspersky var förmögen att känna av ett redan installerat virus. Inte ens EICAR viruset som i dagens läge anses som det absolut lägsta kravet för att ett antivirus överhuvudtaget fungerar.

Här har du en liten lista på olika Antivirus jag testat:

Kaspersky Mobile Security
Förhindrade virus att installeras: JA
Hittade redan installerade virus: NEJ

AVG (Anti-Virus Pro)
Förhindrade virus att installeras: JA
Hittade redan installerade virus: NEJ

Norton Mobile Security (Beta 2)
Förhindrade virus att installeras: Endast 1 av 3
Hittade redan installerade virus: NEJ

Aegislab Antivirus
Förhindrade virus att installeras: Endast 1 av 3
Hittade redan installerade virus: NEJ

Bluepoint Antivirus
Förhindrade virus att installeras: NEJ
Hittade redan installerade virus: NEJ

Zoner Antivirus (VARNING, LÄS SLUTORDET!!!)
Förhindrade virus att installeras: JA
Hittade redan installerade virus: JA

ALYac Android
Förhindrade virus att installeras: JA
Hittade redan installerade virus: JA

Vinnaren!
Vinnaren av detta test är ALYac, ett antivirusprogram från Korea. Förutom att erbjuda superb säkerhet så gör den riskberäkningar på alla applikationer som den inte känner igen. Den hittade alla redan installerade virus, dock fick jag manuellt radera ett av virusen, då den var osäker på vad det verkligen var för något. Dessutom så är ALYac väldigt enkel att använda. Alla alternativ och inställningar har bra förklaringar över vad dom gör, samtidigt som du får väldigt mycket extra information och rådgivning om något skulle vara i riskzonen. 5 av 5 poäng av mig.

Slutord
En sak som förvånade mig totalt, var att Kaspersky Mobile Security inte hittade dom installerade virusen på telefonen. Trots scanning och åter scanning så upptäckte den inte ens EICAR, vilket borde vara det enklaste i världen att göra. Varför den inte klarar detta är för mig ett mysterium. Likväl är Zoner och ALYac dom enda antivirus på Market som jag testat som faktiskt kan hitta virus som redan finns på telefonen. Dock ska jag nämna att Zoner, trots sin utsökta förmåga att hitta virus, påverkar telefonen på ett väldigt negativt sätt. Den modifierar uppringningsegenskaperna så att samtal filtreras. Detta medför att trots att du försöker ringa någonstans så måste programmet vakna upp ur sitt ”sleepstate” och kontrollera med din telefonbok om det är ett giltigt nummer. Effekten blir att du får vänta i upp till 30 sekunder innan telefonen faktiskt ringer någonstans. Trots att jag använder en SGS II:a.

ALYac, trots att jag inte hört talas om dom tidigare, överraskade mig på ett väldigt positivt sätt. Det var väldigt snabbt och smidigt att använda, samtidigt som den inte la upp en massa iconer och aktiva program i bakgrunden. Jag kan inte tänka mig att ALYac påverkar batteritiden på mobiltelefonen heller, då den verkar ha ett väldigt litet footprint.

Då ALYac verkar vara det enda antivirus på market som gör det den lovar, så kan jag inte annat än rekommendera detta skydd till alla som är oroliga över sin smartphone.

Ha en bra och säker dag.