Läsarfråga: Visst är Iphone 4 förlegad nu?

Detta är en väldigt intressant och filosofisk fråga som jag har fått vid ett fåtal tillfällen. Dock inte formulerat som ovan. Grunden i frågan är dock detsamma.

”Är det någon idé att köpa en Iphone, då dom är så gamla på marknaden?”
”Varför följer inte Apple med i marknaden och lanserar snabbare telefoner?”
”Hur kan Apple ta så mycket pengar för sina telefoner?”

Nu ska jag försöka klargöra lite om vad vi pratar om här. Ur en så opartisk synvinkel som möjligt.

Apple är den okända sidan!
Jag har aldrig ägt en Apple produkt (i modern tid). Jag avser aldrig att köpa en Iphone, någonsin. Jag ogillar Apples sätt att göra affärer och att marknadsföra sina ”innovationer” på marknaden. Trots detta kommer jag aldrig att missunna någon som gillar Apples produkter att köpa och använda dessa.

Två sidor av ett mynt!
Många gillar att jämföra snabbhet, minne och upplösningar mellan exempelvis Android och Iphone (iOS), vilket är en rolig sak att göra. Detta ger dock en väldigt missvisande bild och jämför två skilda världar inom samma område. Nu ska jag försöka förklara vad jag menar, om du inte hänger med eller gärna vill ta någons sida i det här så kan du börja om här nedanför för att försöka förstå.

Då kör vi!
Android är ett öppet operativsystem, där utvecklare från världens alla hörn får vara med och bestämma, hjälpa till och förbättra mjukvaran till nästa version släpps. Målet med Android är att det ska släppas en ny version varje halvår, minst. Fördelarna är att operativsystemet hela tiden blir bättre och bättre, nackdelen är att hårdvaran måste bli mer utvecklad för varje version som kommer. Applikationer som utvecklades när Android 2.0 släpptes kanske inte fungerar lika bra som när Android 2.3 kom. Detta löser utvecklarna genom att uppgradera applikationerna med jämna mellanrum. Applikationerna förbättras också i rask takt och sånt som fungerade halvbra för några veckor sedan kan ha utvecklats till att fungera felfritt bara på några dagar. Som Android användare måste du förlita dig på att din hårdvara i telefonen kommer att stödja den nya versionen av Android som släpps om några månader. Annars får du helt enkelt köpa en ny telefon för att hänga med i utvecklingen.

Apple, å andra sidan, utvecklar sitt operativsystem ”iOS” själva, vilket gör att dom själva kan bestämma när uppgraderingar ska ske och hur mycket ändringar som ska införas. Genom att släppa telefoner med snarlik hårdvara så säkerställs att gamla som nya Iphones fungerar lika bra med applikationer som finns på deras appmarket. Detta gör också att Apple har den största marknaden för applikationer i dagsläget (sist jag hörde en jämförelse). Apple styr med järnhand vad som får och inte får finnas på deras appmarket, vilket håller borta virus, idiotiska program och program som får din telefon att fungera dåligt eller inte alls. Genom att ”låsa ute” användarna från källkoden så håller Apple upp en väldigt hög kvalité på koden i deras operativsystem.

Fördel Apple?
Genom att läsa ovanstående punkt så kan man få känslan av att Apple har den rätta inställningen. Visst har dom en poäng i deras tankesätt? Men samtidigt har Android utvecklats från att vara en uppkomling på marknaden till att bli en farlig motståndare till andra mobila operativsystem på marknaden. Hur kan detta komma sig? Genom att välja Android så får du tillgång till innovationer som Apple inte har möjligheten att lansera, då deras telefoner säljs i ett utförande. Du kan i dagsläget välja en Android telefon från en mängd olika tillverkare, som hela tiden strävar efter att ha den bästa, snabbaste, snyggaste och mest funktionella telefonen. Detta driver utvecklingen framåt i en rasande takt och driver också ned priserna rejält från år till år. Android kan utan någon speciell framförhållning lansera en ny funktion eller en innovativ lösning, då deras hårdvaror utan större bekymmer kan ändras av tillverkarna. Som konsument är det bara att köpa nytt eller bli efter i utvecklingen.

Vilken är bättre då?
Här är vi inne på synsätt igen. Medan du har en innovativ Android telefon med funktioner som många Apple användare bara kan drömma om, så har Apple en stabil plattform som knappt ändras med åren. Vilken som är bäst låter jag dig bestämma. Här ovanför har du dom olika aspekterna som du behöver ha i åtanke för att kunna göra en egen bedömning. Om du gillar det stabila och beprövade så kanske du väljer en Iphone. Om du gillar att byta telefoner, följa med i utvecklingen och samtidigt bli utsatt för lite experiment från Googles sida så bör du givetvis välja en Android telefon. Apple är världens största försäljare av smartphones i dagsläget. Android är det mobila operativsystem som utvecklas mest i världen.

Ha en bra dag.