Apple vs. Android, del 2…

Det var tydligen många som upprördes att jag inte tog med faktumet att Android är ”öppet” och att Iphone är ”låst”. Det var med avsikt som jag inte vandrade in på det ämnet.

Den största orsaken till att Apple har fått ett sånt stort försäljningsantal med sin Iphone är att den är enkel, den ser ut precis som dina vänners Iphone och den fungerar precis likadant. Det du har på din telefon kan dina Apple vänner också ha. Din telefon ser exakt likadan ut som alla andras (så länge du inte utför illegala handlingar och ”hackar” din telefon).

Den största orsaken till att Android fått ett sånt fotfäste är den exakta motsatsen. Din Android telefon ser inte ut som din kompis. Du kan själv bestämma hur saker och ting ska fungera. Det du har på din telefon kanske inte dina vänner kan ha (på grund av hårdvaruskillnader). Du kan själv välja mellan hundratals olika telefonmodeller och tillverkare, storlekar och färger.

Eftersom det bara finns en Iphone så kan Apple också sätta vilket pris dom vill på telefonen. Det finns ju inga andra telefoner med iOS att jämföra med. Därav det vansinnigt höga priset. Innan ni säger att det finns flera olika Iphones så bör ni ta en titt på priserna, så förstår ni vad jag menar.

Eftersom det finns hundratals Android telefoner så hålls priserna nere. Att sälja en telefon med samma hårdvara som en annan tillverkare men med en högre prislapp gör att du inte får sälja telefoner. Om du vill ta betalt för telefonen så får du som utvecklare se till att den ”står ut” och är bättre än konkurrenterna.

Jag kvarhåller dock min senaste ”statement”. Om du vill ha en telefon med en stabil plattform, som ser ut som alla andras och fungerar exakt likadant som alla andras, så bör du välja en Iphone.

Om du gillar att ”stå ut” lite och ha den senaste hårdvaran, men samtidigt känna dig lite experimentell så måste du välja en Android.

Notera! Jag skriver ingenting om Windows Phone 7 överhuvudtaget, då dessa kan i det närmaste räknas som obefintliga i dagsläget. Om ett eller två år så kanske dom vänt på steken, men i dagsläget så är dom pyttesmå på marknaden.

Så enkelt är det.