Opinel N°8

Det finns två distinkta typer av personer som kommer att läsa detta inlägg. Den första typen känner sig likgiltig när dom ser ordet ”Opinel”, medan den andra typen blir varm och fnittrig. Jag kanske överdrev lite nu, eftersom Opinel knivarna inte är så extremt lockande, men det kanske dom borde vara. Låt mig berätta en liten historia…

År 1890 tillverkade en man som hette Joseph Opinel den första kniven som sedan skulle säljas under varumärket Opinel. Joseph jobbade i sin fars smedja men med sitt brinnande teknikintresse spenderade han sin lediga tid på att skapa, forma och designa den perfekta fickkniven. När han var nöjd med sin design började han tillverka fickkniven i 12 olika storlekar, för att dom skulle sitta perfekt i handen oavsett handstorlek. Joseph ville att kniven skulle kännas som en naturlig förlängning av den mänskliga handen.

1896 så hade Joseph tre anställda och producerade ungefär 50 knivar om dagen. För att snabba upp processen så designade och tillverkade Joseph en liten maskin som skapade perfekta delar av bok i rätt storlek till handtagen.

Det fanns fram till 1932 en Opinel N°1, men den bedömdes vara för liten med sina knappt 2 cm i bladlängd. Den var främst framtagen för att rensa pipor och ta bort skräp under naglarna med. Detta medför att Optinel idag finns i storlekarna 2-12.

På 1900 talet, 10 år efter kniven uppfanns, så producerade Opinel ungefär 20,000 knivar om dagen. Dessa användes av bönder, seglare och vinodlare. Dom sistnämnda ansåg att kniven var perfekt för att skära genom grenarna på vinbuskarna. Handtaget i bok var lent mot handen och vikten är helt idealisk. Bladet kunde hållas rostfritt om man vårdade kniven väl.

1955 patenterade Marcel Opinel låsningsmekanismen Virobloc, som gör att bladet kan låsas i utfällt läge genom att man vrider kragen längst fram på handtaget. Denna mekanism återfinns dock enbart på Opinel N°6 och uppåt.

Opinel N°8 med rostfritt 12C27 stål från Sandvik

Historiskt sett har knivarna prytt fickorna på många av världens största äventyrare, kockar och vinodlare. Bland dom mest kända är alpguiden Roger Frison-Roche och bergsbestigaren Savoyard, vilka aldrig gjorde en uppstigning utan att ha en Opinelkniv med sig. Den mest kända personen torde dock var konstnären Picasso, som använde Opinel för att skapa sina skulpturer med.

Idag är Opinel knivar uppskattade av såväl Michelinkockar, vinodlare, trädgårdsmästare, bergsklättrare och friluftsmänniskor. Designen är densamma som för över 100 år sen och har genom åren vunnit ett antal olika utmärkelser och priser. Optinel ägs fortfarande av Opinelfamiljen som är lika teknikintresserade nu som då. Opinel betraktas som en designikon världen över i dags datum.

Förutom att Joseph hittade en design som skulle förändra välden så har företaget alltid haft en väldigt miljömedveten policy. Produktionen tar hänsyn till de naturliga resurserna som finns att tillgå och man kan även hitta knivarna med olika typer av träslag i handtagen. Stålet i den rostfria varianten kommer från Svenska Sandvik och är samma som återfinns i många av Morakniv knivarna.

Med detta så vill jag egentligen bara säga att jag nu har inlett min testperiod med min nya Opinel N°8, vilket är den som passar min hand rätt så perfekt. Min son har fått en Opinel N°7 med färgen ”Green Apple”, som passar hans hand perfekt. Hans åsikter och tankar kommer givetvis att blandas med mina inför en av mina vanliga skrivna tester.

Med start idag så åker vi ut i naturen och ser vad dessa billiga, enkla och Franska knivar kan erbjuda för den moderna friluftsmänniskan.

På återseende inom kort.