”The One Knife” illusionen

Ända sedan jag började samla knivar så hade jag en vision om ”The One Knife”. Detta är alltså en kniv som passar perfekt till alla typer av aktiviteter, oavsett om det rör sig om camping, bushcraft eller EDC. Några år senare och med mer ”kött på benen” så kan jag bara konstatera att det rör sig om en illusion.

Men, med min erfarenhet och känsla för knivar, slipningar och funktion så insåg jag också att det inte finns en ”bästa kniv” överhuvudtaget. Visst, alla knivar går att skära med och behjälpligt kan man klara sig med det mesta oavsett vilken aktivitet man håller på med. Men det finns ingen kniv som är perfekt för exempelvis bushcrafting, eller ens i köket.

Alla moment där knivar är inblandade så krävs det flera olika typer av knivar för att passa perfekt för alla situationer. En kock skulle inte klara sig med en kniv, då han ibland måste skära stora stycken kött och i nästa ögonblick ta bort skinnet från en laxfilé, eller kanske hantera små detaljer i grönsaker. Samma gäller vid Bushcrafting, där olika knivar behövs vid olika moment. En kniv som är perfekt att klyva ved med är sällan bra att tälja en sked med, om du förstår vad jag menar.

Trots denna insikt har jag aldrig slutat leta efter ”The One Knife” och håller fortfarande hoppet uppe om att jag en dag ska hitta den. Det finns dock några saker jag är helt säker på att kniven måste ha, för att kunna bli ”The One Knife”.

Hur konstigt det än kan låta så vet jag att ”The One Knife” kommer att vara en fällkniv. Detta är uppenbart då EDC kräver att kniven ska vara lätt att bära med sig, vilket inte heller är till någon nackdel för övriga moment. Den kommer även att ha ett kortare blad än jag normalt sett använder vid många moment, då den även bör vara kompakt. Dock bör den vara tillräckligt lång för att kunna användas vid matpreparering och täljning utan att det blir gorm.

Det som skapar ett problem är naturligtvis inom Bushcraft, där infästningen mellan bladet och handtaget på en fällkniv blir en svag punkt. Bladet måste också vara tillräckligt tunt för att skära bra, medan det måste vara robust nog att klara påfrestningar från tuffare användning.

Jag vet att matematiken inte går ihop, vilket är själva utmaningen i att hitta ”The One Knife”. Finns det någon kniv som bryter mot dom generella och till synes uppenbara kriterierna som krävs? Vi får se. Jag letar vidare och återkommer med hur det går när jag hittar nästa kandidat.

Ha en bra dag.