Opinel N°8

Jag vill börja med att säga att jag faktiskt har många Opinel knivar i min samling, men då den enda skillnaden egentligen är storleken på knivarna så gör jag bara en recension på Opinel N°8 som passar dom flesta händer bäst.

Av alla mina knivar så tillhör Opinel dom mest unika och utstickande jag har. Detta är faktiskt också mina billigaste fällknivar i samlingen, vilket gör knivarna unika på flera sätt. Men är det en dans på rosor att använda en kniv som sist såg förändringens ljus 1955 och blev designad 1890?

Låt oss börja.

Ergonomi
Opinel N°8 är en lagom stor fällkniv för mina händer, vilket vi ska återkomma till inom kort. Bladlängden är 8,5 cm och räcker precis till att skära upp korv och grönsaker ute i skogen. Den saknar någon form av clip, vilket gör att du antingen får bära den i fickan eller köpa en av Opinels orginal bälteshållare.

Handtaget är väldigt greppvänligt och har en slät polerad träyta som fungerar lika bra med handskar som utan. Den erbjuder inte några speciella mönster för att förbättra greppet, men då kniven knappast kommer att användas vid hårdare uppgifter så spelar det kanske ingen roll.

En speciell designidé av Opinel är att erbjuda knivarna i flera olika storlekar, för att passa användarens händer perfekt. Opinel N°8 anses vara den som passar den genomsnittliga användaren bäst.

Skära
Opinel N°8 har ett väldigt tunt blad (ca 2.2 mm som tjockast) och har en full convex slipning. Detta gör att den är extremt välanpassad för att just skära saker med. Kött, grönsaker och övrigt normalt förekommande i matväg fungerar utsökt att skära. Även rep och kartong är enkelt med Opinel N°8. Inom detta moment är detta utan tvekan bland dom bästa jag testat.

Material
Opinel N°8 har ett blad som är tillverkat av Sandvik 12C27, som vanligen hittas i våra Svenska Moraknivar. Detta är ett rostfritt stål av god kvalité och fungerar väldigt bra på en kniv utformad för enklare sysslor.

Trots att den inte är ”best of the best” eller ens i närheten av dom super-pulverstål man hittar i moderna knivar så verkar den vara väldigt bra härdad. Jag har använt denna kniv rätt så mycket och har bara vässat upp den sporadiskt när jag haft lite att göra.

För att vara en så pass billig kniv, ca 169 kr, så får den bra poäng ändå.

En hand
När vi tittar närmare på en-hand-hanteringen på Opinel N°8 så fungerar det inte alls. Bladet har inga tum-studs eller andra ”moderna lösningar” för att förenkla att få fram bladet. Det enda som finns är en skåra för nageln på ena sidan av bladet.

Opinel N°8 har ingen som helst fjäder eller annan låsning på bladet, vilket gör att den endast hålls på plats via friktion. Detta gör att den är lite enklare att få fram än traditionella ”slip-joint” knivar, som får en naturlig tröghet att fällas upp.

Om vi tittar på hanteringen med handskar på så är det i det närmaste omöjligt att ut denna kniv med en hand. Att fälla in den går rätt så bra i alla fall, vilket alltid är en tröst.

Låsningen, som är av typ ”vrid på ringen längst fram” är en unik och prisbelönt lösning som har hängt med sedan 1955. Den är inte speciellt tuff, men är pålitlig och simpel i sin konstruktion. Detta gör att även en glad amatör kan justera in kniven perfekt med enkla medel.

Matberedning
När vi tittar närmare på matberedning så är Opinel N°8 väldigt bra. Bladet är tunt och har en konvex slipning, vilket medför att kniven blir extremt vass. Kött, frukt, rep och kartong passeras nästan obehindrat av bladet vilket är imponerande.

Om bladet hade varit 12 centimeter långt så hade nog detta blivit min permanenta kökskniv, eftersom det enda som hindrar är att dom 8.5 cm på Opinel N°8 inte riktigt räcker till.

Göra upp eld
Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor och dra eldstål. Trots att Opinel N°8 inte direkt ingjuter några pansarvagn känslor så är fjäderstickor är inga problem för den vassa eggen.

Även eldstål går jättebra att dra mot den vassa ryggen på kniven. Det går också att ha kniven infälld i handtaget när man drar eldstålet, vilket gör att man inte riskerar att skära sig av misstag. Perfekt.

Skärpa
Skärpan på Opinel N°8 kan beskrivas som ”extrem” och den behåller skärpan bra vid lättare användning. Trots att den inte blir direkt slö vid tyngre användning så känns det ganska snabbt att den förlorar den extrema skärpan i bladet. Om man använder kniven för mat och enklare saker så är stålet perfekt anpassat.

Slipa
Opinel N°8 är extremt lätt att slipa. Den är bland dom mest lättslipade knivar jag äger i dags datum. Men inte nog med att den är lätt att slipa, det går även att få en extremt vass egg på kniven utan större problem. Vi talar alltså inte bara att man kan raka sig med kniven utan problem, man kan även klyva hårstrån.

Ekonomi/Prisvärdhet
När det gäller billiga fällknivar som är tillverkade i annat än Kina så är det väldigt svårt att hitta utmanare till Opinel N°8. Å ena sidan så får man en kniv med väldigt skranglig konstruktion med en spik som infästning mellan bladet och handtaget. Det finns å andra sidan inga skruvar som ramlar lös, vilket alltid är positivt.

Dessa knivar kostar inte speciellt mycket att köpa, vilket gör att jag anser den vara riktigt prisvärd trots allt. Den kostar runt 169 kr och är utan tvekan en bättre kniv än många Gerber och Eka knivar för det dubbla.

Slutord och betyg
När jag köpte kniven så var ingenting där det skulle vara. Bladet gick trögt och fastnade, låsningen gick för lätt och gjorde att bladet helt plötsligt inte var låst längre. Men jag hade samtidigt inte förväntat mig samma finish som på mina övriga knivar.

Opinel N°8 känns lite som en fällkniv som Morakniv skulle ha kunnat tillverka. Den är simpel, billig och okomplicerad. Trots detta så är den användbar, extremt lätt och man kan utföra alla typer av service och modifikationer som man känner för, utan att behöva ta knivens kostnad med i ekvationen.

Allt som allt så gillar jag denna Franska designikon och värdet den för med sig. Den kommer att få en permanent plats i min samling, vilket är ett betyg högt som något. Om du legat i startgroparna att köpa en Opinel, gör det. Naturkompaniet har alla möjliga modeller och varianter till salu för en billig peng.