Benchmade 535 Bugout: Första tiden

Jag tror att jag ska börja skriva lite ”pre-review” saker om alla mina knivar. Detta gör att jag får skriva lite mer öppet och inte behöver använda testresultat som bas. För övrigt kommer min fulla test om några dagar, då jag ännu har några moment kvar att utföra.

Lätt och hållbar?
Det som främst lockade mig med Bugout var Benchmades mål att få en så lätt kniv som möjligt, utan att tumma på kvalité eller användning. Om man ser till knivar som Opinel så är dom extremt lätta (ca 38 gram), men samtidigt så är dom inte direkt anpassade för att tåla ”riktig användning”. Bugout väger 52 gram, men då får man en betydligt mer robust kniv än Opinels variant.

Hur mycket väger Bugout?
För dom som har svårt att avgöra om 52 gram är mycket eller lite så kan jag som en jämförelse skriva att en Spyderco Manix 2 i lättviktsutförande väger 82 gram och erbjuder samma storlek på den skärande eggen. Bugout är 58% lättare med andra ord, trots att det inte låter så mycket i gram.

En Fällkniven PXLx väger 134 gram och erbjuder även den i det närmaste identisk skärande egg som Bugout. PXLx är inte en överbyggd eller på något sätt en kraftigare variant, den använder bara tyngre material. Fällkniven PXLx är 158% tyngre än Bugout.

För att referera till något som alla kan förstå så väger ett standard kuvert (C5) med tre A4 papper 26 gram, så grovt räknat så väger Bugout lika mycket som två sådana kuvert.

Varken vandrare eller lättviktare
Dom som känner mig vet att jag inte direkt är talesmannen för lättvikts-vandring, jag väger ganska mycket själv till att börja med. Jag är lite mer av en Camping/EDC människa som föredrar ett skönt liggunderlag istället för något som väger hälften så mycket men gör att det känns som att ligga direkt på backen.

Den enda gång jag egentligen föredrar en så pass lätt kniv som Bugout är vid EDC. Helst ska kniven inte kännas i fickan och jag ska inte behöva flytta om den mellan fickor för att jag stör mig på att den slår mot benen eller liknande.

Den största fördelen för mig är att jag nu kan använda en grov kniv (Fällkniven A1 PRO) för att klyva ved, hugga och bryta samtidigt som jag har en ”finkniv” för att skära upp mat och tälja med.

Priset är en avgörande faktor
Priset på en Benchmade Bugout är högt men samtidigt så är den värd pengarna, i alla fall om du frågar mig. 1600-1800 kr gör att man enkelt kan byta ut den mot något billigare, men om man är ute efter en extremt lätt kniv så finns det troligen inget bättre alternativ.

Inte för Bushcrafting
Den som saliverande och desperat försöker hitta en Bugout med tanken att ha den som en ”allt-i-ett” kniv bör lugna ned sig lite. Trots att Bugout är robust och tålig, för att vara en lättviktskniv, så är det inte någon Bushcrafting kniv. Camping, vandring och EDC är den däremot helt perfekt för. Om det skulle behövas så kan man säkert klyva en klabb eller två, men den typen av behandling skulle nog förstöra kniven i processen. Dessutom så skulle man utsätta sig själv för risker då bladet kanske går av och fastnar någonstans man inte vill ha ett avbrutet knivblad, helst inte flera mil från civilisationen.

Eftermarknad och underhåll
Benchmade 535 Bugout har en stadig eftermarknad med olika typer av handtagssidor och uppgraderingar. Gemensamt för dessa är dock deras prislapp som i det närmaste motsvarar att köpa en ny Bugout för varje del. Underhåll är ganska lätt och Benchmade är inte helt omöjliga att få reservdelar ifrån om det skulle behövas.

Konstruktionen på Bugout är relativt enkel, utom just AXIS låsningen. Här hittar man ”Omega fjädrar”, vilket i det närmaste kan beskrivas som tunna fjäderstål som är ihopvikta så att dom bildar ett omega tecken Ω. Detta gör att man helst inte ska pillra allt för mycket i själva låsningen, då man riskerar att sprätta iväg fjädrarna och kanske aldrig hittar dom igen.

Dock är nog det värsta att försöka böja tillbaka stålet på plats. Jag har aldrig testat själv, men blivit varnad av många andra som har försökt sig på detta moment.

Detta är troligen AXIS-låsningens enda svaghet, då det faktiskt har hänt att Omega fjädrarna gått av och gjort knivar obrukbara. Utan dessa speciella fjädrar så går det inte att låsa bladet i varken infällt eller utfällt läge. Den kommer helt enkelt att vara farlig och rent omöjlig att hantera på ett säkert sätt.

”Kommer Bugout att fungera för mig?”
Den vanligaste frågan jag får är om något kommer att fungera för någon annan. Mitt svar är oftast att man ska prova sig fram, det är också egentligen det enda rätta sättet att se om man trivs med en kniv.

När det gäller Bugout så har den inte någon ”magisk design” som passar alla människor, men den kommer å andra sidan inte i någon annan storlek än standard. Jag har relativt stora händer och skulle gärna ha sett att den varit 0,5-1 cm längre både i bladlängd och handtag, men samtidigt så skulle det bidra med mer vikt och göra kniven marginellt mindre smidig.

Bugout är inte kompromisslös kniv. Allt är optimerat för att hålla ned vikten, vilket givetvis inkluderar dimensionerna på allt som rör kniven. Bladet är tunnare, handtagen är ihåliga och exakt stora nog för att passa bladet infällt. Materialet är formsprutad polyamid förstärkt med glasfiber, skruvar i titan, spacers i aluminium och kortare bältesclip. Allt är en kompromiss för att minimera vikten, inte för att göra kniven till den bästa och tuffaste i världen.

Test kommer strax
Som jag skrev från början så kommer jag att presentera mitt officiella test av Benchmade 535 Bugout strax. Jag har några moment kvar att testa innan jag kan sammanställa allt, men än så länge så har jag inte råkat ut för några otrevligheter som borde ge ett bottenbetyg.

På återseende inom kort.