Oneplus 8 Pro – Efter några dagar

Det har nu gått några dagar, runt 2 veckor för att vara exakt. Mina känslor runt nya Oneplus 8 Pro är i det närmaste oförändrade sedan min första upplevelse med telefonen. Den fungerar perfekt, jag har inte haft några buggar och mottagningen verkar vara i klass med Huawei. Kort och gott så finns det en stor chans att detta är den bästa telefonen 2020, i alla fall bland dom jag testat i år.

Skärmen
När man tittar på skärmen på Oneplus 8 Pro så märks det att Samsung är tillverkaren, men samtidigt tillåter Oneplus, till skillnad från Samsung själva, skärmen att köras i 120 hz 1440p läge. Med S20 Ultra så kan man bara använda 120 hz om man kör i 1080p läge.

Färgerna är riktigt trevliga och inställningsmöjligheterna är, som på alla Oneplus, väldigt många. Du kan ställa in i princip alla aspekter för att få skärmen att se ut exakt som du själv vill.

Oneplus 8 Pro stödjer den senaste HDR10+ tekniken och kan visa 10 bit färg på AMOLED skärmen istället för den vanliga 8 bitars färgskalan som annars används av i princip alla andra telefoner. Trots att det bara rör sig om ”2 bitar färg” så är skillnaden betydligt större än så. En normal skärm med 8 bitar färg kan visa 16.7 miljoner färger, vilket är helt ok, men med 10 bitar så telefonen visa 1.07 miljarder färger istället.

I grund och botten så kan man säga att djup, färger och själva upplösningen på bilder och filmer blir mer fyllig och koncentrerad på Oneplus 8 Pros skärm. Kortfattat kan man säga att jag inte har några klagomål på detta område. Den är även bland dom ljusstarkaste skärmarna med sina 1000+ nits och slår faktiskt Samsung S20 Ultra på fingrarna i detta område.

Högtalarna
När jag först hörde min Oneplus 8 Pro så tyckte jag att högtalarna gav ett fylligt och högt ljud, vilket jag fortfarande gör. Skillnaden är att jag aldrig gav några bonuspoäng för hur högt som låter. Klart, basigt och högt är i princip dom aspekter vi förväntar oss av en högtalare, oavsett vad den sitter monterad i. Oneplus 8 Pro har troligen dom bästa högtalarna jag hört i en mobiltelefon fram till dags datum, i alla fall.

Stereobilden är riktigt bra, med tendenser att låta mer från topphögtalaren än nedre, men detta går givetvis att justera precis som man själv vill. Vi pratar ju trots allt om en Oneplus telefon. =)

Mottagning/Sändning
Den aspekt jag kommit att uppskatta mest på mina mobiltelefoner är mottagningen. Det finns troligen inget som är mer frustrerande än att inte kunna ringa eller skicka meddelanden för att telefonen har dåliga antenner. Detta var den största orsaken till att Huawei alltid har legat mig varmt om hjärtat, dom har nämligen bäst mottagning av alla telefoner.

Allt eftersom tiden gått så har även andra tillverkare lärt sig att mottagning är en viktig del av vad en mobiltelefon är. Inte minst om man ser till data och överföringshastigheter. Oneplus 8 Pro har i princip samma mottagningsförmåga som Huawei P40 Pro, vilket är ett bra betyg. Jag har till och med haft möjlighet att testa bägge under riktigt dåliga förhållanden efter Kvikkjokksvägen under ett arbete.

Även Bluetooth och WI-FI verkar fungera väldigt bra och faktiskt snäppet bättre än på Huawei P40 Pro. Jag har inte upplevt några anslutningsproblem med mina Huawei Freebuds 3 och även Apples Airpods verkar fungera bra med Oneplus 8 Pro. Airpods och Huawei P40 Pro fungerade inte bra tillsammans och jag vet faktiskt inte varför än i dag.

Processor och minne
Oneplus 8 Pro har en Snapdragon 865 processor, vilket är den senaste och snabbaste processorn från Qualcomm. Denna backas upp av 12 GB RAM och 256 GB UFS 3.0 lagring. Jag behöver knappast nämna att den är blixtrande snabb på alla tänkbara uppgifter, men samtidigt är det något som kanske inte hamnar i rampljuset lika mycket nu som förr.

Idag är i princip alla mobiltelefoner tillräckligt snabba för att utföra dom uppgifter vi förväntar oss av våra smartphones. Oneplus 8 Pro är dock placerad bland dom högst rankade när vi pratar snabbhet och prestanda.

Batteri och batteritid
Att gå från min tidigare Samsung S20 Ultra med sitt 5000 mAh batteri till Oneplus 8 Pro som ”bara” har 4510 mAh kändes lite konstigt. Oneplus 8 Pro har dock 3 gånger bättre batteritid än S20 Ultra, så jag hade ingen anledning att oroa mig.

I skrivande stund är det 34 timmar sedan jag laddade min Oneplus 8 Pro, men jag har fortfarande 40% batteri kvar och enligt prognosen så behöver jag ladda först vid 19.00 ikväll. Vi får se om detta verkligen stämmer, men oavsett så räcker batteriet minst 3 gånger längre än på S20 Ultra, vilket borde räcka till vem som helst.

Om man skulle råka få låg batterinivå så går det väldigt snabbt att ladda Oneplus 8 Pro, då den har deras välkända Warp-Charge system. Från 20% till 100% går väldigt snabbt och på en lunch så har man ström nog för flera dagar till.

Givetvis ska man inte undgå att notera att det idag är måndag och under helgerna så ringer inte min telefon dygnet runt. Det ska bli intressant att se hur länge strömmen räcker när arbetsdagen drar igång på allvar. =)

Kamerorna
Enligt DXO, en av världens mest kända fristående kameratestare, så rankar Oneplus 8 Pro sig högre än Apple iPhone 11 Pro Max och Samsung S20+, vilket inte är dåligt alls. Personligen så har jag inte hunnit testa kamerorna så mycket att jag törs uttala mig ännu.

Det enda jag kan säga med säkerhet är att du inte blir besviken och att Oneplus 8 Pro även på detta område är bland dom högst rankade i världen.

Sammanfattningsvis
Att leva med ”ytterliga en Oneplus” är riktigt trevligt. Jag har tidigare haft flera Oneplus telefoner och kan bland annat notera att 8 Pro känns betydligt mer välbyggd och genomtänkt än dessa. Det borde den i och för sig göra med tanke på prislappen, som är runt 11.000 kr.

Jag känner mig dock nöjd och belåten med vad jag betalade för. Alla möjligheter som Oxygen (Oneplus UI) erbjuder gör att man enkelt kan ”modifiera” sin telefon att se ut och fungera precis som man själv vill. Möjligheterna att ändra ROM, låsa upp bootloaders och roota sin telefon finns givetvis fortfarande kvar som en del av Oneplus tankesätt, men på Oneplus 8 Pro så är den möjligheten inte lika prominent som på tidigare modeller.

Jag har inte sett något behov av att roota telefonen eller på annat sätt modifiera operativsystemet än på dom sätt som redan finns inbyggda från början, så kanske har Oneplus hittat en gyllene medelväg för alla typer av konsumenter. Det får tiden avgöra.

Så fort jag får tid över ska jag påbörja mitt gedigna kameratest mellan Huawei P40 Pro och Oneplus 8 Pro, men just nu är det för mycket på jobbet för att jag ska hinna. Den som väntar på något gott. =)

Ha en bra dag.