Nytt liv i Netbook, på 64 bitars sätt!

Efter att jag installerat Linux Mint KDE på min Intel i7 Notebook så tänkte jag prova hur operativsystemet fungerade på min Netbook. En eMachines eM-350… När installationen var färdig så blev datorn supersnabb och jag blev lycklig.

Det låter ju som en helt vanlig situation, men då jag redan tidigare använde Linux så hade jag inte förväntat mig en sådan prestandaskillnad… Då slog det mig. Jag hade använt samma USB sticka för att installera Linux Mint KDE på min i7:a som på min Netbook. Det vill säga 64 bitars Linux?!

Efter jag lyckats komma över min förvåning så började jag forska runt lite. Det visade sig nästan direkt att någon råkat göra samma sak. En programmerare hade lagt upp några kommandon man kunde använda för att kontrollera hur detta fortfarande kunde fungera med ett felaktigt operativsystem.

Efter ytterligare några minuter fick jag mitt svar. Min eMachines eM-350 har 64 bitars arkitektur, inte 32, som jag tidigare antagit.

Just nu sitter jag och förvånas över hur snabb den är och hur smidigt allt börjat fungera. Kan detta ha varit problemet jag hade med 32 bitars Ubuntu? Kanske ville den ha 64 bitars operativsystem redan från början.

Processorn är en Atom N450 från Intel. Om du råkar ha samma, kanske det är dags att byta upp till ett snabbare operativsystem.

Nåja, tänkte bara dela med mig av min roliga upptäckt. Kanske har ni också missat detta faktum på ett liknande sätt som mig?

Ha en trevlig kväll.