Nyårslöften och tekniken bakom…

Ett nytt år tar sin början och löften om ett bättre och aktivare liv rungar runt knutarna i Sverige. Faktum är att det vanligaste löftet rör just vikt och välmående och det är inte så konstigt. Efter nästan en månad med fet mat, drycker av allehanda slag och godsaker i mängd så känner sig dom flesta uppblåsta och tung i kropp och själ.

Jag avviker inte från normen på något sätt, utan känner mig ungefär som grisarna jag gnagat på under festligheterna i december, vilket gör att även jag lovat att tappa några kilon och bli mer aktiv. Men till skillnad från det normala, att försöka vara tjurig och ge sig på att förbättra sin livsstil, så förlitar jag mig på teknik och den ”digitala piskan”. En strategi som många har problem med, men som fungerar riktigt bra för mig. Dom flesta tycker att det känns konstigt att ta order från en telefon eller klocka, men för mig så är det nästan normalt. =)

För några år sedan så köpte jag en Apple Watch och en iPhone, jag tror det var iPhone 7 och Apple Watch version 2. Denna kombination gjorde att jag tappade över 10 kilo på några månader och jag kunde inte känna mig mer motiverad och aktiv. Men som vanligt så förlorade jag intresset för min iPhone rätt så fort, vilket i sin tur gjorde att jag köpte en Android telefon istället. Samtidigt så var jag tvungen att sälja min Apple Watch, då den inte fungerar med Android. Ungefär 2 månader senare så förlorade jag motivationen helt och hållet och vikten kom krypande tillbaka.

Just då hade jag svårt att se vad som gjorde att jag tappade min motivation. Jag hade ju trots allt en Samsung telefon och Gear klocka, så det var ju inte någon skillnad. Eller? Egentligen, rent tekniskt så är det ju ingen stor skillnad, men mjukvarumässigt så är Apple Watch lite mer ”steget före” övriga smarta klockor.

Samsung Gear klockorna har mycket bra funktioner för alla möjliga aktiviteter, men den är inte bra på att motivera till att göra något. Det är dock precis vad jag behöver, något som utmanar mig och ”piskar på” när man funderar på att lägga sig i sängen och titta på YouTube.

En av dom mest geniala dragen från Apple är cirklarna som representerar olika aktiviteter, vilket väldigt tydligt visar hur mycket du har kvar att prestera varje dag. Detta var en massiv trigger för mig, då jag ständigt strävade att fylla cirklarna varje dag. Det man inte tänkte på, då, var att cirklarnas värde strategiskt ökade när klockan upptäcker att man får igång konditionen. Detta medför att ”moroten” att fylla cirklarna ständigt gör att man presterar bättre än tidigare.

Huruvida jag är dum som en fjällämmel som ”gick på” detta, eller om det helt enkelt rör sig om genialisk motivation från en mjukvara som anpassar sig exakt efter ens förutsättningar låter jag vara osagt. Det enda jag kan säga är att det finns funktioner i en Apple Watch som du inte hittar i någon annan smart klocka.

Det jag egentligen vill ha sagt är att jag strax får min nyligen beställda Apple Watch 5 levererad. Tanken är att den ännu en gång ska motivera mig att uppfylla mitt nyårslöfte. I och med alla förbättringar och funktioner så hoppas jag att den ska vara ännu mer effektiv och smidig än min förra Apple Watch, som faktiskt var 3 generationer äldre.

Hur som helst hoppas jag att du får ett väldigt trevlig nytt år och att du klarar av att hålla dina nyårslöften, vad dom än kan vara. ?